Valencia Noticias | Redacción.- L’alcalde de València, Joan Ribó, i la paisatgista nord-americana Kathryn Gustafson han defensat hui el projecte del Parc Central de València tal com va ser concebut en l’origen, amb entrada soterrada de l’AVE a la ciutat i amb el disseny paisatgístic aprovat en el seu moment. Ribó ha rebut l’experta, guanyadora del concurs per al disseny del Parc Central celebrat en el seu moment, en una trobada en què els dos han fet front comú i han subratllat la importància que el Govern central respecte el projecte original i no porte avant les modificacions que pretén.
“Es tracta d’un gran projecte amb el qual estem molt contents”, ha assegurat Ribó, que ha destacat que el disseny del Parc es basa en una “concepció d’ecologia urbana molt pensada i molt adequada per a una ciutat com València, amb uns paràmetres de ciutat mediterrània, amb aigua i amb horta”.
Com és sabut, el Parc Central, l’ampli jardí que s’habilitarà sobre la platja de vies que quedaran disposades en subterrani amb l’execució del projecte de soterrament ferroviari i nova estació fèrria, es va dissenyar en funció del projecte aprovat pel Ministeri de Foment i Adif, i amb el suport de les institucions i la ciutadania valencianes. No obstant això, el Ministeri ha assenyalat la seua voluntat de modificar este projecte d’infraestructures de manera unilateral, amb la premissa d’abaratir costos, la qual cosa implicaria deixar en un únic nivell subterrani els dos nivells de vies previstos en origen.
Tant l’alcalde com la paisatgista Gustafson han lamentat les afeccions que això suposaria per al disseny del Parc, especialment per a la disposició i la plantació d’arbres, alguns dels quals requerixen un gran volum de terra, així com per a la situació de la nova estació que, en paraules de l’alcalde, “quedaria totalment desubicada”.
“Reivindiquem que el projecte original siga el que es porte avant d’una vegada per totes”, ha exigit Joan Ribó, juntament amb Kathryn Gustafson, que s’ha desplaçat fins a València per a donar el seu suport a l’equip de govern. Tal com ha explicat la paisatgista al final de la reunió amb l’alcalde, “el nou túnel que es pretén no és una bona idea, perquè tot el concepte del parc es basa en la unificació de les zones dels dos costats de les vies actuals i crear un parc per a tota la gent de València”. “I un parc són arbres, són fonts, són passeigs que han de disposar-se per damunt del túnel”, ha recordat la dissenyadora nord-americana.
A més, ha afegit l’alcalde, “passar de dos nivells de vies a un no suposa un estalvi tan important per a modificar tot el projecte, ja que el que guanyem d’una banda ho perdem d’una altra”. Ribó ha defensat la qualitat d’este projecte i la voluntat del consistori que es porte avant de manera íntegra. “Però tot no depén de nosaltres”, ha recordat, “sinó que depén del Govern central del qual esperem”, ha afegit, “que canvie per a bé, sobretot, d’esta ciutat”.
Per això, Ribó ha mostrat la seua decisió de “continuar lluitant per esta iniciativa, perquè es respecte el que en el seu moment es va decidir”. “És un gran projecte, i modificar-lo no suposaria un gran abaratiment; ho tenim estudiat. Així que continuarem treballant per a mantindre este disseny, que està molt ben pensat i que volem per a València”. L’alcalde ha afegit, a més, el seu convenciment que “Adif no té dret a introduir estos canvis d’una manera arbitrària, i segurament”, ha afegit, “com a excusa per a no invertir en els pròxims anys a la ciutat de València”.
Després de la reunió celebrada hui a l’Ajuntament, l’alcalde ha expressat la seua “preocupació profunda” i ha lamentat que “les coses no han avançat molt, i fins que no hi haja un nou Govern central”, ha afegit, “tem que no avançaran molt més”.
“Apostem decididament per mantindre el túnel a dos nivells”, ha conclòs Joan Ribó, “l’altra opció pot abaratir una mica els costos, però encarirà i dificultarà moltíssim tota la gestió d’este projecte, que és fonamental perquè afecta el que ha de ser el segon pulmó verd de la ciutat”.