València Noticies | Redacció.- La regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Pilar Soriano, ha donat el tret d’eixida a les segones jornades ‘Millora de la Qualitat de l’Aire en les Ciutats’, les primeres que organitza l’Ajuntament de València. En la presentació ha destacat el compromís de l’equip de govern per “continuar prenent mesures que reduïsquen les emissions de partícules contaminants derivades del trànsit rodat”.
Soriano també ha explicat la iniciativa municipal per desenvolupar un protocol de mesures que cal prendre durant episodis d’alta contaminació per diòxid de nitrogen i partícules en suspensió. A més, ha afirmat que “cal incidir en les estratègies que reduïsquen l’emissió de contaminants atmosfèrics per poder abastar una qualitat de l’aire en les ciutats que garantisca un nivell de protecció adequat per a la salut de la ciutadania, amb actuacions en tots els sectors i les activitats amb incidència en la qualitat de l’aire, especialment en l’àmbit de la mobilitat urbana”.
Precisament el trànsit s’ha presentat com un dels entrebancs principals per a la millora progressiva de la qualitat de l’aire en les ciutats. Soriano ha defensat que eixa millora ha de ser una línia fonamental en la política ambiental de totes les administracions públiques i per això ha incidit en els esforços que l’Ajuntament de València està fent en eixa línia: “estem fent un seguiment continuat de les mesures proposades en els ‘Plans per a la millora de la qualitat de l’aire de l’aglomeració ES1016 L’Horta (València i entorn metropolità)’ i acabem d’implantar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de València amb mesures orientades a la disminució del vehicle privat per impulsar el transport públic i de vehicles ecològics alternatius”.
Sobre esta qüestió també s’ha pronunciat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha participat en una taula rodona sobre bones pràctiques municipals amb representants dels ajuntaments de Sevilla i Madrid. “Sense el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible les expectatives eren d’un augment d’un 3 % de trànsit i un increment generalitzat de contaminació atmosfèrica en tota la ciutat; ara però, amb el pla, esperem una reducció global del trànsit rodat de vora un 14 % i una davallada notable del diòxid de nitrogen en el centre de la ciutat”.
Grezzi ha justificat que “és fonamental canviar el model de mobilitat urbana i metropolitana per millorar la qualitat de l’aire, reduint les emissions de gasos contaminants. Per aconseguir-ho treballem per racionalitzar l’ús del vehicle privat motoritzat en favor dels transports col·lectius potenciant la seua intermodalitat i millorant la seua eficiència, a més de seguir impulsant recorreguts de qualitat per a vianants i la bicicleta com a mitjà de transport òptim en una ciutat com València”.
En la jornada també han participat responsables dels ministeris d’Agricultura i Medi Ambient i d’Indústria, Energia i Turisme, de les federacions espanyola i valenciana de municipis i províncies, del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques, de Gas Natural Distribució, de l’Associació Espanyola del Gas i d’Autobusos de MAN. La lluita efectiva contra les emissions de diòxid de carboni mitjançant la seua reducció en àmbits com el domèstic o amb mecanismes com els que gestionen el trànsit i la importància de l’aire que es respira, fins i tot per damunt dels aliments que es prenen, han sigut alguns dels eixos de les diverses intervencions.
Les diferents ponències del matí han abordat la situació actual de la qualitat de l’aire urbà a Espanya, la importància de millorar la qualitat de l’aire en les ciutats i el seu reflex en l’habitabilitat, la salut i la convivència ciutadana, el marc d’acció nacional per a la transposició de la Directiva d’Infraestructures de Combustibles Alternatius i, per últim, el paper del gas natural per millorar la qualitat de l’aire.