València Noticies | Redacció.- Els autobusos de l’EMT tornaran a arribar als municipis de Paterna, Mislata, Alboraia, Montcada i Vinalesa, després que hui s’haja acordat al Palau de la Generalitat delegar en l’Ajuntament de València les competències i transferir-li els fons necessaris, al voltant de 400.000 euros per a 2016, perquè puga reprendre este servici metropolità suspés l’any 2012 per decisió del govern municipal anterior. Tant Joan Ribó com Giuseppe Grezzi, que han assistit a esta reunió presidida per Ximo Puig, han expressat la seua satisfacció i han subratllat que l’Ajuntament de València ha tingut en tot moment la voluntat i el compromís d’aconseguir una solució per a permetre que els autobusos de l’empresa municipal arribaren a estes poblacions on viuen 200.000 persones.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat en la seua intervenció que l’any 2012 les línies de l’EMT “van deixar d’arribar a una sèrie de municipis com a conseqüència de la retirada, per voluntat pròpia del president de la Generalitat, Francisco Camps, del contracte programa”. Ribó ha expressat el seu desig que eixe servici, després de l’acord aconseguit al Palau de la Generalitat, del qual ha informat la consellera María José Salvador, “torne a funcionar al més prompte possible com ho feia abans de 2012, a l’espera que l’Agència Valenciana de Mobilitat es pose en marxa i aconseguim per als pressupostos de 2017 una partida com tenen Madrid, Barcelona i altres ciutats per a la mobilitat a l’àrea metropolitana”.
“Nosaltres teníem un problema greu”, ha assenyalat Ribó, “que és que amb els ingressos del municipi de València no podem donar satisfacció a servicis en altres municipis. Amb esta mesura, que ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les tres institucions: Generalitat, Diputació i ajuntaments, que funciona molt bé, tornem a arreglar un desgavell provocat en l’etapa anterior pels governs del Partit Popular”. Ha afegit que és una solució bona i important “per a València, per a l’EMT, que té una situació econòmica complicada, i perquè moltes persones que en estos moments es desplacen a València en cotxes particulars puguen fer-ho en transport públic, i disminuir així la pressió sobre la ciutat. Este ha de ser un pas per a millorar la mobilitat a l’àrea metropolitana, de la qual ningú s’havia preocupat en estos últims anys”.
En esta reunió, a la qual ha assistit el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a més dels alcaldes dels cinc municipis, Carlos Fernández Bielsa, Juan Antonio Sagredo, Amparo Orts, Miguel Chavarría i Julio Martínez Blat, s’han firmat els protocols corresponents per a donar solució a este problema mentre prosseguix el treball “que vam iniciar des del minut zero del nostre govern”, segons María José Salvador, per a crear l’Agència Valenciana de Mobilitat com a requisit previ per a optar a un contracte programa, un objectiu que va a ser articulat jurídicament a través de dos comissions, una tècnica i una altra institucional, “i arribar a una solució estructural i definitiva per a millorar la connectivitat en una àrea metropolitana en què viuen 1.500.000 ciutadans”.
Ha retret als governs anteriors que “no dedicaren un servici públic que ells van eliminar unilateralment”, i en eixe mateix sentit s’ha manifestat el regidor de Mobilitat Sostenible de València, Giuseppe Grezzi, que ha assistit a la reunió acompanyat pel gerent de l’EMT, Josep Enric Garcia Alemany. “Estem satisfets d’este acord perquè el servici de l’EMT arribe als pobles, que van perdre l’any 2012 per una decisió autoritària, unilateral i abusiva per part de l’antiga alcaldessa Rita Barberá. Nosaltres hem dit sempre que hi havia solució, que l’EMT tenia els autobusos i els mitjans humans, i que havíem de buscar la fórmula per a cofinançar el servici. Ara l’hem trobat i volem agrair a tots que hagen contribuït a aconseguir-la en benefici dels ciutadans de València i d’eixos cinc municipis”.
A més de la delegació de competències a l’Ajuntament de València, la transferència del finançament necessari per a cobrir el dèficit que cause a l’EMT la prestació d’este servici a les poblacions esmentades, en esta reunió s’ha aconseguit el compromís per part de la Diputació d’aportar un milió d’euros anuals que seran destinats a les línies de transport públic que siguen deficitàries a la província de València.
El president Puig ha recalcat l’aposta del Govern de la Generalitat per el “transport públic de qualitat”. Ha subratllat els resultats del diàleg, “que és fonamental i bàsic per a millorar la qualitat de vida dels valencians i per a aconseguir una solució conjuntural per a este problema. Estem en temps de reparació d’allò que es va trencar unilateralment en 2012, de reconstrucció per a millorar la mobilitat a l’àrea metropolitana, on residixen més ciutadanes i ciutadans valencians”. Puig ha recalcat, igualment, la necessitat d’aconseguir per a València els mateixos recursos que ja tenen altres ciutats, i d’aconseguir un compromís d’inversió i finançament per a recuperar els nostres drets o capacitats: “Estem al principi del que serà una història de recuperació”.