València Noticies | Redacció.- Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha explicat que l’Ajuntament informa estos dies els diferents instituts de València de la possibilitat de sol·licitar tres tallers: un en prevenció de la violència masclista, un altre en sensibilització en la diversitat sexual, familiar i de gènere i l’últim en educació afectivosexual i igualtat.
Els tallers es faran durant el curs 2016-2017 als instituts que ho sol·liciten i amb una durada d’una a tres sessions. Estan subvencionats per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i els centres educatius que ho desitgen podran demanar-los al setembre.
“El que s’expressa i el que s’omet forma part del discurs, pràctica i experiència educativa. Tant les paraules com els silencis eduquen i, com és evident, no ho fan sempre en la mateixa direcció. Cal, per tant, que l’educació s’implique a fons davant d’aspectes com la ltgbfòbia i per això oferim un taller que fomenta el coneixement i el respecte de la diversitat sexual, familiar i de gènere a les aules amb la finalitat de millorar la convivència i combatre l’assetjament escolar”, ha dit Lozano.
A l’Estat espanyol s’han produït en els últims anys suïcidis com els de Carla (2013), Jokin (2004) o Diego i Alan (2015) i, segons dades de Lambda, un 49 % dels alumnes no heterosexuals patixen assetjament d’algun tipus. Dos de cada cinc persones assetjades no van rebre ajuda per part de ningú al centre educatiu i un 17 % va pensar o va intentar suïcidar-se.
Per estes raons, Lozano ha comentat que “és importantíssim caminar cap a una societat oberta que reconega i valore la diversitat humana, i on potenciem l’autoestima, el creixement personal, l’expressió dels sentiments i les emocions. Este curs treballa la necessària visbilització i normalització del fet LGTB”.
Sobre el curs d’educació afectivosexual, Lozano ha comentat que “es tracta d’un taller amb l’objectiu que l’alumnat prenga consciència dels riscs associats a les conductes sexuals i les seues conseqüències. Resulta fonamental practicar habilitats per a dir ‘no’ a les pressions de tindre relacions sexuals i habilitats per a dir ‘sí’ sense assumir riscos. En definitiva, es tracta de tindre una sexualitat segura i lliure”.
Finalment, el taller de prevenció de la violència masclista en adolescents i joves pretén despertar en joves i adolescents la consciència necessària per a reflexionar i mobilitzar-se davant de comportaments i actituds que es troben en la base de la violència en les relacions de parella.
“La novetat d’este curs, titulat ‘Els amors riguts són els mes volguts’, és la metodologia, basada en el joc i l’espontaneïtat que aporten eines com el teatre i la filosofia clown, que exploren camps com la curiositat i la experimentació que permeten incorporar coneixements pràctics i teòrics amb èxit i eficàcia”, ha explicat Lozano.
Esta oferta educativa municipal s’adreça a l’alumnat de l’ESO, cicles formatius, FP bàsica i batxillerat. El taller sobre diversitat sexual l’oferix personal especialitzat del Col·lectiu Lambda i l’Escola de Pallassos Los Hijos de Augusto és l’encarregada d’impartir el taller sobre prevenció de la violència masclista. El taller de prevenció d’educació afectivosexual el duen a terme professionals de la psicologia.