El Péndulo | Redacció.- Vociferio, un dels festivals de poesia més importants d’Espanya, iniciativa nascuda el 2011 de la mà de Carme Teatre i l’associació cultural El Dorado, torna a València.
Després d’un any sense festival pel canvi de seu, obres d’adequació i procés de reobertura de la sala Carme Teatre, regressa la 5a edició, si és possible més potent encara, codirigida, en aquest cas, per un dels seus impulsors inicials, Raúl Lago (Carme Teatre), juntament amb David Trashumante, també reconegut en l’àmbit poètic i cultural.
Vociferio, per als que encara no el coneguen, és l’únic Festival existent dedicat a la Poesia Oral i Escènica amb la vocació de contestar a una poesia acadèmica, institucionalitzada i elitista, que s’havia escindit, en certa mesura, del públic general. Pot entendre’s com una forma diferent de fer poesia, igual de lícita que la convencional, però possiblement, capaç d’arribar, comunicar i emocionar en l’actualitat a un major nombre de persones.
En aquesta ocasió, el Festival es fa ressò d’un dels corrents més frescs i populars de la poesia nacional i internacional: l’SPOKEN WORD (paraula parlada), un moviment que s’originà a finals dels anys 50 en els clubs i pubs on es reunien músics de Jazz i poetes de la generació beat.
La gran sorpresa d’enguany és que a Vociferio, que tindrà lloc entre el 8 i el 12 de juny, se li suma el VI Campionat Nacional de Poetry Slam (11 de juny). L’Slam és un concurs de poetes en què un jurat compost a l’atzar pel públic assistent determina el guanyador a través d’un sistema de puntuació. El seu objectiu, en realitat, és dinamitzar un recital col·lectiu en format de concurs, com ja hem esmentat, que té les seues pròpies regles. L’Slam podríem dir que és també un tipus de poesia; una poesia que busca la comunicació directa amb l’oient. Pura frescor.
A més, aquest any, es realitzarà un agermanament amb el Festival Kerouac de Vigo i comptarà amb la presència del seu director Marcos de la Fuente.
Tant Vociferio com el Poetry Slam, integrat en el primer, tindrà com a seu la sala Carme Teatre (C. Gregori Gea, 6), on podrem disfrutar de la millor Poesía Oral i Escènica a través de la paraula de grans referents del moment com Miriam Reyes, Mónica Caldeiro, Víctor López, DYSO, Le Fay, Río Muten, Fernando Mansilla, Eladio Orta, María Eloy-García o Núria Martínez-Vernis, entre d’altres. També amb poetes locals com Éncar Reig, Enrique Falcón, Mar Benegas o Hugo Mas, rapers com Mc Gibigi, grups com Cafè de Fel o Versonautas o projectes naixents de l’escena valenciana com els cicles de poesia Versonalidad o Intromissió Poètica al Mercat. Per no parlar de la infinitat de micros oberts que busquen la participació dels poetes de la ciutat.