El Péndulo | Redacció.- Tercera Setmana arranca demà dissabte, 11 de juny, ficant el punt de mira a la crisi dels refugiats a Europa. La proximitat de les dates del festival pel que fa a la jornada que commemora la tragèdia de milions de persones en el món, el 20 juny, així com la sensibilitat que correspon a tota manifestació artística, han portat a la direcció a programar dues obres que reflexionen sobre una situació dramàtica que es reitera en les nostres fronteres.
Per a poder aprofundir en aquesta declaració d’intencions, el festival ha convocat aquest matí una trobada en la qual han participat el director artístic de Tercera Setmana, Salva Bolta, el director del Centro de Acogida al Refugiado de Mislata, Felipe Perales, i els representants dels espectacles Nafrat, el viatge de la vergonya i El circ de la frontera, Nafrat Collectif y Escena Erasmus.
L’obra amb la qual arranca la primera edició del festival, és un site specific anomenat Nafrat, el viatge de la vergonya, on en cada representació, un grup reduït de 20 espectadors viurà en primera persona l’experiència d’una migració forçosa, entre el desplaçament per terra i la càrrega d’una furgoneta. “Nafrat brinda la possibilitat al públic d’acostar la seua mirada a un tema tan sensible i sagnant com és el de la situació de milers de persones que es veuen obligades a abandonar contra la seua voluntat el seu país d’origen i començar un terrible camí en cerca dels seus drets fonamentals”, subratlla Salva Bolta.
Les altres dues peces que completen la programació del primer dia del festival, són la instal·lació escènica sobre la memòria Fils del Cor / En aquell cantó de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València (ESADV), i el tribut als instruments musicals a càrrec d’Innerland (l’illa de dins), de Crit Companyia de Teatre i Art of Brass.
De la mà dels alumnes i professors de l’ESADV, i entre les 10 i les 20 h, la Plaça del Patriarca es convertirà en un símbol de la història emocional dels habitants de València. La instal·lació escènica Fils del Cor / En aquell cantó és el resultat d’un taller sobre la petjada emocional que ha pres com a referent els textos del llibre La ciutat de València, de l’historiador Manuel Sanchis Guarner. Els transeünts seran convidats a escriure en un paper un record relacionat amb la ciutat, que doblegaran i nuaran en un fil a un taronger de la plaça.
Els fils aniran entrecreuant-se i donaran lloc a un entramat de vincles emocionals que com una xarxa, teixiran les invisibles i infinites empremtes de la memòria. I sobre un mapa de València, els ciutadans crearan un directori de cares, llocs i biografies que acabarà dibuixant la imatge viva de la petjada humana d’aquells que habiten la ciutat.
HOMENATJAR LA MÚSICA
Cinc músics arriben a una illa deserta després d’un aparent naufragi. A dos els acompanyen les seues trompetes, mentre que la resta empunyen tuba, trompa i trombó. La porció de terra es diu l’Illa del Metall i allà esdevé la pervivència d’aquest quintet de metalls supervivent, conformat pels prestigiosos músics valencians Miguel Vallés, Daniel Mulet, David Pont, Raúl Junquera i Honorio Alberto Muñoz. El muntatge, programat en el Teatre Rialto a les 20.30 h, manca de paraules, ja que la comunicació entre els protagonistes es basa en la gestualitat, la veu i la música que interpreten, on sonen fragments de Tchaikovsky, Gershwin, Puccini, Debussy i Richard Rodgers.