València Noticies | Redacció.- Ciutadans i visitants poden accedir des de hui als jardins de Monforte a través del palauet, que era l’entrada original segons el disseny inicial d’este espai. La regidora de Patrimoni, Glòria Tello, i la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, han visitat hui este espai, que s’ha recuperat per al gaudi i coneixement per part de la ciutadania.
“Hui estem de festa”, ha afirmat la regidora Pilar Soriano, “perquè obrim al públic el palau de Monforte, no el jardí que ja estava obert, sinó l’entrada original al jardí, que es feia a través del palauet”. “Per a nosaltres”, ha continuat la regidora Glòria Tello, “esta cita era molt important perquè obrir el palauet a la ciutadania és la manera de fer política que nosaltres entenem, i que ha suposat donar resposta a una reivindicació ciutadana”. Tal com han subratllat les dos delegades, “és molt important que el patrimoni de la ciutat de València no siga d’uns quants, sinó que siga de la ciutadania”.
D’esta manera, la ciutat recupera la lectura d’este jardí d’estil romàntic, tal com va ser dissenyat. Al llarg de l’estiu s’han efectuat les tasques de condicionament de l’espai, s’ha revisat el bon funcionament de totes les fonts i jocs d’aigua dels jardins “perquè la ciutadania i els visitants disfruten d’esta joia que tenim en la ciutat”, en paraules de Pilar Soriano.
La regidora Glòria Tello ha explicat que la iniciativa “entra dins de la dinàmica d’obrir tots els edificis municipals als veïns i veïnes de València i a les gents que ens visiten”. I com a exemple, ha citat l’obertura de l’Ajuntament mateix i del balcó municipal, que cada dia rep la visita de centenars de persones des que es fera accessible fa més d’un any. En el cas de Monforte, ha afegit, “els jardins ja estaven oberts, però obrim el palauet, que dóna entrada i que dignifica l’accés a este espai, sempre respectant el patrimoni i garantint la seua atenció, cosa que per a nosaltres és molt important”.
Des de hui, els i les visitants podran accedir al jardí a través de l’entrada principal de l’edifici, i podran visitar-ne la planta baixa, amb l’excepció, per ara, de la zona alta, atés que esta és utilitzada pel Servici Municipal de Bodes. “En estos moments no disposem de suficient personal per a garantir l’accés i la protecció d’este àmbit”, ha explicat Tello, “però el de hui ha sigut un primer pas i continuarem progressant segons anem tenint els recursos necessaris, que són bàsicament de personal”.
Els jardins seguiran oberts en el seu horari habitual, de dilluns a diumenge, i l’accés pel palau estarà igualment obert tots els dies, excepte els moments en què se celebren bodes (dos dies a la setmana per un període de 3 hores aproximadament). Però en estos casos, el jardí seguirà obert amb l’accés lateral, pegat al palauet, que funcionava fins ara.
Pilar Soriano ha qualificat este espai de “joia patrimonial”, i ha animat les persones “que vullguen disfrutar un jardí romàntic i tranquil i conéixer el seu patrimoni historicoartístic”, a acudir a este espai històric. Per la seua banda, Glòria Tello ha defés la necessitat que “el patrimoni comence a ser de tots i totes, no com en temps anteriors, que no sempre es tenia fàcil accés per part de la ciutadania”.
Actuacions en els Jardins del Real
A preguntes dels periodistes, la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha explicat que la previsió d’intervenció conjunta amb el Servici de Patrimoni de cara a pròxims exercicis pressupostaris, seran els jardins del Real (el parc de Vivers), “que a la seua importància com a jardí i ampli espai verd, suma la seua condició de contenidor cultural important”, ha afirmat.
Fins ara, s’ha treballat en el condicionament de tota la zona del roserar, “que havia sigut abandonada”, i s’està treballant també per a posar en marxa la font musical, així com el projecte d’intervenció en l’antic parc zoològic. “Vivers”, ha explicat, “té una dimensió i una envergadura que no permet entrar a fer una remodelació de tot el jardí, per això cada any, a poc a poc, anirem actuant”.
Per la seua banda, Glòria Tello s’ha referit al Pla Municipal de Recuperació del Patrimoni, “que impulsem tot just arribar al govern”. En el marc de tal pla, s’ha remodelat l’escultura de Teodor Llorente, que portava 7 anys deteriorada; i s’intervindrà també en l’estàtua del Doctor Gómez Ferrer. “I el següent pas dins de Vivers”, ha afegit, “serà la recuperació de les escultures, moltes de les quals feia anys que necessitaven una intervenció urgent. Així com el projecte de recuperació de la portada, els bancs, i també les excavacions de l’antic Palau Reial”. “Són intervencions conjuntes dels servicis de Patrimoni i de Parcs i Jardins per a dignificar este espai”, ha conclòs, “i que efectuarem de manera gradual, per a anar recuperant el patrimoni”.