València Noticies | Redacció.- Més de 360.000 persones van triar el transport públic en autobús per a desplaçar-se dins de la ciutat de València. Això suposa un increment del 18% en passatge respecte d’un dia similar. L’autobús, gratuït durant tota la jornada, des de l’inici del servici fins a les dotze de la nit, i la plaça de l’Ajuntament lliure de trànsit i pol·lució, des de les 9.00 fins a les 21.00 hores amb diverses activitats lúdiques, van ser les principals iniciatives que el consistori valencià va posar en marxa per a celebrar el Dia Europeu Sense Cotxes 2016.
Pel que fa a la jornada, va transcórrer amb normalitat, tot i la “prova d’estrés” que suposa per a l’EMT el notable increment de viatgers que es produïx. Així, la velocitat dels combois no va variar massa comparada amb un dia laborable (només es va reduir en 0,30 km/h), mentre la freqüència mitjana només s’incrementava en menys d’1 minut. La xifra de viatgers final en els autobusos municipals -que encara falta afinar- és lleugerament similar a la del Dia Sense Cotxes de l’any passat – en què el servici de l’EMT també va ser gratuït -, quan es va portar 361.523 passatgers.
Les línies que van tindre més viatgers van ser les circulars L90 i L89, seguides de la L2 i la L71. La línia 99, que connecta el Palau de Congressos amb l’estació del Cabanyal per la zona sud de la ciutat, va tindre 10.713 viatgers el dia d’ahir, “una mostra de la seua consolidació després d’haver tornat la gestió del seu recorregut a mans públiques”, ha comentat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.
Amb el Dia Sense Cotxes es va tancar ahir una Setmana de la Mobilitat “plena d’activitats per a tos els públics. A més de les activitats per als xiquets i xiquetes als barris i els concerts, cal destacar la celebració de la primera edició a València de la Fira de la Mobilitat”, ha comentat Grezzi.
A més, al llarg de tota la setmana els valencians i valencianes han pogut gaudir de diverses xerrades i taules redones per a parlar del concepte de mobilitat urbana. També s’ha celebrat el Dia de la Bici, amb un gran èxit en afluència de ciclistes, així com una patinada popular.
Grezzi ha dit que des de l’Ajuntament “estem molt satisfets per avançar cap a la mobilitat sostenible. No som ingenus i tenim clar que València té davant seu un repte important, com és conscienciar els seus ciutadans perquè es desplacen d’una manera més sostenible: a peu, en bicicleta i en transport públic, ja que estes formes de desplaçament, en detriment del vehicle privat, contribuïxen a millorar el medi ambient, a millorar la salut i el benestar de tots i totes, així com a reduir els accidents de trànsit”.
Una iniciativa internacional
València no és un cas aïllat, ja que les grans ciutats europees també celebraren ahir este dia deixant lliure de cotxes els seus centres urbans. El regidor Grezzi ha destacat, per exemple, “la coneguda política de pacificació del trànsit que encapçala a Paris Anne Hidalgo”, encara que ha matitzat que “la capital francesa no va oferir cap tipus de descompte als transports públics, com si va fer València, on EMT i Metro van ser gratuïts”.
Altra capital europea que va celebrar ahir este dia va ser Roma, ambs les principals artèries tallades i amb transport públic gratuït. I en Londres es van realitzar diverses accions de conscienciació arreu de la ciutat, tot i que el transport públic no va ser gratuït.
“València ha fet un gran esforç econòmic, s’ha sumat de nou a esta efemèride internacional sense amagar-la, respectant el seu esperit original com fan les gran ciutats de referència mundial, i ha apostat per oferir transport públic gratuït. I això malgrat la falta de finançament per part de l’Estat, que no deixarem de reclamar. Per què ens els últims quinze anys Barcelona i Madrid han rebut 2.000 milions d’euros i València zero? Per a l’any vinent demanem a l’Estat els 36 milions d’euros que ens pertoquen”, ha exposat Grezzi.