El Péndulo | Redacció.- L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha consolidat al llarg d’aquest exercici 2016 la seua aposta d’obrir les portes dels museus a la Viquipèdia. Una col·laboració amb Amical Wikimedia iniciada durant la tardor del 2015 i que ha comptat amb el treball de Francesc Josep Fort, primer viquipedista resident de tota la Comunitat Valenciana, en un projecte que va començar en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i que actualment s’ha exportat a la resta de museus i centres d’estudis: el Museu Valencià de la Iŀlustració i de la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha remarcat que a la nostra societat «som allò que editem» i ha explicat que «el coneixement no és propietat de ningú, i els principis amb els quals treballa la Viquipèdia venen a obrir encara més el sentit integrador i socialitzador d’aquest enorme finestral», ha incidit.
Les coŀlaboracions entre viquipedistes i entitats culturals, conegudes en la Viquipèdia com GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums), són una realitat a Europa i la resta del món des de fa anys. Contenidors tan prestigiosos com el MOMA de Nova York, el British Museum, el Palau de Versalles o el Museu Picasso de Barcelona han desenvolupat diversos projectes d’aquest tipus. La seua feina consisteix en organitzar el material didàctic que atresoren les institucions culturals per a generar articles de qualitat, ja siga relacionant-lo directament amb el museu o amb aspectes més concrets tractats en alguna de les seues exposicions o publicacions.
Museu Valencià d’Etnologia
Durant el 2016 s’ha reprès la tasca ja iniciada entre abril i juliol de l’any anterior. En aquest cas, el projecte es va centrar en alliberar el fons audiovisual de l’expert en musica tradicional valenciana Fermín Pardo, integrat per un total de 390 cintes de cassette digitalitzades amb patrimoni oral-musical del nostre poble. Els fitxers s’han convertit al format ogg (llicència lliure) per tal que estiguen accessibles de forma online i a través de Wikimedia Commons, plataforma multimèdia de lliure accés als continguts.
Dels 390 cassettes que integren aquesta col·lecció s’han aconseguit digitalitzar al voltant de 75, el que es correspon amb un total de 150 arxius que es troben ja disponibles i accessibles a través de la popular enciclopèdia en línia.
Així mateix, el passat mes de novembre el Museu Valencià d’Etnologia va estar escenari de la primera viquitrobada celebrada en territori valencià. Una reunió que va permetre debatre envers el coneixement obert, lliure i compartit i que comptà amb la presència de ponents com Pau Giner, únic valencià que treballa a la Fundació Wikimedia com a responsable del programari de traducció, Ester Bonet amb l’Espai Viquidones, o el mateix Francesc Josep Fort.
Igualment, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia es convertirà en el curt termini en un dels primers centres valencians en disposar del certificat «biblioWiki» una vegada aquests es posen en curs. Es tracta d’una iniciativa d’Amical Wikimedia que persegueix el treball col·laboratiu de les biblioteques actives a Viquipèdia per tal de facilitar l’accés al coneixement.
MuVIM
La tasca desenvolupada al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) al llarg dels darrers mesos en aquest camp ha estat orientada a la seua biblioteca, especialitzada en el coneixement de la Il·lustració i de la Modernitat i que compta amb un original de l’Encyclopédie, l’obra de D’Alembert i Diderot que data del 1751. En aquest sentit, l’objectiu radica en ampliar el coneixement existent envers la Il·lustració i l’enciclopedisme. Alhora, també s’ha treballat amb els continguts generats a partir de les exposicions temporals del MuVIM, com ara la mostra dedicada a la figura del pintor valencià Francesc Sempere Fernández de Mesa (Albaida, 1915-1996), més conegut artísticament pel pseudònim de Messa, i que s’exhibeix actualment al museu.
Museu de Prehistòria de València
Des de que s’iniciara la col·laboració entre Amical Wikimedia i aquest contenidor de la Diputació de València s’han alliberat imatges del catàleg i del fons fotogràfic, la major part en blanc i negre, relatives a les primeres excavacions realitzades pel Servei d’Investigació Prehistòrica, depenent del museu. Materials que han servit per a la difusió dels primers articles relatius al Museu de Prehistòria de València a través de l’enciclopèdia online.
Institució Alfons el Magnànim
El recent treball conjunt amb la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha permès tenir accés a més de 150 instantànies, a més d’efectuar la cobertura de la conferència oferida per part del politòleg i escriptor alemany Raul Zelik, qui participà el passat setembre en una de les edicions dels Debats del Magnànim.
Una col·laboració que, a més, ha possibilitat prestar assessorament a la institució en relació a l’ús de les llicències creative commons per a la nova etapa de la revista Afers. Unes consideracions que també s’han portat a la pràctica per tal d’estandarditzar i difondre els materials confeccionats per part de la Unitat de Normalització Lingüística de la mateixa Diputació de València.