València Notícies | Redacció.- La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible i responsable de l’Àrea de Turisme, Sandra Gómez, ha anunciat la constitució d’un Consell Municipal de Turisme perquè participen veïns, sindicats, universitats i entitats en el desenvolupament d’un nou model turístic. “Un dels objectius és que València siga una ciutat acollidora, una de les claus de l’èxit, i perquè això ocórrega, l’Administració ha de construir el seu model turístic de la mà de la ciutadania”, ha assegurat.
En estos termes s’ha pronunciat després de la reunió que ha mantingut este matí amb la Federació d’Associacions de Veïns de València per a presentar-los el Pla Estratègic de Turisme 2017-2020 amb la finalitat que aporten els seus suggeriments i propostes. Sobre este tema, Gómez ha assegurat que les contribucions veïnals seran “fonamentals perquè el canvi de model turístic compte amb l’acceptació de la ciutadania”.
“El turisme afecta la ciutat en el seu conjunt i, per tant, les entitats tenen molt a aportar”, ha remarcat, i ha assenyalat que el canvi de model “ha de tindre acceptació”. Per això, ha anunciat que es formarà un Consell Municipal per a establir un canal real de participació ciutadana que cada quatre anys aprove el Pla Estratègic, i que tinga caràcter anual sobre els plans operatius.
Per la seua banda, María José Broseta, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de València, ha donat la benvinguda a la constitució del Consell i ha remarcat que el turisme és una de les principals activitats econòmiques de la ciutat. En esta línia, ha manifestat que des de la Federació es presentaran aportacions perquè tots els barris es beneficien del turisme, perquè en tots “hi ha zones molt interessants que s’han de posar en valor”.
Apartaments turístics
En relació amb els apartaments turístics, Broseta ha explicat que es tracta d’una qüestió que cal abordar com més prompte millor per a solucionar-ho perquè, en la seua opinió, “en alguns casos s’estan generant problemes de convivència”. Per la seua banda, Sandra Gómez ha recordat que la seua delegació està confeccionant un mapa sobre els apartaments turístics que estarà acabat abans de la pròxima Setmana Santa i que, segons ha explicat, serà la base per a la modificació de les normes del Pla General d’Ordenació Urbana. Així mateix, ha precisat que s’està treballant amb altres ciutats espanyoles perquè hi haja “una resposta conjunta”. “Hem d’unificar criteris i promoure una norma estatal que ho regule”, ha plantejat.
Sandra Gómez ha remarcat també que es tracta d’un fenomen que afecta “totes les destinacions turístiques” i que davant de “l’absència d’un criteri uniforme s’està donant la circumstància que els tribunals estan dictaminant en contra de les mesures adoptades pels ajuntaments”. A més, ha plantejat la necessitat d’una normativa estatal per a regular el funcionament de les plataformes que publiciten este tipus d’allotjament.
“De solucions, n’hi ha moltes”, ha asseverat, i a tall d’exemple ha esmentat que l’aprovació de les comunitats de veïns siga un requisit, o que s’establisca un límit de dies a l’any per al lloguer de l’habitatge que justifique que es tracta d’economia social. En qualsevol cas, ha apuntat que es tracta d’“una nova realitat que ha de regular-se per a evitar que genere problemes de convivència” i, en esta línia, ha anunciat que reclamarà a la Generalitat Valenciana “la capacitat sancionadora per a poder exercir el control i donar una resposta ràpida als problemes que puguen sorgir”.