València Notícies | Redacció.- L’alcalde Joan Ribó, acompanyat pel regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha presentat els resultats del primer Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana realitzat per l’Ajuntament amb entrevistes a 2.210 ciutadanes i ciutadans de tots els districtes de la València. Ribó ha expressat la seua satisfacció per la valoració positiva que la ciutadania fa de la gestió del Govern de la Nau i del funcionament dels diferents serveis municipals, alhora que destaca “la tendència de la ciutadania a una percepció optimista de la situació”.
“Després del resultat d’esta enquesta pensem que la gestió de l’Ajuntament està globalment ben vista”, ha afirmat l’alcalde Joan Ribó en exposar les conclusions del primer Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana que este matí ha presentat al costat del regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana. “La segona conclusió evident que s’extrau de totes les preguntes en què es demana que es compare amb la resta d’institucions, és que la valoració de l’Ajuntament de València és significativament superior, o molt significativament superior respecte del govern de l’Estat”.
Per a Joan Ribó, una tercera conclusió d’este Baròmetre Públic d’Opinió Ciutadana realitzat per tècnics municipals de l’Oficina d’Estadística (a excepció del treball de camp, adjudicat a l’empresa SONMERCA SL) és que “la gestió de servicis s’aprova d’una manera molt clara”, mentre que la quarta és que “ hi ha una certa tendència a una valoració optimista de la situació”. Joan Ribó ha explicat que amb els resultats a la mà, es treballarà “per a millorar tot allò que calga, en qualsevol àmbit”. Finalment, i respecte dels assumptes tractats més a fons en esta primera enquesta, l’alcalde ha dit sentir-se especialment satisfet de la cinquena conclusió, “que és que el transport públic a València està molt ben valorat” per part de la ciutadania, i ha ressaltat una sisena conclusió: que “malgrat que la situació econòmica i laboral es percep complicada, existeix igualment una certa tendència a l’optimisme”.
Imatge de la ciutat
Els primers resultats, sobre imatge de la ciutat reflecteixen que el 43,6% dels enquestats consideren que València ha millorat, mentre que un altre 40,8% opina que millorarà. Estos percentatges es redueixen fins al 28,1 i 33,4 en el cas de la Comunitat Valenciana, i a l’11,5 i 22,1 en el d’Espanya. Quant al grau de satisfacció de viure a València, valorat de 0 a 10, la mitjana de la ciutat és de 8’1 i la mitjana per districtes de 7’9. Un 16’45 % dels enquestats manifesta un grau de satisfacció 10 de viure en la nostra ciutat.
La gestió de l’Ajuntament obté en este primer Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana una puntuació de 5,7, “que és una valoració positiva molt important per a nosaltres”, segons Ribó. Eixe 5,7 està per damunt del 3,6 del Govern central. “La diferència amb el Govern de Rajoy és altament significativa, i això que encara no coneixíem el contingut dels Pressupostos Generals de l’Estat”.
L’ocupació apareix com el principal problema de la ciutat per a un 26’9%, seguit de la neteja, amb un 13’1%; l’economia social (pensions, desnonaments, llum aigua…), amb el 7,3%; corrupció, 7%; urbanisme, 6,2%; i trànsit, amb el 4,2%. Quant a identificació de problemes, el treball és el que més afecta per a un 38’1% dels enquestats.
A l’hora de puntuar entre 0 i 10 la gestió dels serveis públics urbans, tots aproven, des del 6’9 dels mercats municipals al 5’1 de circulació, a excepció de la gestió de l’aparcament, valorada en un 3’9, “però sí que voldria incidir que ací es parla no solament del fet que tingues un lloc per a aparcar, sinó també dels mals aparcaments, de l’aparcament en doble filera, en el carril bus, de l’aparcament que obstrueix…”.
En este apartat es diferencia en allò que són servicis per a tota la població i aquells on es distingeix entre usuaris i total de població “És molt significatiu com els usuaris, valoren més positivament pràcticament tots els servicis que els qui no són usuaris. Per exemple en el cas dels mercats la puntuació d’una valoració global de 6’9 puja fins al 7’3, i passa pràcticament en tots els casos”.
El Baròmetre inclou la puntuació de servicis públics urbans com la recollida de fem, amb una mitjana de 6,2; neteja de carrers, amb 5,3; soroll, amb una mitjana de 5,5; zones verdes, amb una nota de 5,9 per part dels usuaris; enllumenat públic, puntuat en 6,1; asfaltat i conservació de carrers, amb una nota mitjana de 5,5; circulació, amb un 5,1; platges, amb un 6,8, i aparcaments, on la mitjana total és 3,9, la mitjana de no usuaris 4,3 i la mitjana d’usuaris 3,7. El servici d’autobusos que presta l’EMT obté una nota mitjana total de 6,4, mentre que els no usuaris rebaixen eixa puntuació fins a 5,9 i els usuaris l’eleven fins a 6,5. La puntuació que els usuaris atorguen al carril bici és 6,9, per damunt de la total (6,1) i la mitjana dels no usuaris (5,7).La gestió en seguretat ciutadana i policia rep una puntuació mitjana de 5,9; la d’instal·lacions esportives entre 5,3 i 6,1; Informació i atenció ciutadana aconsegueix un 6,3 entre els usuaris; serveis socials un 5,9 i festes populars un 6,8.
En la distribució per districtes, el 30’45% dels entrevistats pensa que el seu districte ha millorat i el 33’9% creu que millorarà. Urbanisme i neteja apareixen com els principals problemes en els diferents districtes, amb l’excepció Benicalap i Pobles del Nord, on és equipaments i serveis; Pobles de l’Oest (espais verds) i Pobles del Sud (transport públic).
Metodologia
L’alcalde de València ha recordat que la realització d’este baròmetre va ser encarregada per la Junta de Govern “des de la consideració que per a un Ajuntament és una bona eina fer enquestes per a veure quin és l’estat d’opinió de la ciutadania, per a conéixer com es valora el treball que estem realitzant com a servidors públics”. Ribó ha afirmat que “esta enquesta és una eina sociològica que es pot utilitzar tant des del govern com des de l’oposició”, i ha afirmat que anteriorment també s’encarregaven enquestes “però no es feien públiques i costaven deu vegades més”.
El treball de camp d’este baròmetre s’ha realitzat entre el 22 de febrer i el 8 de març passats, segons ha explicat el regidor Carlos Galiana, que ha informat que es van realitzar 2.210 enquestes a ciutadanes i ciutadans empadronats a València i amb inclusió de residents en tots els districtes de la ciutat. Els punts de mostreig van ser-ne 272 en un recorregut de camp per tots els barris, amb un error teòric de mostreig del 2’1% per a uns resultats que ja estan penjats en la pàgina web de l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament. Galiana ha anunciat la intenció del Govern de la Nau d’encarregar un baròmetre d’opinió cada trimestre, tal i com ja es va anunciar en el seu moment, “amb una part fixa i una altra variable. En este primer, la part variable l’hem dedicat a dos aspectes que són molt importants per a la ciutadania: la mobilitat i l’economia”.