València Notícies | Redacció.- El 28 d’abril de 1992 va quedar registrada, encara que amb un altre nom, la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales (FELGTB). Les organitzacions LGTB es trobaven disseminades i colpejades per la pandèmia de la Sida i les agressives onades d’homofòbia que aquesta va provocar. Feia amb prou faenes una dècada que s’havia eixit de la il·legalitat, i l’estigma i l’ostracisme social estaven molt presents en la societat espanyola. La creació d’una federació, que amb els anys va ser aglutinant de bona part del moviment LGTB espanyol, respectant les pluralitats ideològiques i la presència de totes les identitats, s’ha evidenciat com una fita històrica que ha propiciat que Espanya fóra pionera en el món en avanços fonamentals com el Matrimoni Igualitari o la Llei d’Identitat de Gènere. Governs, partits polítics, sindicats i tot tipus d’interlocutors socials es van trobar un moviment unit, reforçat, amb una veu uniforme i poderosa que demostrava públicament, any rere any, l’increment del suport social amb el qual comptava en la convocatòria d’un Orgull estatal unitari.
Avui, 25 anys després, la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales, la entitat LGTB més gran d’Espanya i una de les més grans d’Europa, continua treballant per a posar fi a la discriminació de les persones per raó de la seua identitat de gènere i orientació sexual. En eixe context, l’organització ve impulsant la seua proposta de llei contra la discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere i característiques sexuals, i d’igualtat social de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, transgènere i intersexuals (Llei d’Igualtat LGTBI).
Després de més d’un any de treball en la seua elaboració i després de mesos de negociacions amb tots els grups polítics amb representació parlamentària, el pròxim 4 de maig de 2017 a les 17.00 hores, el projecte de llei serà registrat en el Congrés dels Diputats. Amb el clar afany que aquesta siga una llei d’un absolut consens, FELGTB segueix treballant per a aconseguir que aquest acte estiga avalat per tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats.
“Seguim fent història, el conjunt de la societat d’aquest país continua demostrant que la defensa dels drets humans no pot deixar-nos fora a nosaltres, les persones LGTBI. En els últims 25 anys, gràcies, entre altres coses, al treball en xarxa i en solidaritat que va propiciar la creació de la FELGTB, hem fet passos de gegant en la conquesta de la igualtat, però seria un error pensar que ja està tot resolt. Seguim lluitant amb la mateixa il·lusió, compromís i dedicació, i així seguirem els anys que siga necessari”, assegura Jesús Generelo, president de FELGTB.
“FELGTB és un exemple de treball col·lectiu, de participació democràtica, de com la societat civil pot articular-se per a enriquir la vida i la política, i per a aconseguir la protecció dels col·lectius més vulnerables, com per exemple el transsexual”, afirma Mané Fernández Noriega, portaveu i vocal de polítiques trans de FELGTB.
L’organització celebrarà la seua 25 aniversari en la Gala dels seus premis Plumas y Látigos 2017, que tindrà lloc en dia 18 de maig en Caja de Música de l’Ajuntament de Madrid. Les persones i entitats reconegudes en aquesta edició, la número XI, es donaran a conèixer la setmana del 8 de maig.
A més, el 15 de juny s’inaugurarà l’exposició “Subversives. 40 anys d’activisme LGTB” que, comisariada per FELGTB, arreplega les fites més importants de la lluita per la igualtat i els drets humans del col·lectiu LGTB en el nostre país. L’exposició es podrà veure en l’espai CentroCentro de l’Ajuntament de Madrid fins a l’1 d’octubre.