València Notícies | Redacció.- El Plenari de la Diputació de València ha llegit una declaració institucional, que ha comptat amb el suport unànime per part de tots els grups polítics amb representació, en la qual es denuncia “la marginació dels valencians i les valencianes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2017”, així com l’exigència de contemplar inversions en infraestructures equiparables al pes poblacional de la Comunitat i que compensen la insuficiència inversora dels darrers anys.
La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha estat l’encarregada de donar lectura d’aquesta declaració en la que “es referma el contingut de les resolucions aprovades per les Corts Valencianes” a favor de garantir un nivell d’inversions just per al territori valencià, alhora que recull “el rebuig als Pressupostos Generals de l’Estat per manifestar un clar incompliment de la voluntat expressada de forma unànime pels representants del poble valencià”.
Segons es detalla al text, la inversió de l’Estat a la Comunitat Valenciana se situa en el 6,9% del total. No només no es compensa la insuficiència inversora dels darrers anys, sinó que les inversions tampoc s’ajusten al pes poblacional dels valencians i les valencianes, i suposen una reducció de 209 milions respecte l’exercici 2016. En conseqüència, cada valencià i valenciana rebrà 119 euros per càpita, inferiors als 184 euros de la mitjana del conjunt de l’Estat, i molt lluny de les xifres d’altres territoris que rebran, de mitjana, vora tres vegades més que els valencians i les valencianes.
Davant aquesta situació, la declaració advoca per “recordar el sentit de les resolucions 22/IX del 6 d’octubre de 2015 i 918/IX aprovades per les Corts Valencianes”, segons les quals es reclama l’execució per part de l’Estat d’unes inversions en infraestructures equiparables, com a mínim, al pes poblacional de la Comunitat Valenciana, compensant la insuficiència inversora dels darrers anys i reclamant un Pla de Xoc d’Inversions per part del Ministeri de Foment xifrat en, almenys, 1.200 milions anuals entre 2017 i 2020 en inversions al territori valencià.
Així mateix, el text de la declaració insta al Consell de la Generalitat “a impulsar les accions necessàries per cohesionar els valencians i les valencianes al voltant de l’objectiu d’aconseguir unes inversions justes per al territori valencià”.