València Notícies | Redacció.- El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei, de la Generalitat, de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que s’ha reunit a Alacant, que aquesta llei, compromís del Seminari de Govern de Morella, pretén “regular l’exercici dels drets de la persona en el procés final de la seua vida per a assegurar el respecte a la seua dignitat i autonomia i vetlar per la qualitat de la seua vida durant aqueix procés”.
Així mateix, la nova normativa estableix els deures que ha de complir el personal de les institucions i centres sanitaris i socials, tant de titularitat pública com a privada, que atenguen a les persones en aquesta situació.
Al costat de la vicepresidenta ha intervingut també la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montó, per a explicar el contingut d’aquest avantprojecte de llei, enfocat a “protegir la dignitat de les persones”.
Montó ha insistit que aquesta norma “és fruit d’un procés de reflexió realitzat en diferents etapes amb el qual s’ha anat dissenyant l’esborrany de l’avantprojecte amb aportacions d’experts, com la filòsofa Adela Cortina i la sociòloga Mª Ángeles Durán, i de la ciutadania”.
Entre les principals novetats de la norma destaquen aspectes com garantir el compliment al desenvolupament dels seus drets a través d’una nova eina: la Planificació Anticipada de Decisions.
Aquest document permet la planificació de l’atenció futura de forma conjunta amb el personal que atén habitualment al pacient mitjançant un procés voluntari i progressiu de comunicació i deliberació. Aquest procés, a més, està obert a familiars o representants designats pel pacient i quedarà registrat en la història clínica.
La norma suposa també un gran avanç en l’atenció integral pal·liativa, garantida per la formació en cures pal·liatives de tots els professionals implicats en l’atenció al pacient al final de la vida. Aquesta formació ja s’està realitzant en Atenció Primària en coordinació i col·laboració amb les unitats d’hospitalització a domicili.
Una altra novetat de la llei és que contempla no solament el dret a rebre cures pal·liatives, sinó també on rebre’ls, ja siga el domicili, un hospital, centres o uns altres, sempre que ho permeta la situació clínica i de cures.
En definitiva, es tracta, segons ha explicat Montó, “que oferisquen les mateixes manyagues i cures que es donen a un nounat quan estiguem al final de la vida”.
Un total de 3,3 milions d’euros per a reparar els danys produïts per les pluges de 2016
En un altre ordre de coses, el Consell ha sigut informat de la declaració d’emergència dels treballs de reparació dels danys produïts en infraestructures agrícoles de regadiu afectades per les pluges torrencials que van tenir lloc en els mesos de novembre i desembre de 2016.
L’import de les ajudes destinades a aquesta fi ascendeix a un total de 3,3 milions d’euros.
Segons ha explicat la vicepresidenta en la seua compareixença, les obres de reparació es van a dur a terme en 19 municipis de la província de València, sis de la de Castelló i cinc de la d’Alacant.
Els informes d’avaluació dels danys han sigut realitzats pels serveis tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que han comptat amb el suport de les diputacions provincials.
Conveni amb Ford per a projectes de desenvolupament experimental en automoció
D’altra banda, entre altres assumptes, el Consell ha aprovat un conveni entre la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i Ford Espanya per a projectes de desenvolupament experimental en el sector de l’automoció, que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros.
Oltra ha indicat que “es va finançar l’execució de prototips de sistemes, processos i productes que, pel seu alt contingut tecnològic, nivell de complexitat, projecció de futur i impacte internacional, puguen impulsar i fomentar la competitivitat, l’eficiència industrial i la formació”.
Segons la vicepresidenta, açò pot suposar “un efecte d’arrossegament per al teixit industrial de la regió i, en particular, de les pimes, que permeta enfocar-se cap a nous models productius d’ús intensiu de I+D”.