La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat en Les Corts el pressupost de 2019 per a l’administració autonòmica, que ascendeix a 404.352.740 euros, amb un increment del 14,3% respecte a 2018.
Cebrián ha incidit en l’esforç que la Generalitat està fent per a recuperar almenys la quantia amb la qual comptava aquesta conselleria en 2011 i refer “l’estructura d’una administració abandonada en termes econòmics”. En aquesta línia, la consellera ha avançat la intenció de “continuar millorant la gestió i l’assignació dels recursos, per a continuar en la senda de la recuperació dels pressupostos i importants línies de treball iniciada en l’exercici 2016 i impulsadóna ara amb els comptes del 2019.
La consellera ha advertit que “malgrat els avances, els pressupostos continuen sent insuficients, condicionats per les limitacions de finançament, el deute, els compromisos de pagament i sentències heretades; per això continuem exigint al nou Ministeri d’Hisenda, que alce les restriccions de personal, quant al capítol I i la taxa de reposició”.
Ha reclamat que es reconega que aquesta Conselleria és proveïdora de serveis públics essencials. La agricultura, l’alimentació, la qualitat ambiental i la cura de l entorn “influeixen directament en les persones, la qualitat de vida i en la salut ambiental, que és part de la nostra salut”, ha defensat Cebrián.
La consellera ha assegurat que amb aquests comptes es busca “consolidar les línies de treball marcades en 2018, una vegada que aconseguim frenar les retallades en la legislatura anterior; i a més impulsar algunes actuacions que responen a noves necessitats”.
Cebrián ha destacat la capacitat de gestionar fons europeus, tant a través de la PAC, com en els fons comunitaris del desenvolupament rural, pesca i aqüicultura, i política de cohesió. Tot això incrementa la capacitat inversora de la Conselleria, de manera que més de 66 milions del pressupost es destina a cofinançar fons europeus i estatals. Suposa gestionar 240 milions d’euros més, lo que suposa gestionar i mobilitzar en conjunt més de 600 milions d’euros.
La consellera ha destacat també la importància de posar en marxa nous instruments legislatius, com la Llei de l’Horta de València, ja aprovada, i la Llei de Estructures Agràries, que ha iniciat el recorregut parlamentari. Per a actuacions en estructures agràries, modernització de reg, estalvi d’aigua, i cooperativismo es destinaran 38,8 milions, 6,8 més que en 2018.
Més investigació, desenvolupament i innovació
Així mateix, Elena Cebrián ha recordat l’aposta iniciada en 2016 i l’esforç progresiu realitzat per a invertir en investigació, desenvolupament i innovació, que, si s’afig la transferència de tecnologia, suposa una quantitat propera als 20 milions d’euros, el 5% del pressupost.
Aquest augment, ha afegit, “es destinarà al reforç de les qualitats del nostre sector agroalimentari i sustentar així la seua capacitat exportadora del sector; impulsar formes de producció més sostenibles i ecològiques; donar un suport addicional a la investigació en el sector pesquer i aqüícola i augmentar el coneixement en ecosistemes i biodiversitat, prevenció de la contaminació, mitigació i adaptació al canvi climàtic”, ha apuntat la consellera.
De la mateixa manera, Cebrián ha defensat l’augment destineuo a la gestió forestal sostenible i a la prevenció d’incendis”amb una visió combinada, ja que ambdues es reforcen mútuament”. Les polítiques de gestió forestal sostenible, espais naturals protegitd, aiguamolls, i biodiversitat contaran amb un pressupost de 46,8 milions, 9,3 milions d’euros més que en 2018 i 24,4 més que en 2015.
Així mateix, la prevenció i vigilància d’incendis es milloren amb una dotació de 27,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de dos milions respecte a 2018 i 12,1 milions d’euros més que en 2015, amb un impuls afegit a la conscienciació i educació ambiental.
A més, la consellera ha desgranat l’aposta d’aquests pressupostos en les polítiques de canvi climàtic i gestió de residus, en términis quantitatius, relatius i absoluts, que busca aprofitar l’impuls de l’economia circular i de la nova gestió de residus que ve de’Europa. S’assumeix una política de lluita contra el canvi climàtic transversal, que es basa en actuacions de mitigació i adaptació en agricultura, gestió forestal i de l’aigua, entre altres. L’increment en canvi climàtic i qualitat ambiental és percentualment el major dels pressupostos de 2019, passant de 5,5 a 17,3 milions.