El Conseller Rafa Climent, ha comparegut davant la Comissió d’Economia de Les Corts per a donar compte dels pressupostos per a l’any vinent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.
Els 445 milions d’euros del seu departament (13,7% més que en el 2018) estan orientats a millorar la productivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana, posant el focus en els sectors productius, com a mitjà per a fomentar la competitivitat de les empreses valencianes, el desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació, tot des de la perspectiva de la sostenibilitat i el benestar de les persones.
Segons Climent, “els eixos en els quals es basa el pressupost de la Conselleria d’Economia Sostenible donen vol a la transformació cap a una economia del coneixement”, amb major aportació dels actius intangibles, i són la reindustrialització (sustentada en el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana); l’obertura i la internacionalització; la innovació; el suport a l’ocupació estable i de qualitat; i als autònoms, emprenedors i pimes; el canvi de model energètic i un model de comerç equilibrat.
Com ha explicat el conseller, es continua amb l’aposta per la política industrial, amb una dotació de 184,2 milions d’euros (un 38% més que en 2018) que estaran entre altres destinats a la segona fase d’implantació del Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV), el pla d’acció per a la promoció de la seguretat industrial, el reforç del teixit associatiu industrial; la creació (com a novetat) de la Càtedra d’Innovació ceràmica ciutat de Vila-real i el manteniment de les línies de suport a Ford Espanya SA.
Del programa d’energia, amb una dotació de 19,9 milions d’euros (un 69,2% més que en 2018) que té com a referent el Pla d’Energia Sostenible de la Comunitat Valenciana 2020, es poden destacar actuacions com la creació d’una Càtedra de Transició Energètica, a desenvolupar per la Universitat Politècnica de València i més dotació per als plans d’acció en matèria d’estalvi i eficiència energètica (en la indústria i l’edificació, foment del vehicle elèctric, foment de la mobilitat sostenible, eficiència energètica en l’enllumenat públic, el foment d’energies renovables i fomenta l’autoconsum, etc.).
Pel que fa a l’Ivace, comptarà en 2019 amb 152,8 milions d’euros (un 24,7% d’increment respecte a 2018) per a donar suport, per eixample als projectes d’R+D+i empresarial (dirigit prioritàriament a les pimes). Com a novetat, s’ha creat una línia dirigida al foment de l’emprenedoria innovadora desenvolupada pels Parcs Científics.
Instituts tecnològics
Amb la finalitat d’impulsar i reforçar l’atenció que els instituts tecnològics presten a les pimes i a l’aportació d’excel·lència que els mateixos realitzen als processos d’innovació empresarial en l’àmbit tecnològic, en 2019 la dotació ha augmentat en 10 M, comptant amb 48,3 M.d’, un 26,1% més que en 2018.
També hi ha una clara aposta per a la internacionalització a causa de la gran demanda per part de les empreses d’ajudes per a la promoció exterior. A més, està previst ampliar la xarxa d’atenció exterior amb noves delegacions.
Per a millorar les condicions de treball i el benestar laboral cal remarcar la proposta de supressió de la Fundació Tribunal d’Arbitratge Laboral com a fundació privada i tripartida (Generalitat, patronal, sindicats) i la seua conversió en Fundació Pública de la Generalitat, amb el mateix nom. S’ha de destacar, així mateix, el manteniment dels programes de prevenció en riscos laborals i particularment aquells amb perspectiva de gènere.
Respecte a les polítiques per a millorar la prevenció de la sinistralitat laboral i promoció de la seguretat i salut en el treball, executades per l’Invassat, destaquen per al 2019 el Pla d’Actuació contra la Sinistralitat Laboral; la implantació del Pla de Prevenció en l’Administració de la Generalitat i l’Estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral 2017-2020.
De la Direcció General d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme valenciana entre altres queda clar el suport als projectes d’economia sostenible, el finançament de les càtedres en les universitats públiques valencianes i la continuïtat; el suport al I Pla Biennal de Suport i Foment del Cooperativisme de la Comunitat Valenciana, la promoció de l’emprenedoria (major dotació per al programa Campus de l’Emprenedor Innovador).
En 2019 es continua també amb tres actuacions d’especial rellevància: Emprenem Comerç, Avalem Comerç i Avalem Artesania, que es veuen reforçades pressupostàriament. Cal destacar per a 2019 les actuacions de suport al comerç electrònic i a la transformació digital del comerç al detall, en l’àmbit del Pla d’impuls a la digitalització del Comerç 2018-2023 (Xarxa AFIC o àrees urbanes d’excel·lència comercial).
Labora
El Servei Valencià d’Ocupació i Formació, actualment Labora, presenta un canvi estructural que busca que l’aplicació de les polítiques actives d’ocupació augmentant l’impacte de les seues actuacions i estant en permanent connexió amb la ciutadania i empresariat.
El pressupost Labora està destinant a continuar lluitant contra la desocupació juvenil i les dificultats dels col·lectius vulnerables i amb risc d’exclusió; per al programa d’emprenedoria innovadora, i per millorar la formació i qualificació professional de les persones aturades i ocupades. Així, per a 2019, Labora compta amb un pressupost total de 332,8 millons d’euros.
Climent ha ressaltat que “es tracta d’un pressupost que busca donar estabilitat, continuïtat i confiança als agents econòmics i a les empreses, així com donar resposta a les persones que busquen un lloc de treball o bé iniciar una activitat emprenedora”.