Aquest dijous acaba el termini per a presentar les esmenes als pressupostos de la Generalitat per al 2019. El Partit Popular i Ciutadans han assegurat que presentaran una esmena a la totalitat per considerar que són “irreals i ficticis”.
D’aquesta manera, el dimecres 15 de novembre es debatran les esmenes a la totalitat dels dos partits de l’oposició, mentre que el dijous 16 de novembre serà el torn de l’esmena a la totalitat del PP a la llei d’acompanyament.
En concret, el portaveu adjunt de Cs, Juan Córdoba, ha explicat que els comptes del govern autonòmic “inclouen diverses partides que no se sap com es materialitzaran”. Al seu parer, la primera que hauria de suprimir-se és la que contempla els 1.325 milions d’euros de partida reivindicativa perquè “no hi ha gens de seguretat de rebre’ls”, ha afegit.
A més, el parlamentari ha criticat que “també estiga en l’aire poder rebre 600 milions d’euros pressupostats en Sanitat, 300 dels quals els aportaria el govern espanyol en concepte de l’atenció que es presta a pacients d’altres autonomies”.
Així mateix, la síndica del PPCV en les Corts, Isabel Bonig, ha considerat que els pressupostos són “una gran mentida i ficticis”. “Estem parlant de 2.600 milions d’euros inventats que estan en despeses i en inversió i que al final provocaran retallades”, ha subratllat.
El Botànic demana suport als pressupostos
No obstant això, el síndic del PSPV en les Corts, Manolo Mata, ha defensat que són uns comptes que “valen la pena d’atendre i de donar-los suport” i ha negat que existisca risc per incloure partides que no estan garantides.
Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha destacat que són uns comptes “reivindicatius” que busquen “continuar millorant la vida de la gent i que demostren que el Botànic té estabilitat i vocació de seguir després de les eleccions”.
Així mateix, el síndic de Podem, Antonio Estañ, ha admés que qualsevol pressupost que implique augmentar els ingressos en un context com aquest “implica un risc”, però ha indicat que en aquest cas és “assumible”, especialment després del canvi de govern espanyol. “El que és lògic és que el canvi d’executiu espanyol ha de traduir-se en ingressos per a poder complir amb els serveis públics de la Comunitat Valenciana”, ha afirmat Estañ.