Vuit exdirectius del metro de València s’enfronten a gairebé quatre anys de presó cadascun per l’accident mortal que es va produir el 3 de juliol del 2006, en què van morir 43 persones i 47 van resultar ferides. És la petició que ha fet la fiscalia, que demana tres anys i set mesos de presó per a l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i els altres set exdirectius processats en la causa, tots membres del comitè de seguretat de circulació de l’empresa. El ministeri públic els acusa de ser autors materials, per omissió o cooperació necessària, de les 43 morts i les lesions de 37 ferits. Així, els atribueix 43 delictes d’homicidi per imprudència greu professional, 37 delictes de lesions per imprudència greu professional i un delicte contra els drets dels treballadors, en la modalitat de seguretat a la feina.
En el cas de l’exgerent, la fiscalia també sol·licita una inhabilitació de cinc anys i mig per ocupar un càrrec directiu en una empresa pública o privada. Pel que fa als altres acusats, els demana una inhabilitació de cinc anys i mig per treballar en una professió relacionada amb el transport de viatgers. Segons l’escrit d’acusació del ministeri públic, que s’ha presentat al jutjat d’instrucció número 21 de València abans que es faci el judici del cas en un jutjat penal, relata una sèrie de “greus deficiències” a la línia 1 del metro on es va produir l’accident. Afegeix que les deficiències “eren conegudes” pels organismes encarregats de la seguretat de FGV, que havien de controlar-les i sancionar-les. La fiscalia considera que els acusats, pel seu lloc de responsabilitat, “coneixien o havien de conèixer” les deficiències de la línia 1, que tenia “defectes molt greus de seguretat”.
En aquest sentit, apunta que les deficiències consistien no només en la falta de control de la velocitat, sinó també en temes de material, en la formació de maquinistes i en la inexistència d’un pla de prevenció de riscos laborals. “Tots ells eren conscients que les deficiències detectades comportaven un risc molt gran per a la seguretat dels treballadors i les persones, tal com va passar” el 3 de juliol del 2006, relata la fiscalia. Segons l’escrit, el tram de l’accident necessitava un senyal de limitació de velocitat i frenar-ne l’excés amb una balisa, tal com es va col·locar després de l’accident. També recorda que s’havien canviat les rodes, els eixos i les finestres del tren de metro accidentat sense informar-ne el fabricant ni homologar el comboi.