La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, s’ha reunit amb representants de AVA-Asaja, UPA i FEPAC-Asaja, encapçalats per Cristóbal Aguado, Rafael Cervera i José Vicente Guinot, per a escoltar les seues reivindicacions, analitzar la situació i explicar les accions i plantejaments de la Generalitat sobre el tema. La consellera ha estat acompanyada pel secretari autonòmic Francisco Rodríguez Mulero i el director general Roger Llanes
Desprès d’una reunió celebrada enmig d’una concentració davant la seu de la Conselleria, la titular d’Agricultura ha assegurat que “compartim el diagnòstic i podem recollir les reivindicacions del sector gràcies a que portem tota la legislatura treballant amb el sector sobre els problemes que es manifesten a través de l’actual crisi citrícola”
La preocupació per l’evolució de la campanya citrícola ha sigut compartida i manifesta, tenint en compte les cotitzacions inferiors a altres anys, en particular algunes varietats, amb una meteorologia adversa i la presència de majors volums de fruita sud-africana en els comerços, amb el solapament addicional dels seues varietats tardanes amb les primerenques espanyoles.
Cebrián i el seu equip han repassat les mesures que s’estan duent a terme des de la Conselleria per a afrontar la crisi, tals com el càlcul de la rebaixa de mòduls, la sol·licitud de la rebaixa de l’IBI, la posada en marxa dels crèdits bonificats, o el treball d’anàlisi i estudi de les importacions i exportacions, així com dels preus setmanals. També ha apuntat la voluntat d’una major presència a Brussel·les.
En la trobada, la consellera ha repassat les demandes plantejades davant el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, les últimes aquesta mateixa setmana i en diversos fronts. El primer, sobre la necessitat d’articular mesures de gestió de crisi, com la retirada de producció, per a la indústria agroalimentària o per a distribució gratuïta. A tal fi, ja s’ha convocat una reunió tècnica per a la setmana vinent.
Mercats internacionals
També ha sol·licitat que, a través del Ministeri, s’exigisca a la Comissió Europea un seguiment directe i detallat de l’impacte que està tenint en particular l’acord de Sud-àfrica sobre el mercat de cítrics a Europa, així com el seu vessant fitosanitari. La demanda al ministre, Luis Planas, inclou que, en el cas que es donen les condicions precises, s’active la clàusula de salvaguarda que està prevista en el tractat.
La consellera ha reconegut bona resposta per part del Ministeri a la preocupació del sector i a la proposta de treball conjunt amb la Generalitat per a donar resposta al sector citrícola, caracteritzat per la seua potència exportadora i la qualitat dels seus productes, a més de la seua importància com a forma d’entendre el territori.
A mitjà terme, Elena Cebrián ha subratllat la necessitat de treballar per una millor organització del sector i planificació de les campanyes. En aquest sentit, Cebrián ha assenyalat alguns treballs tècnics ja realitzats o en marxa sobre planificació varietal i la mateixa Llei d’Estructures, ja en Les Corts Valencianes, perquè serà “una eina fonamental no solament per a la citricultura sinó per a l’agricultura valenciana en el seu conjunt”.
Elena Cebrián ha reiterat la voluntat de seguir escoltant al sector i treballant amb ell com fins ara, i recordat el suport per a una millor acteorganització del sector per via de la Interprofessional, que abaste des de la producció a la comercialització i la promoció, sobre la base d’un compromís i la responsabilitat compartida amb el sector, les cooperatives, els exportadors i la comercialització-distribució.
Finalment, s’ha acordat mantindre una reunió al gener de la mesa sectorial citrícola, per a fer un seguiment de la campanya, en la confiança de poder constatar l’eixida d’aquesta situació de crisi i tindre una segona i tercera part de la campanya més afortunada