València Noticies | Redacció.- “Hem de donar una resposta de ciutat capaç de trencar el cercle de l’exclusió i la vulnerabilitat perquè no hi haja persones sense llar”, ha afirmat Joan Ribó sobre els resultats de la campanya “Homeless Meet Up”, presentada este matí en el Saló de Cristall de l’Ajuntament. L’administració local, juntament amb la consellería d’Igualtat i Polítiques Inclusives, impulsen un programa pilot per a fer front a la situació descrita per RAIS Fundació a través de la campanya “Homeless Meet Up València”: almenys 404 persones sense llar, el 88% homes i el 12% dones, viuen i dormen en el carrer a Valéncia, quasi el doble de les quals pernocten en albergs socials.
En este acte, presidit per l’alcalde Joan Ribó i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, els representants de les dos institucions han ratificat davant molts del 289 voluntaris que participaren en la campanya, el compromís amb l’objectiu d’acabar amb la dramàtica situació de les persones sense llar en nostra ciutat abans de 2020, a través d’iniciatives como el model Housing First (“primer, la casa”).
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que els resultats de la campanya de persones sense sostre “ens posen davant d’una de les situacions de vulnerabilitat i exclusió social més dures de totes les que es produïxen a la ciutat de València, perquè no tenen allò més elemental, una llar que dignifique la seua vida i que els permeta tindre un projecte de futur”.
Així, tant l’Ajuntament com la Generalitat posen a disposició d’este programa 4 i 5 vivendes, respectivament, que serviran per acollir persones sense sostre amb l’objectiu que puguen eixir endavant de la seua situació de vulnerabilitat i marginalitat.
Al acte també han assistit la secretària autonòmica d’Inclusió Social, Elena Ferrando, i els regidors Jordi Peris, Sergi Campillo i Amparo Picó.
La campanya Housing First, coordinada per la Fundació RAIS i l’Associació Bokatas per a conéixer en profunditat el número i la situació de les persones sense sostre en València, que es va fer entre el 19 i el 22 d’abril passats amb la participació de 290 voluntaris, “ha de tindre ara la seua continuïtat amb la intervenció de les administracions públiques en una resposta de ciutat capaç d’aportar solucions innovadores per a previndre i ajudar 404 persones que requerixen una atenció urgent”, ha afirmat Joan Ribó, que després ha donat les gràcies a totes o tots els que es van mobilitzar a abril pels districtes de la ciutat per a contactar, entrevistar-se amb les persones sense llar i conéixer la situació i circumstàncies personals de cadascuna d’elles.
José Manuel Caballol, de la Fundació RAIS, ha presentat els resultats de la iniciativa d’“acció ciutadana” que ha posat en evidència “una realitat terrible que no arriba molt sovint a l’opinió pública i que ha permés conéixer de primera mà la situació dels veïns més exclosos de la ciutat, la esperança de vida dels quals és de només 52 anys, quasi 30 per davall de la mitjana de la resta dels ciutadans”.
Caballol ha dit, entre altres coses, que “viure al carrer és car i ineficient”, ja que l’atenció d’emergència i hospitalària dels sense sostre, encara que un 44% d’ells no hagen estat atesos per un professional en el últims sis mesos, ha suposat un gasto públic de mig milió d’euros en un any. També s’ha referit a l’objectiu d’aconseguir 100 vivendes per al programa Housing First durant els propers 3 anys.
Inclusió activa
En la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat “la necessitat de caminar cap a unes polítiques d’inclusió activa, en les quals siguen les persones les que puguen decidir sobre la seua vida, i no que una administració ho faça per ella”, la qual cosa passa per “confiar en la seua capacitat per a construir un projecte de vida, independentment de la seua condició o de la situació en què es troben”.
“Fins ara, la resposta del sistema feia que recaiguera sobre les persones sense llar la responsabilitat de solucionar primer els problemes que havien causat la seua situació actual per a poder accedir posteriorment a un habitatge”, ha afirmat Oltra, qui ha apostat per “trencar este cercle viciós” amb projectes com el de Housing First, amb el qual la Conselleria col·laborarà.
Respecte a la cessió per part de la Generalitat d’un total de 5 vivendes en la ciutat de València per a la posada en marxa d’este programa de manera coordinada amb l’Ajuntament, Oltra ha dit que “és necessari obrir a les persones que ho necessiten un patrimoni que l’anterior govern tenia tancat, com una manera de negar una realitat que el Consell del Botànic no té problema en visibilitzar”.
Joan Ribó, per la seua part, ha agraït la tasca realitzada per RAIS, una entitat d’iniciativa social, no lucrativa, independent i plural dedicada a lluitar contra l’exclusió i s’ha referit a l’objectiu, compartit amb la resta de l’Estat espanyol i d’Europa d’acabar amb el problema de les persones sense llar l’any 2020 mitjançant iniciatives tan innovadores com el model Housing First (“primer la casa”) que va presentar fa uns mesos a l’Ajuntament el seu creador, Sam Tsemberis. “Gràcies pel servici que heu prestat a València, per la vostra contribució a crear consciència, a fer més eficaces les polítiques d’intervenció per a trencar el cercle de l’exclusió i la vulnerabilitat i donar un pas més per a convertir-la en una ciutat plenament inclusiva”.
Ha dit que eixe tipus d’iniciatives “encaixen perfectament amb una forma de governar que anteposa la tasca prioritària de rescatar les persones, d’atendre els qui més ho necessitem, propostes d’intervenció que han servit en altres llocs i que han de servir-nos a València per a donar resposta a les necessitats d’un col·lectiu tan vulnerable, on el 45% dels qui l’integren han patit alguna agressió o el 57% patixen algun problema de salut”.
Segons els resultats de la campanya, el 80% de les persones sense sostre que viuen a València son d’origen europeu (el 36’57% tenen nacionalitat espanyola); el 46’31 de les no nascudes a València viuen al carrer des de fa més 5 anys, i el 15’67% des de fa més de 10 anys. Per un altra banda, el 32% té més de 50 anys, i el 77% de les persones enquestades no té cap tipus d’ingrés i, per tant, no reben cap prestació pública. Quant a l’anomenat índex de vulnerabilitat, per al 23’88% és molt alt, i per al 57’64%, mitjà-alt.
Ha recordat Ribó que a finals del mes d’abril, Ajuntament i Generalitat es van comprometre a aportar les nou primeres vivendes per al programa Housing First, “avalat per l’èxit de l’experiència realitzada en altres llocs”.