Valencia Noticias | Redacción.- L’alcalde, Joan Ribó, ha anunciat este matí que la solució que desencalla l’execució de l’aparcament de la plaça de la Ciutat de Bruges (situat al costat del Mercat Central) “ja està formalment resolta”, i amb unes condicions “molt més favorables per al municipi” que les que imposava l’acord signat per l’anterior equip de Govern.
Els detalls del nou acord es concretaran en les pròximes setmanes, però l’alcalde ha manifestat la seua “confiança en el fet que podrem començar les obres com més prompte millor”. Com és conegut, el conveni signat al seu moment entre l’Ajuntament i la Conselleria obligava l’Ajuntament a assumir costos per actuacions la competència de les quals i gestió no són directament municipals, atés que en este assumpte es van vincular dos projectes, com són la construcció de l’aparcament en la plaça de la Ciutat de Bruges, i l’execució de l’estació subterrània de Metrovalència (per part de la Conselleria d’Infraestructures) a l’entorn del Mercat Central.
“El més important”, ha dit l’alcalde, “és que la ciutadania no continue pagant la pèssima gestió de l’anterior Govern municipal i l’anterior equip de Conselleria que, a pesar de ser del mateix partit polític, no es van aclarir durant anys”.
Amb l’arribada dels nous governs del municipi i del Consell, s’ha obert la renegociació, dirigida a donar una solució efectiva a esta demanda ciutadana. Per a açò, com es van a anul·lar els acords anteriors i a elaborar-ne un de nou amb paràmetres assimilables que siguen acceptats per la Generalitat, però també assumibles per a les arques municipals. El nou text, que començarà a redactar-se la setmana que ve, establix que l’Ajuntament “es veu obligat a efectuar el compromís previ de pagament de 13 milions d’euros per a pagar l’estructura del pàrquing”. “La gran diferència”, ha dit l’alcalde en declaracions posteriors, “és que les condicions de pagament seran molt favorables per al municipi”.
De fet, este pagament “no estarà vinculat a la concessió de l’explotació de l’aparcament”; és a dir, que els diners que es reben en les arques municipals per part de l’empresa concessionària del pàrquing no han d’anar necessàriament a pagar eixos 13 milions d’euros. A més, la concessionària “haurà de pagar la rampa d’accés des del carrer de Guillem Sorolla i la connexió al Mercat, entre altres condicions imposades a l’empresa” que es detallaran quan estiga elaborada la redacció del conveni.
En segon lloc, l’Ajuntament “ha de mantindre el seu compromís d’urbanitzar la plaça en superfície, però en este cas la Generalitat assumix la responsabilitat de la redacció d’un concurs arquitectònic de màxim nivell”. Mentrestant, cal recordar que des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible ja està molt avançada la redacció del Pla de Condicions per a la licitació de l’aparcament.
“Hi havia un embolic jurídic molt greu –ha lamentat Joan Ribó– i la prova és que l’anterior Govern no va saber arreglar-lo en quatre anys”. “Però sembla que ja ho tenim resolt”. Així ho ha manifestat l’alcalde, en una trobada informal amb periodistes, que li han preguntat per la voluntat de l’Ajuntament de reservar per als vinants l’entorn de la Llotja, que afecta l’accés al Mercat Central.
Ribó ha assegurat que “quan tinguem definitivament arreglats els termes jurídics, ja podrem avançar ràpidament en la licitació de les obres, que farà l’Ajuntament”. I ha criticat com, des de l’anterior Govern de la ciutat “algú es va posar a fer obres sense saber com es pagarien; i algú va signar contractes que no estaven gens clars jurídicament. I açò ens ha portat molt de temps per a poder-ho arreglar”. “De fet –ha continuat l’alcalde– els acords que al seu moment van signar Camps i Barberá no estaven ben pensats, ni des del punt de vista jurídic ni des del punt de vista de gestió, i han generat després este caos”.
“El que ara hem fet és separar la licitació del pagament del deute. Nosaltres abordarem estos pagaments, de manera separada, i abordarem la licitació de l’aparcament, que és el que ens urgix, ràpidament”. D’esta manera, l’alcalde assegura que és possible avançar molt més ràpidament en un assumpte que s’havia encallat durant anys “en perjuí de la ciutadania”.
En este context, cal recordar que fa ara un any (el 8 de gener de 2015) que l’anterior alcaldessa assegurava que en només tres mesos (març de 2015) es procediria a la licitació de les obres de l’aparcament, i que la plaça de la Ciutat de Bruges estaria urbanitzada abans del passat Nadal.
La conversió en zona de vianants de l’entorn de la Llotja
Quant a les diferents manifestacions de ciutadans –veïns i venedors– respecte al projecte de convertir en zona per a vianants l’entorn de la Llotja, l’alcalde ha reflectit que es tracta de “malestars totalment oposats: uns no volen que s’efectue res fins que no s’arregle el tema de l’aparcament de la plaça de Bruges, i uns altres volen que es faça ja tot”. “Però en política –ha argumentat– cal delimitar objectius: nosaltres volem avançar en este procés, però cal dir a la gent que vol que es faça ja tot que, amb els anys que ha estat La Llotja sense cap tipus de zona per a vianants, és molt important poder fer un pas en esta direcció. I a voltes, voler-ho tot no és el millor camí per a arribar a la meta, sinó que és millor anar pas a pas, dialogadament, i plantejar-se els objectius quan és possible resoldre les dificultats”.
Quant als venedors del Mercat Central, la prioritat dels quals és l’aparcament de Ciutat de Bruges, l’alcalde ha arreplegat la legitimitat de les seues expectatives, i ha reiterat la seua confiança en la solució a este tema “i en el fet que començarem les obres a la màxima velocitat, ja que, efectivament –hi ha afegit– este aparcament és fonamental per al centre urbà”. De fet, la Regidoria de Mobilitat Sostenible ha informat que té “molt avançat” el plec de condicions del pàrquing.