Barcelona, El projecte “Verdugo” de Jose Echeverria, Esteban Sacoto, Freddy Centeno, Antoni Medall, Pamela Mantila i Jimena Serrano, estudiants de la Universitat de València, ha estat un dels 22 seleccionats per participar al Pitching Audiovisual, l’activitat central de la Setmana del Talent Audiovisual.
La Setmana del Talent Audiovisual, iniciativa impulsada pel Clúster Audiovisual de Catalunya amb l’objectiu de connectar el talent emergent i la indústria per innovar i trobar nous formats, es consolida i posa de manifest el dinamisme i impuls del sector audiovisual català. La quarta edició de la iniciativa es celebrarà del 20 al 23 de novembre al CCCB i comptarà amb la implicació de més de 100 empreses del sector, fet que suposa gairebé un increment del 25% respecte l’edició passada, en què van participar 80 productores i professionals de la indústria.
Una vintena de centres universitaris, tres dels quals són internacionals i provenen de Croàcia, Alemanya, Dinamarca, han presentat al voltant de 60 projectes pel Pitching Audiovisual. Les universitats seleccionades en aquesta edició son: la Universitat Autònoma de Barcelona, Blanquerna, ESDI, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, el TecnoCampus de Mataró, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat del País Basc, la Universitat de Zagreb, la Universitat de Copenhaguen i la Universitat de Vic.
El Pitching Audiovisual, una iniciativa única a Europa
La Setmana del Talent Audiovisual és una iniciativa única a Europa i es vehicula al voltant del Pitching Audiovisual, la seva activitat central. Durant dos dies, el 22 i 23 de novembre, estudiants de diverses universitats presentaran en format Pitch 22 projectes davant empreses que lideren la indústria audiovisual a Catalunya com Gestmusic, BrutalMedia, DiagonalTV, Filmax, Minoria Absoluta, Editorial Planeta entre d’altres. Els projectes han estat seleccionats d’entre la seixantena que s’han rebut, el triple de sol·licituds que es va rebre fa només dues edicions. Aquest increment prova la bona acollida del Pitching Audiovisual a casa nostra, ja que la considera una plataforma única per presentar els seus projectes davant agents destacats de l’audiovisual català. En aquesta edició es comptarà amb la participació de pitchers de Dinamarca i de Croàcia, fet que evidencia l’interès a nivell internacional. Del total de projectes presentats en les primeres tres edicions, cinc projectes han estat produïts i 20 estan en fase de desenvolupament.
Els 22 projectes que es presentaran al Pitching Audiovisual s’organitzen en quatre categories: ficció, no ficció, formats de televisió i noves finestres. La darrera categoria fa referència a nous formats i a propostes disruptives pel sector, que enguany es reforça amb un total de cinc projectes seleccionats: una instal·lació interactiva per a un museu, un fashion film seriat, un videojoc de simulació amb elements d’aventura gràfica i investigació, una plataforma per publicar còmics evitant els processos editorials gràcies a l’entorn digital o una plataforma per emmagatzemar correspondència digital i posar en valor els missatges interpersonals. Totes són propostes innovadores i col·laboratives que potencien la interacció amb l’usuari a través de nous canals i formats audiovisuals.
Tots els estudiants prepararan els seu pitch en dues sessions preparatòries prèvies, amb professionals del sector i pitchers d’edicions anteriors. Els propers 8, 14 i 16 de novembre els equips rebran assessorament, classes d’entrenament i sessions motivacionals a càrrec dels professionals Yery Bérmudez, cap de desenvolupament de projectes de ficció, tant llargmetratges com sèries, Oriol Gispert, especialista en produccions documentals, i Mela Maluenda, actriu, guionista i dinamitzadora de grups.
Conferències, el Mercat de Nous Professionals i el Pacte del Talent
La Setmana del Talent Audiovisual també ofereix taules rodones, conferències i dinàmiques de networking i sessions amb experts que reuneixen estudiants, professionals consolidats i figures destacades del sector audiovisual europeu. La quarta edició posa el punt de partida en la conferència inicial “La Televisió no televisiva” on es reflexionarà sobre els beneficis i l’impacte en l’audiència de l’aposta pels continguts digitals dels canals televisius. La taula rodona a càrrec de Beteve, CCMA, RTVE i Arte tindrà lloc el 20 de novembre a les 10h a la Sala Raval del CCCB.
La programació també compta amb la conferència “Minoria Absoluta, de Polònia a la guerra civil en colors” on la productora explicarà la seva adaptació cap a nous continguts fins arribar a “Espanya en dues trinxeres, la guerra civil en color”, el llargmetratge documental que els ha posicionat com a pioners en el treballs de l’acoloriment d’arxius audiovisuals originals en blanc i negre. La conferència tindrà lloc el 20 de novembre a les 19h a la Sala Raval de CCCB.
El Pacte del Talent neix amb l’objectiu de connectar les noves promocions de professionals amb projectes emergents de les arts escèniques i promoció cultural. Aquest enllaç permet al professional de l’audiovisual tenir una primera experiència professional i al projecte emergent disposar d’una peça audiovisual professional com a carta de presentació del seu talent. La mostra d’aquests treballs audiovisuals realitzats en la primera edició tindrà lloc el dilluns 20 de novembre a les 17h a la Sala Raval de CCCB.
El Mercat de Nous Professionals té l’objectiu de posar en contacte les empreses amb necessitat d’incorporar nous perfils professionals i els candidats que s’adeqüen a aquestes necessitats. Enguany participen 10 empreses amb una demanda de 20 posicions. En col·laboració amb Barcelona Activa el 21 de novembre de 10h a 14hels candidats prèviament seleccionats tindran l’oportunitat de donar-se a conèixer, en entrevistes individuals, amb les empreses que els hagin escollit.
Impuls a un sector estratègic per a Catalunya
La Setmana del Talent Audiovisual és un punt de trobada de referència per l’audiovisual català, un sector estratègic a casa nostra integrat per 1.694 empreses en què treballen 10.842 persones, segons les dades publicades per IDESCAT dins de l’informe Estadística de l’audiovisual a Catalunya 2015. El volum de negoci és de 1.684M€ i, el volum afegit brut, de 575M€. A Espanya xifren en 59.788 les persones treballadores dins del sector. Els més de 10.000 treballadors del sector català representen, doncs, gairebé un 20% dels del conjunt de l’estat espanyol.
El sector audiovisual actualment transcendeix els formats més tradicionals que abasten altres activitats com la publicitat, els videojocs, els continguts multimèdia, i d’altres serveis i tecnologia que s’integren en altres classificacions estadístiques. L’any 2014, l’ICEC va xifrar en 2.235 empreses i 14.407 persones ocupades.