La Regidoria de Benestar Social ha posat en marxa un pla d’actuació per a donar suport als refugiats sirians que podrien arribar a la ciutat en un mes. L’Ajuntament elaborarà un cens dels recursos públics i particulars disponibles per a cobrir les necessitats bàsiques, que són habitatge, assistència jurídica i psicològica, aliments i roba.
La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, ha explicat els passos que se seguiran des de l’Ajuntament per a coordinar tot el procés d’arribada i acollida de refugiats sirians, que, segons les previsions del govern central, es podria produir en un mes, tot i que «serà una arribada progressiva i esglaonada que es pot allargar durant dos anys», ha assenyalat la regidora. «Per tant, això ens facilitarà molt les coses perquè serà més senzill ajustar-se a les necessitats».
Una vegada aprovada pel Ple l’adhesió de Benicarló a la Xarxa de Ciutats Acollidores, ara s’està treballant en l’elaboració d’un cens de tots els recursos disponibles, ja siguen públics o de persones particulars. En el cas dels recursos públics, l’Ajuntament proposarà l’alberg juvenil del Crist de la Mar, que, tot i ser de titularitat autonòmica, és una de les instal·lacions que compleix amb les condicions mínimes de disponibilitat de llits i de sanejament establertes pel govern central. «De totes maneres -ha dit la regidora- estem estudiant altres espais». Pel que fa als recursos de persones particulars, s’incorporaran a un cens específic, tot i que, segons Escudero, «prioritzarem en tot moment els recursos públics abans d’utilitzar els recursos de particulars».
Independentment dels habitatges (que han de comptar amb les infraestructures i dotacions bàsiques), seran necessaris altres recursos de tipus no material (assistència jurídica, psicològica o lingüística), inclosa gent amb coneixements en matèria d’integració. I finalment, també faran falta aliments i roba, dos necessitats bàsiques que coordinaran Caritas i Creu Roja. «Nosaltres -ha destacat la regidora- estarem al seu costat per ajudar-los en tot el que calga però hem pensat que és millor que la distribució d’aliments i roba la gestionen ells, que ho fan cada dia».
Marta Escudero ha volgut deixar clar que l’acollida de refugiats sirians no suposarà cap despesa addicional per al municipi. «Arribaran fons de la Unió Europea per a sufragar totes les despeses i tota la gestió es farà a través dels organismes especialitzats en aquest tipus de situacions, com ACNUR (Agència de la ONU per a Refugiats), CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) i ACCEM, una ONG especialitzada en ajuda a migrants i refugiats. Paral·lelament, l’any 2016 es destinarà més d’un milió d’euros per a les oficines municipals AMICS, que són les encarregades actualment de treballar en la integració social de les persones nouvingudes i que, en cas d’arribar refugiats sirians, els hauran de donar cobertura.
Els veïns de Benicarló que vulguen participar en el projecte d’acollida de refugiats sirians poden adreçar-se al Centre Social Municipal La Farola, on se centralitza tota la informació.