Castelló ha sigut hui una ciutat bolcada amb la celebració del 9 d’octubre, dia de totes les valencianes i els valencians. La capital de la Plana ha participat d’una forma massiva de tots els actes que la Regidoria de Cultura, dirigida per Verònica Ruiz, i el Patronat d’Esports, dirigit pel regidor Enric Porcar, han programat perquè els castellonencs i les castellonenques visqueren per primera vegada en molts anys una commemoració del 9 d’octubre plena d’actes culturals, esportius i musicals.
A les 10.00 del matí ha donat començament la celebració del dia festiu amb un Encontre de Raspall, una modalitat de pilota valenciana, als carrers Gràcia i Sarau. I des de les 11.00 hores s’ha pogut viure un acte dissenyat i pensat especialment per al 9 d’octubre, una desfilada històrica que ha congregat a les tres entitats que representen als pobles que convivien en harmonia en temps de la fundació de la ciutat de Castelló: la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, els Moros d’Alqueria i l’Aljama. Cadascuna de les entitats ha iniciat la desfilada des d’un lloc diferent. Així, mentre la Germandat ha partit des de l’estàtua del Rei en Jaume, els Moros ho han fet des del barri de la Moreria i l’Aljama ha iniciat el seu camí al barri de la Jueria. Els participants han arribat a la plaça Major, on han sigut rebuts per la Conlloga-Muixeranga de Castelló amb una torreta desplegada, i la Banda Municipal de Castelló i els dolçainers, tocant des dels balcons de l’Ajuntament, al ritme de ‘La Muixeranga’.
A continuació ha tingut lloc el concert especial per al 9 d’octubre que la Banda Municipal de Castelló, dirigida per José Vicente Ramón Segarra, ha preparat centrada en autors valencians. D’aquesta manera, els músics de la banda han interpretat les següents peces musicals: ‘L’entrà de la Murta’ i ‘Una Nit d’Albaes’, de Salvador Giner; ‘Festívoles’, de Rafael Talens; ‘Fadrell’, de Perfecto Artola; ‘Moros i Cristians’, de José Serrano; i ‘Aires Llevantins’, de Ramón Mas López.
Premis Valencià de l’Any
En acabar, al Saló de Plens de l’Ajuntament, la Fundació Huguet ha lliurat els seus premis ‘Valencià de l’Any 2014’ a Vicent Partal, periodista i director de VilaWeb, i al grup musical ‘Els Llauradors’.
Així, el vicealcalde i president de la Fundació Huguet ha volgut homenatjar als Llauradors amb les següents paraules: “és de veres, que ‘Venim d’un silenci antic i molt llarg’, com cantava el poeta de Xàtiva, Raimon, i si no ens ha semblat tan llarg, ha estat gràcies a gent com Els Llauradors. Tots. Els que estan ací i els que haurien d’estar-hi. Els que encara canten a Castelló i els que estan muntant el Betlem de la Pigà amb Matilde Salvador i Miquel Peris. A Els Llauradors devem que la música de festa de Castelló siga en valencià i no haja estat substituïda per qualsevol poca-soltada de fora. Devem l’haver recuperat i popularitzat cançons tradicionals. Devem haver musicat alguns dels nostres poetes. Però li devem també, i crec que de vegades s’oblida, que la tradició continue en joves amb gran talent com la Rondalla Primer de Maig que es declara hereva d’Els Llauradors”.
Nomdedéu ha continuat amb unes paraules per a Partal: “i si el silenci no ens ha semblat tan dens és gràcies a gent com Vicent Partal, amb la seua defensa del periodisme de qualitat i col·laboratiu, sempre en valencià, dignificant la llengua com vehicle d’informació. Gràcies també per trencar el silenci antic i llarg. Aquest matí he estat al Palau de la Generalitat, i he vist com per fi, Raimon, el valencià silenciat, amagat, abandonat per les autoritats del seu país, rebia la més Alta Distinció de la Generalitat. Per primera vegada en anys he sentit que forme part ‘d’un temps que ja és un poc nostre, d’un país que ja anem fent'”.
Per la seua part, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco ha manifestat que “el Govern municipal de Castelló té l’objectiu de restaurar la dignitat de la cultura valenciana i ja hem donat els primers passos per a posar el valencià en el nivell que li correspon. Estem satisfets de la labor realitzada per la Fundació Huguet en la seua ja llarga trajectòria i des de l’Ajuntament agraïm els seus esforços per a lluitar per la cultura valenciana, a voltes en situacions adverses i amb poc suport institucional”.
A més, Marco ha volgut recordar que “la celebració del 9 d’Octubre és una oportunitat per a confirmar la vocació de superació del poble valencià. L’Ajuntament de Castelló treballa per a fer una ciutat més oberta, més transparent i més participativa, i farem tot el que estiga en la nostra mà perquè aquestes polítiques de progrés es facen des de la valenciania activa i responsable”.
Pilota valenciana, jocs i música
Aquesta vesprada, a partir de les 17.00 hores, als carrers Gràcia i Sarau, es celebraran partides d’exhibició de Galotxa (modalitat de pilota valenciana jugada al carrer) de l’escola d’Adults i del Club Pilotari de Castelló, i els més menuts podran gaudir de Jocs Tradicionals per a Infants a càrrec de la Ludoneta, en la plaça Major, de 17.00 a 19.30 hores. Per últim, dos concerts: a les 19.30 hores a la Plaça Major actuarà el grup Sarau Folk, un grup de música folk que fa participar al públic explicant els passos per a poder seguir la música d’una manera senzilla i divertida. I a les 20.30, també a la plaça Major, Andreu Valor, acompanyat per la seua banda, presentarà el seu nou disc ‘Malgrat la Pluja’.