La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha subratllat l’obligació que tenen els poders públics de promoure i afavorir la igualtat real i efectiva de les dones en el medi rural, a través del reconeixement jurídic i econòmic de la seua participació en l’activitat del sector agroalimentari.
Elena Cebrián s’ha manifestat en aquest sentit en la clausura de la jornada sobre la Llei 35/2011 de Titularitat Compartida de les Explotacions Agràries, celebrada hui en València, organitzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. L’obertura ha sigut a càrrec de la directora general de Desenvolupament Rural de la Generalitat, Maite Cháfer, i la subdirectora general de Dinamització Rural del Ministeri, Carolina Gutiérrez.
La informació i les ponències es podran consultar pròximament enhttps://www.redruralnacional.es/inicio.
La consellera d’Agricultura ha recordat que “hi ha dones en el sector que estan fent coses molt interessants, molt necessàries i molt valentes”, que les dones constitueixen al voltant del 50% de la població, tenen molt que aportar i han de tindre els instruments i les vies per a exercir el paper que els correspon.
En aquest sentit, Cebrián ha posat l’accent en la necessitat de fer visible el treball i l’experiència de les dones que treballen en el sector agroalimentari, així com la responsabilitat de les Administracions de proporcionar els instruments que ho facen possible, entre ells la titularitat compartida, però també més informació i atenció. D’ací, ha recordat entre altres mesures, la iniciativa de reforçar les oficines comarcals (OCAPAS).
Les dades relatives a la titularitat compartida en la Comunitat Valenciana en 2016, posen de manifest que, en el nostre sector agroalimentari, no ha donat els resultats desitjats l’aplicació d’aquesta llei, ja que tan sols 11 explotacions, dues a Alacant, huit a Castelló i una a Valencia, estan acollides a aquest sistema.
En la Comunitat Valenciana existeixen un total de 82.032 explotacions el titular de les quals és una persona física i cap de l’explotació. Respecte a les explotacions familiars, estan registrades 36.750, de les quals pràcticament el 80% són de titularitat masculina i d’aquestes últimes s’estima que el 20% de les dones treballen de manera conjunta en l’activitat agrària.
Difusió i informació
Per això, la consellera ha destacat la importància d’aquesta jornada, per a reforçar i millorar l’aplicació, difusió i informació sobre la Llei de Titularitat Compartida i perquè també “es tracta de fer comprensible la política”.
Cebrián ha explicat que, davant la situació de desigualtat, el Consell està duent a terme diferents actuacions, com les jornades sobre dona agrària i rural, que es realitzen des de 2017 i en les quals treballadores del sector narren les seues històries de vida i assenyalen els camins recorreguts per a trencar el sostre de cristall agrari i aconseguir el merescut i necessari reconeixement.
Ha mostrat l’obstinació del Consell a fer visible el treball de les dones i posar de manifest que són un factor clau i imprescindible en el nou sector agroalimentari, així com revaloritzar la seua figura en tant que *transmisora de la cultura agrícola i de la concepció del territori com a oportunitat.
“Enfront dels reptes que tenim per davant, des del punt de vista econòmic i ambiental, de cara al canvi climàtic, l’alimentació, les dones tenim molt que aportar”, ha insistit per a acabar. “Volem una igualtat real”, ha reclamat, que es traduïsca “en un canvi social, en un canvi de mirada al nostre món interior”.