València notícies | Redacció.- La consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha demanat en el Consell Nacional de l’Aigua col·laboració al Ministeri per a resoldre el conflicte normatiu manifestat amb l’entrada en vigor del Reglament de Domini Públic Hidràulic modificat pel Reial decret 638/2016 entre aquest i el Pla d’Acció Territorial sobre Prevenció de Risc d’Inundació a la Comunitat Valenciana (Patricova). La consellera ha posat en relleu la incompatibilitat de determinats articles -en particular, respecte a zones inundables- de la normativa estatal, que va entrar en vigor al desembre de 2016, amb el pla autonòmic, vigent des d’octubre 2015. Ha recordat, així mateix, que el Patricova va ser informat favorablement pels tres organismes de conca amb àmbit en el territori de la Comunitat Valenciana.
Elena Cebrián ha subratllat el Reial Decret impedeix de facto l’exercici de competències pròpies de la comunitat autònoma, en matèria d’urbanisme i ordenació del territori. Tot açò està generant una incertesa i inseguretat jurídica en molts Ajuntaments que, tractant-se de prevenció del risc d’inundacions, és una qüestió greu. Per aquest motiu la Generalitat ha enviat un requeriment al Ministeri plantejant la situació. La consellera ha demanat, a més, que una anàlisi de l’aplicació del Reial Decret en les comunitats autònomes puga tractar-se en un pròxim Consell Nacional de l’Aigua, per a identificar si l’aplicació del RD estiguera generant situacions similars en altres comunitats autònomes, si bé és cert que la Comunitat Valenciana és un dels territoris de l’Estat més vulnerables al risc d’inundació.
En la sessió del Consell Nacional de l’Aigua també s’ha informat sobre l’inici del procés del tercer cicle de planificació hidrològica que ha d’estar completat en el 2021. Per a la Comunitat Valenciana és important que el pla revisat del Xúquer aborde la dotació de l’Albufera, que va ser una de les causes del vot negatiu de la Generalitat a la planificació en 2015. I, respecte al Segura, Cebrián considera precisa una planificació més realista i acceptable que l’actual, que planteja un dèficit de 400 hm3 i que no ofereix respostes viables de futur per al regadiu, ni per a ús de boca, per a la província d’Alacant.
Respecte als plans especials de gestió de sequeres, el Ministeri ha informat d’una “instrucció tècnica” en procés d’elaboració i que en 2018 hi haurà exposició pública de tres mesos, en la qual comunitats autònomes i resta d’agents, com regantes o ongs podrien participar constructivament. La conselleria subscriu les demandes plantejades en el si del Consell Nacional de l’Aigua en el sentit que els nous plans de sequera haurien d’arreplegar més experiència i coneixements científics, més innovació i tecnologia especialment de cara a adaptació a canvi climàtic, no suficientment reflectits en els actuals.