BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

Compromís critica que el Govern Sánchez torne a negar la tornada dels Arxius de Salamanca a la Generalitat, ajuntaments o particulars

mulet-salamanca

L’executiu descarta retornar la documentació robada per no haver-se sol·licitat abans de l’11 de gener de 2010.

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern Sánchez seguisca els passos del Govern Rajoy, i s’aculla a uns terminis injusts per a no comprometre’s a retornar la documentació valenciana robada pels colpistes, i dipositada en l’Arxiu de Salamanca.

Mulet ha qualificat d’indecent que s’escuden de nou en el Reial decret 2134/2008, de 26 de desembre, pel qual es regula el procediment a seguir per a la restitució a particulars dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil, el qual finalitzava el seu període de sol·licitud de revolució l’11 de gener de 2010. ” Les Corts Valencianes van exigir per unanimitat aquesta tornada en 2004, molt abans per tant, i no es va atendre aquest requeriment, i davant una documentació robada per un règim il·legal, cal habilitar mecanismes legals per a la seua restitució, bé siga mitjançant un altre Reial decret o la fórmula que siga, no ens serveix que van establir un termini limitat, que s’òbriga un altre”.

Mulet ha qualificat com a espoli patrimonial als valencians i valencianes, la persistència dels ” papers de Salamanca” “en 26 d’abril del 1938 els colpistes creaven a la Delegació de l’Estat per a la Recuperació de Documents, encarregada de “requisar tota la documentació d’organismes republicans, partits, sindicats, desafectes al Moviment nacional i susceptibles de subministrar a l’Estat informació referent a l’actuació dels seus enemics”. Entre 1938 i 194, hi ha constància que, “almenys, vuit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca“.

D’aquesta forma, desenes d’ajuntaments valencians “patien l’espoli dels seus papers”, entre ells, Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorb, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Cases Baixes, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moro, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a particulars, entitats polítiques i sindicals.

La documentació “va servir en molts casos per a condemnar a mort a milers de persones o reprimir-les brutalment, i que, a dia d’avui, la documentació referent a ajuntaments pobles, entitats i institucions valencians continuen segrestats, al contrari del que ha passat amb uns altres que han pogut aconseguir-ho, continuen a Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.