Compromís demana reconèixer el caràcter consuetudinari i tradicional del Jutjat d’Aigües d’Orihuela i del Tribunal del Rotllet d’Aldaia

45331814381_f0defaea35_k

Els senadors de la coalició valencianista registren al Senat dues proposicions de llei per modificar la Llei de Poder Judicial i reconèixer així el caràcter de tribunal consuetudinari del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc i del Tribunal del Rollet de l’Horta d’Aldaia

Madrid, 21 d’octubre de 2018

Els senadors Carles MuletJordi Navarretehan registrat dues proposicions de llei per incloure dins de la Llei de Poder Judicial un nou article que reconega el caràcter de tribunal consuetudinari del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela Oriola i Pobles del seu Marc i del Tribunal del Rollet d’Aldaia. Així, tots dos tribunals serien considerats com a tradicionals, segons el que recull l’article 19 de la Llei del Poder Judicial.

Els senadors de Compromís han ressaltat que “aquests tribunals afavoreixen la participació de la ciutadans i constitueixen veritables tresors del patrimoni històric com a dipositaris antiquíssims d’una identitat local i regional, sumant el seu reconeixement explícit en l’article 125 de la Constitució que reconeix la possibilitat que els ciutadans puguen exercir l’acció popular davant aquests tribunals“.

A més, consideren que haurien d’aconseguir el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que dos tribunals, el Tribunal de les Aigües de València i el Consell d’Homes Bons de Múrcia, van ser proposats pel govern espanyol mentre s’oblidaven de els dos que ara proposen els representants de Compromís.

Pel que fa al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i Pobles del seu Marc, les Corts Valencianes ja van aprovar per unanimitat una resolució al març de 2014 reconeixent els mèrits històrics i el dret de l’esmentat jutjat a que se li concedisca el caràcter consuetudinari. Mentrestant, el Tribunal del Rollet de l’Horta d’Aldaia està iniciant també els diferents tràmits per aconseguir els reconeixements necessaris, havent-se reconegut el 27 de setembre passat ja per la Comissió de Justícia del Senat els mèrits històrics perquè se li concedisca el caràcter consuetudinari.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.