Compromís i Podem volen exportar el pacte de govern del País Valencià al Congrés dels Diputats

La coalició ‘És el moment’ presenta les línies d’un programa basat en la recuperació de drets ciutadans i la millora del finançament valencià
Compromis-Ballester-JOSE-SOLER-ACN_ARAIMA20151126_0420_57
image-271893

Els caps de llista de València de la coalició ‘ És el moment‘, formada per Compromís iPodem, han presentat aquest dijous les les línies mestres del programa amb el qual concorreran a les eleccions generals del 20 de desembre. Joan Baldoví, Àngela Ballester iEnric Bataller, números 1, 2 i 3 de la llista, han avançat en roda de premsa alguns dels aspectes més destacats del programa que faran públic el proper dissabte al Palau de la Música de València. Tot i que “encara queden per perfilar” algunes qüestions, tal com han reconegut els candidats de Compromís –en el cas de Baldoví i Bataller– i de Podem –en el cas de Ballester–, el programa serà molt semblant a l” Acord del Botànic’ que van subscriure ambdues formacions amb el PSPV i que va permetre la conformació de l’actual govern de la Generalitat Valenciana.

El programa és semblant al del  ‘Pacte del Botànic’ tant per la seva forma com pel seu contingut. De fet, la intenció de Compromís i Podem és exportar a l’estat espanyol l’acord polític que van subscriure al País Valencià. En aquesta línia, el primer dels eixos programàtics agrupa les polítiques per rescatar persones, que detalla mesures com garantir la protecció màxima constitucional dels drets socials com la sanitat, l’educació i l’habitatge; l’aplicació efectiva de la Llei de Dependència i la derogació del Reial Decret 20/2012; o l’engegada de polítiques efectives per aconseguir la igualtat de gènere i la firma d’un pacte d’Estat per eradicar la violència masclista.

El segons dels apartats del programa està dedicat a l’ eradicació de la corrupció i el foment de la transparència. En aquest apartat, ‘És el moment’ vol aprovar una normativa contra les ‘ portes giratòries‘ dels càrrecs públics (semblant a la que es tramitarà al Parlament valencià), articular mecanismes per protegir les persones que denuncien casos de corrupció, paralitzar les contractacions públiques amb empreses que estiguin sent investigades en casos de corrupció i aprovar una “ambiciosa” llei de Transparència. A més, la coalició considera necessari combatre el frau amb una major inversió en inspeccions fiscals i la reducció als 50.000 euros el límit mínim de frau fiscal punible, equiparant-lo amb el frau de subvencions europees.

Reforma electoral i supressió de les diputacions

Els encarregats d’elaborar el programa de Podem i Compromís han dedicat un altre apartat a iniciatives per “r ecuperar la democràcia” i que consisteixen en reformar el sistema electoral per garantir la proporcionalitat “i que el vot de cada ciutadà valga el mateix” independentment d’on visqui. Per a aconseguir-ho, proposen eliminar les circumscripcions provincials i que cada comunitat autònoma sigui una única circumscripció. En l’apartat de reformes, també han assegurat que són partidaris de canviar el sistema d’ elecció del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional, així com proposar l’elecció directa del Fiscal General de l’Estat i del Defensor del Poble. Malgrat ser un dels punts del seu programa, els candidats d”És el moment’ no han detallat de quina manera es faria la tria, argumentant que encara estan tancant el programa.

En el mateix tercer apartat, s’inclou la supressió de les diputacions provincials, traspassant el personal i les competències a les comunitats autònomes i als municipis, i el reforç del paper dels ajuntaments com a institució més propera al ciutadà. Per a la recuperació de la democràcia, la candidatura d’esquerres considera prioritari la derogació dels “acords privilegiats” de l’Església amb l’Estat i de lleis que han “segrestat” drets fonamentals dels ciutadans com l’anomenada ‘ llei mordassa‘.

El quarta punt està dedicat a la consecució d’un nou model productiu, amb una aposta decidida per l’economia verda, suport a la recerca científica, el foment de la rendibilitat agrícola, la diversificació i desestacionalització de l’oferta turística i la defensa dels sectors industrials valencians. Aquest apartat dedica especial atenció a les infraestructures que des de fa anys els sectors productius reivindiquen i que els candidats d”És el moment’ consideren irrenunciables com són el corredor mediterrani, el corredor Sagunt-Bilbao, el tren de la costa València-Alacant i completar la xarxa de rodalies del País Valencià. Un altre aspecte important i que aspren a aconseguir en la següent legislatura és la gratuïtat de l’AP-7, com  ja van demanar les Corts Valencianes fa dos anys.

Finançament i model territorial

Com ja passés en l”Acord del Botànic’, el punt cinquè està dedicat al finançament. El cap de llista, Joan Baldoví, ha estat l’encarregat d’explicar aquest punt, que segur es convertirà en un dels punts forts de discussió de la campanya al País Valencià. A banda de l’aprovació d’un nou model de finançament que cobreixi la despesa dels serveis bàsics, ‘És el moment’ proposa un sistema bilateral per modificar, negociar i revisar periòdicament amb l’Estat el sistema de finançament, i es compromet a impulsar una reforma fiscal “que permeta redistribuir la riquesa”.

En paral·lel al que està fent la Generalitat Valenciana, Compromís i Podem també volen impulsar la creació de l’ Agència Tributària Valenciana que contempla l’Estatut per poder recaptar i gestionar els impostos que es generin al País Valencià. Sobre els tributs, el programa recull la “capacitat normativa plena” que, en paraules de Baldoví, significa no ser responsables només dels impostos cedits sinó “ poder gestionar els mateixos impostos que País Basc i Navarra“.

Un dels aspectes que més ha sobtat de la presentació de les línies programàtiques és que no hi ha cap referència a la reforma de la Constitució ni del model territorial, malgrat que Compromís i Podem són partidaris d’actualitzar i repensar l’encaix constitucional del País Valencià i altres territoris. En aquest sentit, tant Joan Baldoví, de Compromís, com Àngela Ballester, de Podem, han defensat que tots dos partits coincideixen en “la necessitat de reformar la Constitució” però que encara estan “redactant” aquest punt del programa, per la qual cosa avui no han pogut donar més detalls.

El diputat de Compromís al Congrés ha assenyalat que l’encaix territorial “serà un dels aspectes fonamentals” de la pròxima legislatura i per aquesta raó aquesta candidatura valenciana vol tenir grup parlamentari propi. “ No volem que ens passe com al 78, que els valencians ens vam quedar al furgó de cua sense poder decidir sobre el model territorial“, ha afirmat Baldoví.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.