El Péndulo | Redacció.-La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha presidit este matí l’acte de clausura del cicle FerMúsica entre tots, un cicle organitzat pel Palau de la Música amb la col·laboració del Comité Espanyol de Representants amb Discapacitat (CERMI) i amb el patrocini d’Iberdrola CERMI CV, que s’ha desenvolupat des de mitjan del passat mes de novembre com un taller participatiu, pedagògic i interactiu que ha fet protagonistes més de 700 persones.
L’acte de clausura ha comptat també amb l’assistència de la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; el president del Comité Espanyol de Representants amb Discapacitat (CERMI), Joan Planells, i de Federico de La Hoz i Julián Bolinches per part de la fundació Iberdrola.
En l’acte, la coordinadora del projecte Marisol Boullosa, ha explicat els beneficis d’este cicle i ha posat com a exemple dels efectes terapèutics de la música, el cas d’una de les xiquetes participants, de 8 anys, que no havia emés paraula des del seu naixement, i que ha romput a parlar en este context per primera vegada.
Són uns resultats que, en paraules de la regidora de Cultura, Glòria Tello, “emocionen i ens animen que este siga el primer de molts projectes junts”. “Entenem la nostra casa”, ha afegit la regidora, “com un espai on tot el món tinga cabuda, un espai on projectes com este encaixen perfectament, que ens ajuden a créixer i a fer del Palau de la Música un espai vertebrador i integrador”. Després d’agrair als assistents la seua contribució al projecte, ha afegit que “nosaltres sempre tindrem les portes obertes per a vosaltres.”
Per la seua banda Consol Castillo ha afegit que “projectes com este fan grans les ciutats perquè aposten per les persones amb menys possibilitats. Cal treballar perquè la música siga un element de creixement i integrador de la mà dels millors músics”. El director del Palau, Vicent Ros, ha conclòs l’acte afirmant que “este cicle tan especial i profitós, està dins de la part social del meu projecte de Palau Obert, en què vull incloure també l’Orquestra de València, com a ferramenta per a motivar i col·laborar amb les institucions d’inclusió de persones amb discapacitat”.
La iniciativa ha tingut com a objectiu realitzar una sèrie de concerts participatius de persones amb diversitat funcional, amb la finalitat d’introduir-les i vincular-les amb la música i la dansa.
D’esta manera, els participants han aprés sons, textures i vibracions dels instruments amb què familiaritzar-se, i s’han introduït, per mitjà del coneixement del medi, en el món de l’art escènic. S’han realitzat 30 sessions en aules totalment adaptades, en què s’ha comptat amb el treball de sis instrumentistes, cinc cantants, dos musicoterapeutes, una ballarina i dos tècnics de producció. La seua tasca s’ha desenvolupat en tres tallers: CeRMusicterapia, CeRMusic dels Sentits i Con CeRMusica ens entenem. Estes sessions s’han dut a terme en tres espais del Palau de la Música: a la Sala Martín i Soler, a la Sala Rodrigo i a la Sala d’Exposicions.
A la Sala Martín i Soler hi ha hagut sessions de musicoteràpia adscrites a tots els col·lectius, que han comptat amb la presència de quatre músics; a la Sala Rodrigo han intervingut sis músics i una ballarina; i, a més, han tingut una trobada prèvia els i les professionals amb les persones usuàries dels centres d’educació especial de València i altres municipis, com Paterna o Torrent, inscrites a les diverses activitats, a manera d’assaig, ja que l’alumnat dels centres han participat en l’acte.
Finalment, a la Sala d’Exposicions hi ha hagut sis instrumentistes, i s’han fet recorreguts explicatius sobre els diferents instruments, per a la realització d’un gran concert participatiu.