La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha reconegut el Museu Valencià d’Història Natural d’Alginet, que posseeix una de les millors col·leccions nacionals de malacologia (mol·luscs), y la seua continuïtat és de gran importància per a preservar el patrimoni científic i cultural del territori valencià.
El museu acull les col·leccions macològiques de Martínez-Ortí, Borredà, B.J. Markus i Vicent Escutia, i les col·leccions d’anèl·lids d’Antonio Pérez Onteniente i d’artròpodes d’Emilio Monedero. A més, està previst incorporar noves col·leccions de distints grups zoològics tant actuals com fòssils.
El museu compleix les funcions de conservació, catalogació, investigació i divulgació científica a través d’activitats educatives a escolars, universitaris i al públic en general, que contribueixen a un major coneixement de la biodiversitat animal en la nostra societat, així com a col·laborar amb la conservació i la protecció de les espècies animals que habiten al nostre medi natural.
Actualment es tenen catalogades i informatitzades un total aproximat de 2.000 mostres que estan degudament conservades en sec o submergides en alcohol a disposició dels investigadors.
Moltes de les col·leccions que es conserven en el museu posseeixen ‘exemplars tipus’ que corresponen a aquells exemplars en què els investigadors es basen per a descriure espècies noves per a la ciència i que obligatòriament, segons el Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica, han de conservar-se en museus perquè puguen ser revisats per altres científics.
L’estructura del museu es divideix en quatre sales: paleontologia, invertebrats, vertebrats i una sala que mostra la biologia dels sers vius. Quant a la divulgació científica del contingut del museu es programen visites guiades i tallers escolars.