València Noticies | Redacció.- Des de principis de l’any en curs, els tècnics del Servici Municipal de Medi Ambient i els de l’Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins Singulars i Escola Municipal de Jardineria i Paisatge han revisat un total de 4.380 palmeres de diferents espècies, de les quals 1.044 han sigut posades en tractament per presentar afeccions, en la majoria dels casos, infecció per morrut.
La regidora de Medi Ambient i responsable de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha donat a conéixer hui davant dels mitjans de comunicació les actuacions d’inspecció i control de l’arbrat urbà que l’Ajuntament realitza de manera programada i contínua per a minimitzar els danys a les espècies i la seua afecció en la vida quotidiana de la ciutat.
Tal com ha explicat Soriano, des de la Regidoria es determina la gestió i les directrius d’actuacions de la jardineria urbana, que es du a terme de manera coordinada des del Servici Municipal de Parcs i Jardins, i des de l’Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins Singulars i Escola Municipal de Jardineria i Paisatge, així com el manteniment de les zones verdes, que desenvolupen les contractes municipals.
El tractament en els casos de morrut, com en la resta de malalties de l’arbrat, s’ajusta a les mesures establides en el Reial Decret 1.311, de 14 de setembre del 2012, de la Generalitat Valenciana, que establix el marc de l’actuació per a un ús sostenible dels productes fitosanitaris. Això implica, ha explicat la delegada, que el principal tractament són les tècniques alternatives, per mitjà de l’ús de mètodes físics (inspecció) i tecnològics, amb l’objectiu de reduir els riscos que els productes fitosanitaris puguen tindre en la salut humana i en el medi ambient.
Així mateix, es promou la recuperació dels insectes auxiliars, mentre que la utilització dels productes de síntesi (de laboratori) autoritzats, es reserva com a últim recurs. És el cas de les actuacions del control del morrut en les palmeres.
En estos moments, ha explicat Soriano, la gestió del morrut es realitza per mitjà d’una programació preventiva anual per a totes les palmeres urbanes (canàries i datileres) de més de 12 metres d’alçària. S’establixen 4 tractaments a l’any, segons la biologia de l’insecte i la persistència dels productes fitosanitaris. En estos moments estem en el segon de l’any (que va començar el 7 de juliol i que durarà un total de 7 setmanes).
Totes les palmeres en què es detecta infecció reben els 4 tractaments. Si no resulten curades, es procedix a talar-les. Des de principis d’any, el total de palmeres talades per esta causa (o per risc de caiguda) ha sigut de 61.
En este context, la regidora s’ha referit a la palmera caiguda dies arrere en la Gran Via del Marqués del Túria que, a pesar d’haver sigut correctament revisada feia a penes 13 dies, no se li havia detectat la infecció per morrut que patia. La raó és que l’exemplar presentava una circumstància poc habitual: excepcionalment, la infecció s’havia donat en la part de la palmera pròxima al sòl (al tindre diverses branques), en compte de en la zona alta (on es localitzen les parts molles) i on se sol produir la infestació del morrut.
La delegada de Medi Ambient ha recordat que des dels servicis municipals es realitza una revisió contínua de l’arbrat urbà per a detectar i actuar en el cas que hi haja exemplars malalts o afectats per diverses circumstàncies.