El secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miguel Soler, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, s’han reunit aquest matí a fi d’estudiar una millora de l’oferta formativa que permeta donar resposta a les necessitats del sector turístic.
En la reunió, en la qual també ha participat la directora general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez, s’ha acordat posar en marxa processos d’avaluació i reconeixement de competències professionals adquirides per vies no formals d’educació o experiència professional prèvia en l’àmbit del turisme.
Segons ha explicat Miguel Soler, “es tracta, d’aquesta manera, de reconéixer els coneixements adquirits per la pràctica, de manera que tot el que han treballat els professionals del Turisme als quals es destinarà la mesura, es traduïsca en la possessió d’una acreditació que els permeta trobar una ocupació amb major facilitat”.
“En aquest sentit -ha afegit-, el reconeixement de competències professionals contribueix al desenvolupament personal i professional de permetre al treballador comptar amb un document oficial que acredite les seues competències professionals.
A més, en finalitzar el procediment se li ofereix la possibilitat d’adquirir altres coneixements nous mitjançant la formació addicional necessària per a obtindre una titulació”.
Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha mostrat la seua satisfacció per l’inici d’aquesta possibilitat d’acreditar la carrera professional “dels qui probablement porten tota la vida treballant en cuines o servint en restaurants, o en qualsevol altra de les professions tan sacrificades de l’hostaleria, però que no tenen cap títol que acredite aquesta carrera”. Així, i enfront “d’aquesta extensa biografia que sí que poden justificar de servei i de treball”, és necessari “ser capaços d’articular un sistema que reconega aquesta professió i bagatge acumulat”.
Per això, Colomer ha insistit en l’objectiu de l’Agència Valenciana de Turisme de tornar a recuperar un sistema, com el que ja existia a través de l’Institut Valencià de la Qualificació, per a accedir a l’acreditació professional “i que els professionals d’aquest sector puguen optar a una titulació”. De fet, ha subratllat que aquest acord és molt important per al sector de l’hostaleria i per al turisme de la Comunitat Valenciana, “així com per a la dignitat professional de moltes persones”.
Participació en el Projecte Erasmus + SOLE de turisme sostenible
D’altra banda, Turisme col·laborarà en la celebració de la #PrimaveraEducativa organitzada per la Conselleria d’Educació com una trobada que pretén fer visibles els projectes educatius innovadors que es duen a terme als centres de la Comunitat Valenciana. En concret, Turisme participarà en la reunió transnacional del projecte Erasmus + SOLE, que tindrà lloc a València els pròxims 13, 14 i 15 de maig.
El projecte SOLE és un dels projectes ERASMUS+ KA2 d’ensenyament superior que està desenvolupant materials d’aprenentatge col·laboradors en el camp del turisme sostenible i també elaborant un espai social virtual on l’alumnat d’educació superior puga compartir els seus ensenyaments i es puguen crear i compartir materials i recursos.
Amb la seua participació en la trobada, Turisme donarà a conéixer als països participants les seues propostes i experiències en la planificació de l’estratègia regional d’innovació per a especialitzar-se en un turisme sostenible i competitiu. Així mateix, donarà visibilitat a les bones pràctiques que s’estan desenvolupant en l’àmbit de l’ecoturisme a la Comunitat Valenciana.
La reunió que se celebrarà a València és l’esdeveniment més important del projecte europeu liderat per la Comunitat Valenciana, a través del Centre Específic d’Educació a Distància amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, atés que es presentaran els resultats del treball que estan desenvolupant les entitats educatives sòcies del projecte pertanyents a Bulgària, França, Àustria, Polònia, Itàlia i Espanya.
Finalment, ambdós secretaris autonòmics han acordat establir un protocol d’actuacions que permetrà l’ús de les instal·lacions dels centres de Desenvolupament Turístic per part d’alumnat de determinats cicles formatius, així com la utilització de les instal·lacions educatives de Formació Professional per part dels CDT, tot això a fi d’ampliar l’oferta formativa.