Valencia. El conseller d’Educació, Cultura, Investigació i Esport, Vicent Marzà ha assistit al primer dia de classe a l’aula de dos anys del CEIP Federico García Lorca de València, acompanyat per l’alcalde de València, Joan Ribó, el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana i la regidora d’Educació de València, Maria Oliver. Al centre han pogut comprovar de primera mà la incorporació dels alumnes i han intercanviat impressions amb l’equip directiu i els docents, als quals han agraït l’esforç i la il·lusió amb què han participat en aquest programa experimental.
L’inici de curs a les aules de dos anys als centres públics seleccionats per formar part del programa experimental (14 a Alacant, 7 a Castelló i 14 a València) ha transcorregut amb total normalitat. Els primers alumnes, uns cinc per classe, han tingut el seu primer dia d’escola aquest matí i la resta fins arribar als vora 630 matriculats, s’incorporaran de manera progressiva al llarg de la setmana. Es tracta d’una mesura pedagògica perquè els xiquets s’acostumen a poc a poc al nou entorn i als nous companys. Quan el procés de benvinguda estiga enllestit, està previst que cada aula compte amb 18 alumnes, al càrrec d’un mestre i d’un educador que ja han rebut la formació adient per tal de formar part d’aquest programa experimental.
Marzà ha recordat que “aquest programa s’ampliarà de manera gradual durant els propers anys, tot aprofitant l’experiència d’aquestes aules pilot ibeneficiarà, sobretot, aquelles persones que no han pogut escolaritzar els seus fills per motius econòmics”. D’aquesta manera, es facilita la conciliació de la vida familiar i laboral a les persones que més ho necessiten, sense oblidar l’objectiu pedagògic que converteix aquesta iniciativa en una mesura de prevenció contra el fracàs escolar. En aquest sentit, el conseller Vicent Marzà ha destacat que “la incorporació temprana és fonamental per aconseguir una millora en el rendiment, ja que aquestos xiquets guanyen en autonomia i avancen molt ràpidament a l’hora d’assolir destresses bàsiques que els seran molt profitoses en el futur.”
Vicent Marzà ha explicat també que “un 70 % dels alumnes matriculats en les aules de dos anys no havien estat escolaritzats prèviament i a les enquestes que hem passat als pares, el motiu que aduïen era, majoritàriament, l’econòmic, per tant el sector privat no es veu pràcticament afectat“.Per províncies el resultat d’alumnat ara matriculat en Infantil de 2 anys que no havia tingut la oportunitat de ser escolaritzats era del 75% a Alacant, el 65% a Castelló i el 69% a València.
Quant a la xarxa d’escoles infantils municipals, Marzà ha apuntat que “les aules de dos anys que hui es posen en marxa es complementaran amb les escoles infantils municipals per donar una resposta des de les administracions públiques a les necessitats de molts valencians i valencianes”.
En qualsevol cas, el conseller d’Educació, Cultura, Investigació i Esport ha recordat que aquesta iniciativa respon a un gir social en les polítiques de la Generalitat que ja ha produït beneficis, de fet “podem parlar d’un impacte absolutament positiu per a les famílies que poden escolaritzar per primera vegada els seus fills de manera gratuïta i conciliar la vida laboral i familiar i per a les 70 persones que han ocupat els llocs de treball que s’han creat.”