El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col•laboració amb la Diputació d’ Alacant ha obert en el Museu de Belles Arts d’Alacant el ‘Espai de Telles’ un espai permanent per a bebés de 0 a 3 anys, amb l’objectiu d’integrar als xiquets en l’entorn del museu des dels seus primers anys de vida.
Amb el ‘Espai de Telles’ el Mubag es convertix en el primer museu de belles arts espanyol que compta amb un lloc dissenyat especialment per a la primera infància de forma permanent. El projecte va nàixer fa sis mesos en la seu del Consorci de Museus, en el Centre del Carme de València i s’estén ara a Alacant en el marc del programa educatiu ‘Comencem de 0′.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel diputat de cultura de la Diputació d’Alacant, Cessar August Asencio, ha inaugurat este matí el ‘Espai de Telles’.
Segons Pérez Pont “l’objectiu de l’Espai de Telles és integrar en el museu a un sector de la població que no sol trobar el seu espai propi en els museus i centres d’art de manera que puguen sentir-se partícips de l’entorn cultural com a autèntics emissors”.
El director del Consorci de Museus ha manifestat la seua satisfacció per “poder inaugurar l’Espai de Telles a Alacant, en el seu museu de Belles Arts. Volem desacralizar els museus com a llocs reservats per a una elit d’experts i obrir-los a tota la ciutadania, des dels seus primers anys de vida entenent l’art com un estímul per al seu desenrotllament cognitiu i social”.
A la presentació han assistit així mateix la directora del Mubag, Joserre Pérezgil, representants de Ninos Escoles Infantils així com de l’empresa Arquilecturas, que han col•laborat en el projecte de ‘Espai de Telles’.
Pérez Pont ha fet insistència en “la col•laboració de psicopedagogs, i educadors en el desenrotllament d’este espai perquè els xiquets li traguen el major rendiment possible”. Així mateix el responsable del Consorci de Museus ha recordat que “l’Espai de Telles va nàixer en el Centre del Carme de València, i arriba a Alacant com un projecte sòlid, millorat després de l’experiència d’uns quants mesos de funcionament i reforçat per l’èxit que està tenint entre les famílies que ho visiten”.
El director del Consorci de Museus ha conclòs matisant que “no hi ha un sol dia en què no hi haja papàs o mamàs amb els seus fills en el Centre del Carme. Més de 3.000 bebés ho han disfrutat ja i quelcom que pensem que és tan beneficiós per a la nostra societat no pot quedar-se només en València. Amb l’obertura de l’Espai de Telles a Alacant demostrem que el nostre projecte cultural és per a tota la Comunitat i per tant el nostre programa educatiu ho estenem també als museus alacantins i castellonencs”.
“A poc a poc anirem eliminant barreres fent que la cultura arribe a totes les persones i a tots els sectors de la nostra societat, siga quina siga la seua edat o condició social” ha conclòs Pérez Pont.
‘Espai de Telles’ és un espai que invita a participar, sentir, observar, investigar, descobrir, intervindre i recórrer.
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana és conscient de la importància d’obrir els museus i centres d’art a la societat, i en esta línia, mereix especial interés el públic familiar. L’objectiu és oferir activitats culturals, atractives i de qualitat per a un tipus de públic que habitualment no troba en els museus i centres d’art un espai propi.
El projecte de l’Espai de Telles s’emmarca dins del programa ‘Comencem de 0′ del Consorci de Museus. Per mitjà d’un acord de col•laboració amb la cooperativa Ninos Escoles Infantils s’ha creat un grup de treball format per professionals de l’educació, l’arquitectura, l’art i la mediació per a la creació i posada en marxa d’este espai que obrirà les seues portes pròximament també a Castelló.
Espais sugeridors d’oportunitats
Inspirats en la tavola lluminosa de Reggio Emilia, reconeguda mundialment com una de les millors propostes educatives per a la primera infància, el ‘Espai de Telles’ s’organitza a partir de quatre taules de llum recuperades dels fons del Consorci de Museus i al seu voltant es crea una volumetria que possibilita una major superfície d’exploració i que busca la seua inspiració en la tècnica de l’origami: el sòl es replega perquè l’activitat es desplegue, a partir de la repetició de figures polièdriques que inviten a recórrer i habitar l’espai.
El ‘Espai de Telles’ es presenta com un espai mutant amb elements manipulatius que aniran evolucionat en el temps, i que donen inici a tot un món d’experimentació.
En uns dels cantons s’han instal•lat dos espills com a material d’exploració, descobriment i reconeixement. A més en l’espai és important la llum per a experimentar amb ella. La llum com a font de vida, d’energia, però també d’emocions. Tampoc falten els imants o les caixes de cartó amb les seues infinites possibilitats.
En el ‘Espai de Telles’ no hi ha instruccions, no les busque, no les impose; Els xiquets i xiquetes amb la seua curiositat innata Sabran fer, construir, observar, gatejar, tocar, oldre, compondre i descompondre, trobar un reflex per baix, per dalt, per un costat o per l’altre, de forma individual o col•lectiva.
En la infància, aprendre fent és la manera natural de desenrotllament. Allunyada de la lògica del pensament adult, l’acció es realitza sense prejuí, per mitjà del moviment i l’observació. Ens construïm amb curiositat i somriures, amb la seguretat de qui ens acompanya i la superació de xicotets reptes. A poc a poc, amb calma. No hi ha res més urgent que gaudir d’una infància feliç.