El gallec Carlos Maciá guanya el Premi mardel Arts Visuals 2018

•    El Centre del Carme acull l’exposició del VI Premi mardel Arts  Visuals amb 26 obres seleccionades
•    mardel concedeix tres accèssits als artistes Irma Álvarez-Laviada,  Itziar Barrio i Ernesto Casero, en la seua edició més concorreguda amb  més de 350 propostes presentades

18.10.05 presentacion premio mardel 2018

València . L’artista gallec Carlos Maciá (Lugo, 1977) obté  el Premi mardel Arts Visuals 2018 amb una instal•lació pictòrica de la  seua sèrie “Markers”. La seua obra s’exhibeix des de hui al Centre del  Carme Cultura Contemporània junt amb la resta de peces seleccionades  en una mostra que es podrà veure fins al pròxim 4 de novembre.
En la sisena edició, el Premi mardel Arts Visuals continua creixent i  ha aconseguit reunir més de 350 obres presentades, procedents de  diversos punts de la geografia espanyola, i s’ha convertit en una de  les convocatòries d’aquesta índole amb més participació.
El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat  pels fundadors del projecte mardel, Amparo Martínez i Juan Manuel del  Pino, ha presentat aquest matí l’exposició de les obres selecciones  fornada per 26 peces. A la presentació han assistit, així mateix, Bea  Espejo, crítica d’art i Iñaki Martínez Antelo, comissari independent,  membres del jurat de mardel.
Pérez Pont ha destacat l’evolució d’aquest premi que “en sis anys ha  passat de ser un premi de pintura a constituir-se en un reconeixement  que comprenga totes les arts visuals i sense límit d’edat de manera  que qualsevol creador nascut o resident a l’Estat espanyol puga  participar-hi”.
Pérez Pont ha manifestat la importància de “protegir aquests projectes  de mecenatge que sorgeixen de la iniciativa privada per a impulsar la  creació actual i en aquest sentit el fet d’exposar al Centre del Carme  ha sigut també, en els últims tres anys, un al•licient que ha animat  els artistes a presentar-ne les propostes”.
El director del Centre del Carme i del Consorci de Museus s’ha referit  així mateix a la nova llei de mecenatge cultural aprovada el passat  mes de juliol que “confiem que servisca per a impulsar més projectes  com aquest amb l’objectiu d’enriquir el teixit cultural valencià”.
Mardel és un projecte sense ànim de lucre, l’objectiu del qual és  promocionar l’art contemporani com a signe de compromís des de la  iniciativa privada. Conscients de les dificultats que actualment es  presenten per a traçar noves trajectòries artístiques, amb aquest  premi es pretén brindar suport i oportunitats a creadors actuals.
Mardel concedeix un premi dotat amb sis mil euros i tres accèssits.  Els accèssits d’enguany han recaigut en les obres d’Irma  Álvarez-Laviada, Itziar Barrio i Ernesto Casero.
El jurat format per Bea Espejo, Iñaki Martínez Antelo i José Luis  Pérez Pont, ha destacat l’alt nivell de les propostes presentades,  obra d’artistes amb una trajectòria ja formada i amb projectes que han  sigut reconeguts tant dins com fora del país.
Destaca així mateix la diversitat de llenguatges utilitzats:  instal•lació, pintura, escultura, videoart, dibuix, etc. Precisament  entre les obres premiades hi ha una instal•lació pictòrica, un  llibre/objecte, un projecte multimèdia i un treball sobre paper.
La resta de peces seleccionades i que es poden visitar en l’exposició  són obra de Marla Jacarilla; Antònia del Río; Llorenç Ugas; Gabriela  Bettini; Rosendo Cid; Almalé y Bondía; Diana Larrea; Saskia Rodríguez;  Marta Pujades; Rosell Meseguer; Pablo Barreiro; Begoña Zubero; Carlos  Rodríguez-Méndez; Ana H. del Amo; Mercedes Mangrané; Nicolás Combarro;  Enric Fort; Aurelio Ayela; Christian García; David Trujillo; Fernando  Romero, i Jorge Yeregui.

Premi mardel 2018
Carlos Maciá (Lugo, 1977). ‘Sense títol’ (núm. 114) Sèrie “Markers”

Les seues últimes exposicions individuals –“A necesidade da cor”,  Fundació Luis Seoane, la Corunya (2017); “Brea Flúor”, Galeria Luis  Adelantado, València (2016)– tenen el seu eco en l’obra presentada per  a mardel, de la mateixa sèrie “Markers”. El treball de Carlos Maciá es  mou entre la pintura, la fotografia i la instal•lació com a suports  usats per a indagar en el camp de l’experiència.
Accèssit
Irma Álvarez-Laviada (Gijón, 1978). ‘Penediments’ (llibre/objecte).
La peça que es presenta forma part del seu projecte “Reversibilitat i  Utopia”. La publicació consisteix en un inventari de totes les obres  pictòriques de la història de l’art que ha anat trobant en les quals  consta algun tipus de “penediment”. Atés que els autors han decidit  deixar-la tapada, mitjançant successives capes de pintura, aquesta  esmena en la composició, la proposta juga conscientment a ocultar, a  no mostrar ni el penediment ni l’obra en el seu estat final.

Accèssit
Itziar Barrio (Bilbao, 1976). ‘There is Nothing to Be Scared of. They  are Crazy about Each Other’. Vídeo de 3 canals.

Aquest vídeo de tres canals forma part del projecte “THE PERILS OF  OBEDIENCE”, una exploració en curs sobre la mecànica del poder.

Un equip actoral interpreta i treballa una escena d’‘Un tramvia  anomenat desig’ (Tenesse Williams, 1947) sota la direcció de Charlotte  Brathwaite. Aquesta escena icònica en què Stanley crida “Stella” com a  fórmula perquè ella torne després d’una disputa, s’entremescla amb  altres pel•lícules com també les descripcions històriques de l’Astor  Place Riot, revolta que va ocórrer a Nova York en 1849. En aquest  transcurs de textos i gestos es van fent visibles les dinàmiques  relacionades en el procés laboral al mateix temps que van mostrant  narratives personals de les actrius i actors.

Accèssit
Ernesto Casero (València, 1976). “The posthuman protests” (conjunt de  dibuixos)

La peça s’emmarca dins del projecte “The posthuman protests”, que gira  entorn del concepte del posthumanisme, que considera que el paradigma  de l’humanisme comporta implícits certs valors eurocentristes,  colonialistes i especistes, de manera que el que es proposa és un  desplaçament de l’ésser humà des del centre de la naturalesa a una  posició de verdadera igualtat amb la resta de sers vius. Per a fer  referència a aquestes idees es proposa una sèrie de peces basades en  protestes ‘fake’, mitjançant dibuixos, plantilles o pancartes,  apropiant-se de l’estètica de la protesta i generant així una ficció  especulativa des de la qual reflexionar sobre la posició del ser humà  en un moment de crisi ecològica sense precedents, encara que sense  renunciar l’humor
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.