El Govern es compromet amb Compromís a actuar en el cas dels xiquets i xiquetes robades del franquisme i la coalició demana més fermesa.

muletdretpropiMadrid, El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, va preguntar per escrit sobre les mesures a adoptar pel Govern respecte al cas de les xiquetes i els xiquets robats durant el franquisme.

La resposta del Govern és:

El Govern té com un dels seus principals eixos d’actuació el d’abordar la memòria històrica amb la finalitat de restituir a totes les víctimes. En aqueix marc, una prioritat és donar resposta a la problemàtica dels xiquets i xiquetes robats durant el règim franquista, així com establir les precises garanties de no repetició.

cal indicar en aquest àmbit l’aposta pel funcionament del Servei d’informació a afectats per la possible sostracció de nounats, que té com a objectiu aportar als afectats la documentació obrant en poder de l’Administració i Institucions (registres civils, cementeris, hospitals, arquebisbats, diputacions provincials, ajuntaments …) sobre el fet del naixement o del part.

Una altra de les funcions rellevants que està realitzant el Servei d’Informació és gestionar la inclusió en la base de dades de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses dels perfils d’ADN aportats per l’afectat i obtinguts en laboratoris privats, amb el propòsit d’incorporar-los a una base de dades única que permet que totes les persones implicades puguen ser acarades per a verificar l’existència de compatibilitats genètiques de les quals puguen revelar-se indicis de relacions familiars biològiques

.

De la mateixa manera, existeix un Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Justícia, el Ministeri de l’Interior, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i la Fiscalia General de l’Estat, per al desenvolupament d’actuacions en l’àmbit del Servei d’informació d’afectats per la possible sostracció de nounats, en el qual s’engega un mecanisme de comunicació i intercanvi de les dades obrants en els citats departaments i/o en els seus organismes corresponents amb el propòsit de facilitar l’accés als mateixos dels possibles afectats per casos de sostracció de nounats. Igualment, es troba constituïda una Comissió de seguiment i control, integrada per dos representants de cadascuna de les parts signatàries de l’acord, des de la qual es facilita assistència, informació i ajuda als afectats.

D’altra banda, es proporciona orientació i informació en relació amb aquesta matèria quan se sol·licita per part d’institucions com el Defensor del Poble, a les quals es dirigeixen ocasionalment els ciutadans demandant informació. Tot açò sense perjudici que la persona, a la vista de la informació recopilada, vulga accionar la via judicial, sense que en cap cas el Govern puga interferir en l’exercici de la potestat jurisdiccional que constitucionalment s’atribueix amb exclusivitat a jutges i tribunals.

Per a Mulet, aquesta resposta es tracta de simple declaracions de bones intencions ” no hi haurà justícia fins que no es reconega als xiquets i xiquetes robats com a víctimes, a tots els seus efectes, i l’Estat es comprometa a rescabalar-los com a tal, per a açò és necessària un reforma legislativa que reconega aquests casos com a víctimes de la dictadura o dels buits de la transició, és necessària igualment la modificació del Codi Penal per a reconèixer el robatori de bebès o la desaparició forçada, com a crim de lesa humanitat.

El que va començar sent una forma de repressió del franquisme contra els seus enemics polítics, va evolucionar cap a un lucratiu negoci. Però l’element definitori és que les víctimes sempre van formar part dels grups socials derrotats en 1939, mentre que els victimaris formaven part dels vencedors i van actuar amb completa impunitat, herència directa de la impunitat dels crims i criminals franquista, situació que es va ser allargant durant la transició amb total impunitat en mantenir-se intactes les xarxes de robatori de nounats.

Eiixaa és l’explicació de per què aquests crims van poder perllongar-se tant en el temps. Davant l’origen i la problemàtica comuna de la qüestió, és necessari donar un tracte integral a tots els casos denunciats, evitant-se la tendència a la dispersió dels mateixos. Elaborant para tal fi un banc d’ADN que integre mostres genètiques de tots els casos que hagen sigut denunciats dels xiquets i xiquetes que podrien haver sigut víctimes d’apropiació, desaparició forçada i/o substitució de la seua identitat, tant per via administrativa com a judicial, aquest bàndol d’ADN no pot limitar-se a dades aportades pels i les afectades obtingudes pels seus mitjans, ha de ser l’administració qui facilite de manera gratuïta aquestes proves”

Igualment, es demana des de Compromís contundència des de l’Estat a depurar responsabilitats i actuar contra els i les responsables i col·laboradors i col·laborats en aquests casos de robatoris de bebès
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.