El Péndulo | Redacció.- El Palau de la Música inaugura la temporada en la qual commemora el seu 30 aniversari. La presidenta del Palau de la Música i regidora de Cultura, Glòria Tello, ha presentat hui el programa d’activitats commemoratives, que inlcou un ampli ventall de programes socials i educatius, així com un abonament amb 40 concerts de gran qualitat.
Glòria Tello ha presentat la programació de la temporada general 2016-2017 del Palau, acompanyada pel director del Palau, Vicent Ros, el subdirector de Música, Manuel Muñoz i el director titular de l’Orquestra de València, Yaron Traub. Tello ha explicat que la programació del 30 aniversari consta de 40 concerts, i “ha requerit un esforç molt gran de treball i creativitat”. “Pense que hem aconseguit la quadratura del cercle amb una programació d’excel·lència” ha afirmat.
Els actes commemoratius inclouran una jornada de portes obertes el dia de l’aniversari, el 25 d’abril i un congrés internacional de música a finals del 2017. Altres actes que ha citat han sigut un cicle de música i escena, música per als joves, l’augment de concerts pedagògics i socials o un cicle de música i cine. “L’objectiu principal d’un Palau obert- ha explicat la regidora- és acostar el Palau a la gent i la gent al Palau. Tenim clara el nostre full de ruta que consistix en el fet que més públic de diferents característiques puga gaudir d’esta temporada”.
Respecte a l’Orquestra de València, Tello ha recalcat que “molts dels esdeveniments centrals del 30 aniversari els realitzarà l’Orquestra, tant fora com dins del Palau, ja que per a nosaltres és imprescindible aconseguir donar-li una major visibilitat en la ciutat i a nivell internacional”. Per això “estem fent una campanya d’imatge, perquè els músics apareguen en els mupis i en els anuncis de cada temporada en tota la ciutat”.
El pròxim 23 de setembre, abans de començar l’abonament, l’Orquestra de València iniciarà l’activitat simfònica amb l’últim concert del cicle “L’Estiu al Palau”, amb la directora Virginia Martínez, en un programa en col·laboració amb el Centre de Perfeccionament “Plácido Domingo” del Palau de les Arts. El dia 30 de setembre amb Santiago Auserón i el dia 8 d’octubre estrenarà una obra de José Alamà, en un concert en el qual s’unirà a la Banda Municipal, amb la direcció de Fernando Bonete i del mestre Traub.
L’Orquestra tindrà tres fites en esta programació: El “Festival Beethoven”, les monumentals simfonies de Mahler i el cicle “Música i escena”. A més, el 16 de febrer torna Daniel Barenboim , encarregat d’inaugurar el cicle “Festival Beethoven” dedicat a les simfonies i als concerts per a piano de Beethoven, dirigits per Yaron Traub. Barenboim tocarà el Concert nº 5. Altres pianistes que participen en este cicle són Alexei Volodin, David Frey, Kathia Buniatishlivi i Ivan Martín.
Esta temporada també destaca pels concerts simfònic-corals. El 3 de desembre es podrà escoltar la “Missa Solemnis” de Beethoven amb grans veus i el Philharmonia Chorus.
Tampoc faltarà Gustav Mahler amb les seues simfonies nº 3 l’1 d’abril amb la mezzosoprano Waltraud Meier, i l’espectacular nº 8, “Sinfonía de los mil”, titulada així per la gran quantitat d’efectius orquestrals i veus, que seran dirigides per Yaron Traub el 28 i 29 d’abril.
També destaca el cicle “Música i escena” amb dos espectaculars programes: l’òpera “El Holandés errante”, de Wagner, el 13 i 15 de gener, amb el Cor de la Generalitat Valenciana en una coproducció amb el Palau dels Arts. I “Goyescas” d’Enrique Granados, en un concert amb la Coral Catedralicia, que serà dirigida per Cristóbal Soler el 14 d’octubre. Un altre compositor valencià del que s’estrenarà una obra és Llorenç Barber, (15 de maig).
L’Orquestra, a més, continuarà amb els seus concerts dedicats a escolars al novembre, i donarà resposta el 22 de desembre a una reivindicació del públic: un concert de valses, polkas i cançons vienesas, amb la col·laboració de la cantant Ofelia Sala. També, torna el cantautor Raimon amb l’Orquestra el 17 de desembre.
La presencia internacional
Respecte a la programació internacional, arriben grans orquestres com la London Philharmonic, amb Vladimir Jurowski, que debuta en el Palau amb el pianista Jan Lisecki (11 desembre). El 21 de gener, torna l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, amb Valery Gergiev, i la pianista mediàtica Varvara. La Filharmònica de Sant Petersburg amb Yuri Temirkanov, i la violinista Leticia Moreno (21 de maig). L’Orquestra Simfònica de la Ràdio Stuttgart amb Chistoph Eschenbach i el pianista Tzimon Barto (17 de novembre). Així mateix, estarà la St Louis Symphony amb el violinista Gil Shaham (8 de febrer). La Orchestre Philharmonique de Luxemburg, dirigida pel valencià Gustavo Gimeno (3 de novembre) i la Orquestra de la Comunitat Valenciana (30 juny). Los niños Cantores de Viena arriben amb un concert fora d’abonament, en el qual interpretaran un programa dedicat a Haydn (1 d’octubre).
També es podrà gaudir de pianistes mítics, com Daniel Barenboim, en dos concerts: el primer serà el 15 de febrer, en recital amb les sonates de Schubert; i el segon, un dia després, amb l’Orquestra de València. El 8 d’abril, Yuja Wang; Joaquín Achúcarro, el 31 de maig, i Grigori Sokolov, (18 de febrer). A més, debutarà, l’atípic organista Cameron Carpenter, (15 de novembre), i estaran també en el Palau impressionants veus, com la de Cecilia Bartoli (29 de març), Waltraud Meier (1 d’abril) i l’esperat debut de Juan Diego Flórez amb un concert extraordinari (11 de febrer).
En la música antiga i barroca destaca la presència de Jordi Savall, amb Le Concert des Nations, que presentarà el programa “Tempestats, i festes marines” (16 d’octubre). I torna també a l’auditori valencià l’Amsterdam Baroque Orchestra amb Ton Koopman, interpretant “La Pasión según San Mateo” de Bach (2 d’abril). També els valencians Capella de Ministrers, amb els programes “Llibre vermell” (22 de gener), i “Il pianto di Maria” (12 d’abril). Finalment, enguany “El Mesías” serà participatiu (16 de desembre).