El Péndulo | Redacció.- L’alcalde Joan Ribó i la regidora de Cultura Glòria Tello han assistit junt al president de la Generalitat Ximo Puig a l’acte d’inauguració del recentment restaurat Col·legi de l’Art Major de la Seda de València. L’edifici, emblema del barri de Velluters, va ser declarat Bé d’Interès Cultural fa 35 anys i ha passat per una restauració integral en la qual s’han invertit prop de dos milions d’euros aportats per la Fundació Hortensia Herrero.
Després de visitar les instal·lacions del museu, l’alcalde de València ha valorat la seua restauració com “un pas molt important per a recuperar el nostre patrimoni i un punt d’atracció per a una oferta sòlida de turisme cultural”. Ribó ha subratllat que “volem que els visitants vinguen no solament a les platges i l’Albufera, sinó que troben una oferta cultural interessant i este museu és un dels grans valors del patrimoni valencià, a més de centre neuràlgic de la Ruta de la Seda”.
L’alcalde ha assenyalat a més que el govern municipal treballarà per la conservació de l’art tradicional de la seda en la ciutat: “volem ajudar al fet que els últims velluters siguen els penúltims. L’art de la seda té una gran importància per a esta ciutat a tots els nivells, des de la indumentària fallera fins al simbolisme de la Ruta de la Seda i el seu pes històric, que perviu a nivell turístic i econòmic. A nivell personal em sembla molt important que tota eixa artesania es mantinga i romanga”
Riquesa material i espiritual
El cronista de la ciutat, Francisco Pérez Puche ha obert l’acte i ha recordat la història del Col·legi, que segueix alçant-se sobre el mateix solar que el gremi de teixidors de vellut o velluters va comprar en 1492 i que condensa “més de 500 anys de tradició, fruit de l’esforç, la creativitat i l’enginy dels artesans valencians”. Per la seua banda, el president del Col·legi de l’Art Major de la Seda, Vicente Genovés ha recordat la trajectòria del gremi, que va arribar a ser reconegut internacionalment “per la seua justícia, honradesa i bon comerç”.
Per a Vicente Genovés, l’eix Col·legi-Llotja acredita a València “com a ciutat de l’art de la seda a nivell mundial. La cultura de la seda, ben gestionada, generarà riquesa tant material com espiritual. Servirà per a impulsar el turisme cultural i recolzar la recuperació de les arrels i la identitat històrica valenciana”.
La restauració integral del Col·legi de l’Art Major de la Seda ha suposat la recuperació de joies arquitectòniques com la capella amb paviment de taulell, comunicada amb una escala de caragol gòtica similar a les que es troben en la Llotja, i el Saló de la Fama, l’estada principal del Col·legi, on es reunien els seus dirigents. El sostre de la sala està decorat amb un fresc de Sant Jerònim, patró del gremi, realitzat per José Vergara. Per la seua banda, el paviment constitueix una de les obres més destacades de la ceràmica valenciana, amb la seua representació dels quatre continents coneguts en el segle XVIII al voltant de la figura de la Fama.