València Notícies | Redacció.- El temporal de pluja intensa i vent que des d’ahir descàrrega sobre la ciutat de València ha deixat, fins al moment, nombrosos desperfectes en les platges urbanes. Des de l’equip de govern local s’ha tornat a denunciar la “deixadesa” de l’executiu central, que no ha pres cap mesura des dels processos pluvials que ja van tindre perniciosos efectes fa a penes un mes.
Les torres de salvament de les platges de la ciutat han quedat abatudes per les ones, inclús algunes d’estes encara estan dins de l’aigua en estos moments. Hi ha també nombrosos cartells en el sòl per l’efecte del vent, i el passeig Marítim de la ciutat està intransitable en bona part del seu recorregut, tant per l’acumulació d’aigua com d’arena.
Així ho ha explicat este matí la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, la qual s’ha referit també a la situació en les platges del sud: en la platja de la Garrofera, en el passeig de la zona de la urbanització la Casbah s’ha obert un nou clot, que està ple d’aigua. Les ones, de vora tres metres, continuen colpejant el mur, i les dunes que havien sigut regenerades davant del Sidi Saler s’han destruït. L’escaló format prop del mar és de vora un metre d’altura.
“Particularment en esta zona és alarmant comprovar la deixadesa de funcions del Govern central”, han denunciat tant de Pilar Soriano com el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo. “Fa un mes que vam exigirque assumira la seua responsabilitat i que prenguera les mesures d’urgència necessàries per a evitar qualsevol risc per als veïns i veïnes que viuen prop del mar”. “Però lamentablement –han continuat– un mes i un temporal després, el Govern del PP no ha fet res en esta zona”.
L’estat de l’arbratge
Quant a l’afecció a l’arbratge de la ciutat, en total s’han perdut 38 arbres durant este últim temporal. Per precaució, durant la jornada de hui continuaran tancats al públic tots els jardins de la ciutat”.
L’efecte del vent ha produït també el desplaçament i/o bolcat d’al voltant de 100 unitats de contenidors de residus urbans i d’arreplega selectiva al llarg de la vesprada/nit d’ahir.
Així mateix, en col·laboració amb els servicis de Jardineria, s’està procedint també a la retirada de branques de grandària xicoteta, amb la totalitat dels servicis d’agranat manual (més de 300 operaris), junt amb l’agranat de les fulles en carrers i jardins. Complementàriament s’han reconvertit tots els servicis de neteja nocturna i diürn en servicis i brigades d’arreplega de branques de grandària mitjana o acumulacions de branques, així com branques de palmera i fruits de taronges, especialment. Per a això, es disposa de l’actuació de 7 brigades amb camió bolquet i 9 operaris, 2 furgons amb 2 peons i altres 2 equips lleugers per a arreplega de branques i fruits-taronges, així com 10 equips individuals d’agranat mecànic, efectes i branques.
3.253,5 milions de litres d’aigua de pluja en 24 hores
Segons les dades de pluviometria facilitats des del Servici Municipal del Cicle Integral de l’Aigua, la precipitació mitjana acumulada des de les 08:00 hores d’ahir dijous fins a les 10:30 d’este matí ha sigut de 72,30 litres per metre quadrat, la qual cosa representa que la xarxa de col·lectors municipals ha vehiculitzat un total de 3.253,5 milions de litres d’aigua de pluja.
Des del començament de les precipitacions intenses en la ciutat, s’ha procedit, des de la Central Operativa de Sanejament, infraestructura neuràlgica del sistema municipal de sanejament, a donar pas a la posició ‘pluja’ de 10 comportes de derivació de cabals de séquies i col·lectors secundaris, cap a col·lectors primaris de gran capacitat d’evacuació.
Així mateix, s’ha procedit a reforçar el control dels cabals d’aigües residuals i pluvials que es vehiculitzen pels grans col·lectors i que afluïxen en les estacions de bombament d’Eivissa, Cantarranas, Natzaret, Dr. Lluch. Cabanyal, Malva-rosa, Gascó Oliag i Cano de la Molinera, amb una capacitat total de bombament d’aigües pluvials de 40 m3 per segon. Estes estacions evacuen les aigües pluvials per mitjà de bombament, ja que per les característiques de la zona (fondalades o cota baixa), no pot realitzar-se per gravetat.
També s’ha subratllat el control dels cabals d’aigües pluvials que arriben a les estacions de bombament dels passos inferiors, així com el funcionament dels equips motobombes i vàlvules; s’han incorporat 6 unitats d’equips de neteja d’embornals, 5 unitats d’equips amb personal i material específic per a atendre qualsevol eventualitat o fallada dels sistemes de bombament; 4 equips de camió cisterna impulsor-aspirador per a actuacions d’emergència davant de possibles disfuncionalitats del clavegueram, i 1 camió de reixes per a procedir a la neteja de reixes de desbast davant de la possibilitat de rebliment.
Durant la nit i primeres hores del matí no s’han detectat incidències en forma d’inundacions en la ciutat, només tolls deguts a la gran acumulació de fullaraca que impedix el correcte drenatge dels sistemes de captació d’aigua pluvial.
Per la seua banda, i amb la col·laboració de la Policia Local, es va tallar al tràfic el túnel de les Grans Vies per a realitzar la neteja dels embornals existents i evitar-ne l’obstrucció.
Dades de pluviometria:
Centre meteorològic:
Vivers 72,30 l/m2.
Politècnic 0,00 l/m2.
Estacions control mediambiental de l’Ajuntament:
COS 66,75 l/m2
Albereda 74,75 l/m2.
Benimàmet 88,25 l/m2
Parc Capçalera 70,50 l/m2.
Edar Perellonet 44,50 l/m2
Eivissa 56,25 l/m2
La Torre 94,40 l/m2
Massarrojos 107,30 l/m2
Mestalla 98,25 l/m2
Ronda Sud 82,75 l/m.
Edar Saler 63,50 l/m2
Vara de Quart 69,00 l/m2
Policia Local, Bombers i Protecció Civil
Finalment, la Policia Local, Bombers i Protecció Civil han col·laborat en nombrosos servicis en les últimes hores per a atendre tots els requeriments com a conseqüència de les intenses precipitacions. Només en la guàrdia d’anit, Bombers va sufocar sis incendis, va realitzar 80 salvaments i una inspecció. La caiguda de branques o arbres en la via pública així com l’acumulació d’aigua han sigut alguns dels servicis més atesos però també el despreniment d’elements metàl·lics, tendals, antenes o enderrocs.
Policia Local i Bombers de l’Ajuntament de València també van ser requerits en altres servicis com en la urbanització Casbah Saler pel clavillament del mur que conté el mar. A la vesprada ja es va desplaçar una patrulla de la Policia Local, i posteriorment van intervindre també efectius de Bombers que, després de realitzar una inspecció, van determinar que no hi havia risc de ruptura. No obstant, una patrulla de la Policia Local ha romàs tota la nit en el lloc per a comprovar l’evolució del mur.
Les acumulacions d’aigua han sigut un altre dels servicis més atesos. En el carrer Ramón Llull es va intervindre per un embassament d’aigua provocat per les intenses pluges. Es va avisar a operaris del Cicle Integral de l’Aigua que van procedir a l’obertura d’embornals i trapes, solucionant el problema a les 2:00 hores. Situació semblant a què va registrar la Carretera d’Alba que va haver de ser cortada a l’estar intransitable.
Efectius de Policia Local, Bombers de l’Ajuntament de València, Salvament Marítim i Policia de l’Autoritat Portuària també van intervindre amb una embarcació que estava col·lidint amb una escullera a causa de l’onatge i que finalment van aconseguir estabilitzar.