Nomdedéu ha explicat la precària situació econòmica que es va trobar el nou govern i Marco ha destacat que, malgrat açò, s’han engegat més de 100 mesures
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el vicealcalde i portaveu, Enric Nomdedéu, han realitzat avui un balanç conjunt dels 100 primers dies del Govern Local de Castelló, “un balanç que tan sols és un resum de l’inici d’aquesta camí perquè després d’aquests primers 100 dies, en els quals hem engegat més de 100 mesures, vindran 100 dies més i altres 100, i altres 100, i seguirem fent més coses i les farem millor”.
El vicealcalde i portaveu, Enric Nomdedéu, ha dibuixat la radiografia de la situació amb la qual es va trobar el nou Govern municipal el 13 de juny. “Un deute a curt i llarg termini de 115 milions d’euros; una emergència social que no es pagava des de març i que aquest govern ha posat al dia; un parc d’habitatges públics de propietat municipal en el qual hi ha hagut un absolut descontrol sobre qui ocupa aqueixos habitatges; una situació extremadament greu amb edificis públics que no tenen plans de seguretat i amb un patrimoni cultural abandonat amb desenes i desenes de quadres tirats pel sòl, com per exemple tots els premis Ciutat de Castelló i fins a un Vicent Castell, i tot a més sense catalogar”, ha enumerat.
Nomdedéu també ha subratllat que a 13 de juny “els pressupostos municipals estaven compromesos fins a final d’any en moltes partides”, amb un cas paradigmàtic i “sagnant” com la d’Òrgans de Govern -publicitat institucional- de la qual al maig s’havien gastat ja 700.000 euros quan para tot l’any havien pressupostat 500.000. A més, ha criticat el cinisme de l’anterior govern “quan parla que copiem els seus projectes, quan la realitat és que ens hem trobat amb contractes tancats que incomplir-los suposaria entrar en litigis costosos per a l’Ajuntament i, per tant, no teníem una altra opció”.
Malgrat aquesta situació, Amparo Marco, ha explicat que el nou Govern Municipal ha engegat més de 100 mesures que s’ajusten al pacte de govern signat pel PSPV, Compromís i Castelló en Moviment i que s’emmarquen en tres grans línies de treball: el benestar ciutadà, la transparència i el desenvolupament econòmic.
“Des del primer dia, la nostra principal prioritat ha sigut aconseguir que les persones en situació de vulnerabilitat tinguen una vida menys dura” ha afirmat Marcp. En aquest sentit, ha detallat algunes de les mesures més importants que s’han implantat en l’àrea de Benestar Social: “hem aconseguit tancar el cercle contra els desnonaments amb el protocol signat amb l’Audiència, l’impuls a la creació d’una Oficina de l’Habitatge, la recuperació d’habitatges socials en desús, l’acord amb entitats bancàries per a la cessió de pisos o els convenis amb empreses d’energia i aigua per a evitar corts de subministrament a persones en situació de vulnerabilitat”. “També hem invertit en Benestar Social els 180.000 euros que hem estalviat en els sous de l’equip de govern; hem triplicat les ajudes de vals de compra de 200.000 a 600.000 euros i hem atès a més de 500 xiquets en els menjadors de les escoles d’estiu, el triple que l’any passat”.
Quant als avanços en transparència, Amparo Marco ha volgut agrair de forma especial al vicealcalde, Enric Nomdedéu, la labor que ha realitzat en aquests tres mesos per a convertir el consistori en un ajuntament de cristall, amb iniciatives com l’engegada del portal de transparència o la realització d’una auditoria per a conèixer la situació real dels comptes municipals. “A més, hem obert les portes de l’alcaldia als particulars i estem repartint entre les associacions les entrades per a espectacles, esdeveniments esportius, etcètera, que rebia l’ajuntament”.
L’alcaldessa, també ha destacat que la gestió municipal ha engegat un paquet d’inversions xicotetes però fonamentals, “ja que milloren la qualitat de vida els nostres veïns i veïnes”, com l’aprovació de 16 projectes d’inversions sostenibles que inclouen vuit actuacions en col·legis públics, tres obres antiinundaciones en la Marjaleria i en el Grau; la creació d’una zona verda enfront de l’Hospital General; o la construcció d’un pàrquing d’autocaravanes al costat de la platja per a potenciar el turisme. Quan les grans grans actuacions que poden impulsar la recuperació econòmica de la ciutat ha esmentat l’agilitació de la redacció del PGOU, l’activació del Pacte Local per l’Ocupació amb el suport de la Conselleria de de Economia o l’elaboració d’un nou model fiscal per a impulsar l’activitat econòmica i rebaixar la pressió fiscal a persones vulnerables, etcètera.
Per a finalitzar, l’alcaldessa ha volgut vull reiterar el seu agraïment a “les regidores i els regidors del Govern Municipal que amb tanta il·lusió i dedicació estan treballant des del primer dia per a convertir Castelló en una gran ciutat”.