Valencia Noticias | Redacción.- A més de registrar-se una xifra de 4.100.000 pernoctacions i 1.850.000 visitants, que suposen un increment del 9 i el 7 %, respectivament, en relació amb l’any anterior, les xifres del turisme a València durant l’any 2015 van registrar creixements significatius en altres indicadors com el REVPAR (rendibilitat per plaça) i es va produir una reactivació del mercat nacional, que feia cinc anys que estava estancat, segons les dades facilitades este matí pel responsable de l’Àrea de Desenvolupament econòmic i president de la Fundació València Turisme, Joan Calabuig.
La xifra de pernoctacions de turistes nacionals va créixer un 13 % fins a situar-se en 1.700.000, i la de viatgers estrangers ho va fer en un 12 %, amb un total de 950.000 visitants de la resta de l’Estat. Estos increments van ser percentualment superiors als de turisme estrangers. Ens van visitar 900.000 turistes estrangers, un 3 % més que en 2014, que van fer 2.400.000 pernoctacions, un 6 % més que l’any passat.
Abans de facilitar estes dades, Joan Calabuig ha assenyalat que esta nova etapa en la gestió estarà caracteritzada per la transparència i la professionalització també a l’hora de facilitar les dades turístiques de la ciutat, “que no s’utilitzaran per a la propaganda”, i també per la participació del sector turístic, “que ha de ser part essencial de l’estratègia de desenvolupament econòmic de la ciutat”.
Les dades facilitades hui són les de l’Institut Nacional d’Estadística, “una font recognoscible i segura per a analitzar l’evolució del turisme”, ha assenyalat Calabuig, que ha afirmat que “estem davant d’un canvi de tendència en el qual en tots els indicadors s’han produït increments i els preus dels hotels han deixat de caure”.
Per països d’origen, els de major nombre de turistes van ser Itàlia (480.000), Holanda (260.000), Regne Unit (210.000), França (190.000), Alemanya (180.000) i EUA (110.000). En tots hi ha hagut un increment de visitants que és especialment significatiu en els casos d’Holanda, amb un 28 %, el Regne unit (17 %), Alemanya (11 %) i Itàlia (7%).
El preu dels hotels, que havia caigut un 21 % en els últims anys, ”la qual cosa feia poc productiu el creixement de la demanda”, va augmentar de mitjana un 7 %, mentre que l’ocupació mitjana es va incrementar un 3 %, la qual cosa va fer possible que la rendibilitat per plaça, REVPAR, cresquera un 10 % i se situara en 46 euros en el tancament de 2015.
300.000 noves places aèries internacionals
Calabuig ha insistit en la major implicació de tots els actors públics i privats en tot allò que té a veure amb la gestió. ”Tenim molt de marge per a créixer de forma equilibrada i sense provocar grans dispendis a les administracions”, ha assegurat després de desvelar que el nombre de turistes arribats a l’Aeroport de València va ser de 2.521.720, la qual cosa suposa un increment del 10 % respecte a 2014. D’estes arribades, 1.765.7002 van ser internacionals (9,7 % més que l’any anterior) i 756.018 nacionals (10,5 %). També va créixer el nombre de creueristes, però només un 3 %. A València hi hagué 174 escales amb 383.121 passatgers.
El president de la Fundació ha destacat que per a 2016 “hi ha confirmades més de 300.000 places aèries internacionals noves, i quant a la captació de congressos i reunions, de 117 candidatures presentades se n’han acceptat ja 30, sense oblidar referir-se a la continuació de l’aposta per la gastronomia com a font de turisme.
Consell Turístic Municipal de València
Ha elogiat la labor de promoció i la gestió realitzada des de la Fundació Turisme València, amb accions promocionals en més de 20 mercats, i ha anunciat que, a més de la Comissió Municipal de Coordinació Turística, que ja ha celebrat la seua primera reunió, “i s’està treballant en la creació del Consell Turístic Municipal, un organisme per a promoure encara més la participació privada i ciutadana, preveure que el turisme massiu puga esdevindre contradictori amb el benestar ciutadà i treballar perquè València es consolide com una destinació intel·ligent i sostenible”.
“Més que grans esdeveniments, amb factures que acaben pagant els nostres besnéts, els nostres esdeveniments han de ser festes com les Falles o la promoció de la Ruta de la Seda”, ha assegurat Calabuig, que ha criticat que fins ara “el treball es basava en una visió del turisme sectorial, centrada en la promoció del mercat i en l’atenció al turista, que patia una gestió experta de producte i una gestió integral de destinació amb major implicació del conjunt dels actors públics i privats”.
Este treball per oferir una “gestió integral de destinació” és una de les línies d’actuació per a 2016 i inclou aspectes com desenvolupar més el turisme cultural. Altres de les línies anunciades seran “l’estructuració de l’oferta sobre la base de productes, el desenvolupament d’un màrqueting i acció promocional més en línia i segmentat, la millora de l’atenció i els servicis al turista i esta potenciació de València com a destinació sostenible i intel·ligent”. “Res del que estem fent i continuarem fent es durà a terme d’una manera unilateral i sense mirar els altres”, ha afirmat Antonio Bernabé, director de la Fundació, qui s’ha referit a iniciatives com la unificació de les oficines turístiques de la plaça de la Reina i la del carrer de la Pau, i a l’augment de la col·laboració amb altres administracions.