Aquest matí s’ha presentat l’adaptació del joc en línia «Enjogassa’t», impulsat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, al Marc Comú Europeu de les Llengües, amb més contingut i enfocat a l’aprenentatge del valencià des dels nivells més baixos fins als més avançats. L’acte ha tingut lloc a la sala d’actes de l’IES Jordi de Sant Jordi de València.
A la presentació han assistit el diputat de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Ivan Martí; la responsable del contingut didàctic d’«Enjogassa’t», Glòria Uchan; la tècnica de la UNL, Carme Navarro; personal de l’empresa Marinva, artífex de l’estructura del joc, i l’equip docent i l’alumnat de l’IES Jordi de Sant Jordi.
En paraules del diputat Ivan Martí, «Enjogassa’t» és una oportunitat «per a aprendre no sols durant el període lectiu, sinó tot l’any, i és vàlid de 0 a 99 anys». I ha subratllat que amb aquest joc la persona usuària «aprendrà sense adonar-se’n».
Per la seua banda, Glòria Uchan, responsable del contingut didàctic
d’«Enjogassa’t», afirma que s’ha fet el joc «perquè volem que es puga aprendre valencià jugant i divertint-se, que la gent s’enganxe al valencià, que facen amics i com més juguen, més premis i més joc obtindran». A més, ha remarcat que amb aquest joc «s’aprén de manera col·laborativa».
Què és «Enjogassa’t»?
És un joc en línia, no una app. Es poc accedir al joc mitjançant l’enllaçhttp://websig.dival.es/enjogassat/. Una volta registrada la persona usuària, no cal descarregar res d’internet, i es pot jugar amb diferents dispositius electrònics (ordinadors, telèfons, tauletes).
Aquest joc està dividit en 6 illes-comarques, les quals tenen 18 mons en total. Els usuaris jugaran amb els animals mitològics Arrancalèxic, Bufaaccents i Tombaerrors. El món 0 té 7 lliçons: Estrela fugaç, Cometa, Radar, Meteorit, Asteroide, Lluna, Refranys, tots amb continguts especials. Els altres mons tenen tres lliçons.
Les illes-comarques són: la Safor, amb els mons 1, 2 i 3 (amb menor dificultat, nivells A1-A2); la Marina, mons 4, 5 i 6; els Ports, mons 7, 8 i 9, la Costera, 10, 11 i 12; el Comtat, 13, 14 i 15, i, l’últim, l’Alcalatén, mons 16, 17 i 18, amb una dificultat de nivells C1-C2.
Cadascuna de les lliçons pot tindre entre 25 o 40 preguntes, per tant, qui juga té més de tres mil preguntes per a poder aprendre jugant.
Les mecàniques del joc són diverses: relacionar parelles de paraules, grup de paraules, detectar errors, escriure, triar i completar, entre d’altres. Una vegada acabada cadascuna de les activitats, qui juga pot veure els encerts i els percentatges d’evolució del seu aprenentatge, d’acord amb els nivells que estableix el Marc Comú Europeu d’aprenentatge de llengües.