El Péndulo | Redacció.– El documental sobre Les Mamàs Belgues, realitzat pel belga Sven Tuytens amb la col·laboració de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de València, ha inspirat a un grup d’estudiants del Liceu Francés de Madrid, que ha preparat la seua pròpia producció adaptada per a participar en un concurs europeu.
La història de les voluntàries belgues que van treballar en l’Hospital Militar d’Ontinyent durant la Guerra Civil espanyola va ser projectada davant 320 alumnes del 3º curs d’Educació Secundària del Liceu Francés de Madrid el passat mes de novembre; una iniciativa que setmanes després es va repetir en el Liceu Francés de València pel seu caràcter pedagògic.
El documental guanyador del premi al curt del festival de curtmetratge Mon-Doc de Montaverner, seleccionat en diverses mostres internacionals i projectat en universitats i centres culturals de tot el món, ha servit a dos professors de Literatura i Història del Liceu Francés per a motivar als seus alumnes i animar-los a rodar la seua pròpia producció i crear “un projecte d’índole humanista”, segons han qualificat.
A partir de la reflexió sobre el compromís ciutadà i les migracions en temps de guerra, els alumnes han realitzat una recerca periodística sobre l’impacte de la Història europea del segle XX sobre la destinació de la gent del carrer i realitzat un documental, guiats pels seus professors i el propi Sven Tuytens. El títol: ‘Destins individuels: migrants d’hier et migrants d’aujourd’hui’ (Destinacions individuals: emigrants de hui i d’ahir).
Les Mamàs Belgues explica la història d’un grup de dones jueves que van arribar a Barcelona des de Bèlgica per a treballar com a infermeres en l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant els anys de la Guerra Civil. La història la va conéixer el periodista Sven Tuytens en trobar-se una fotografia en una caixa de sabates. Tant va cridar la instantània la seua curiositat que es va posar a investigar la història que hi havia darrere de la imatge.
D’aquesta manera, el realitzador belga ha recuperat la memòria d’aquestes 21 dones, per a Tuytens heroïnes desconegudes: “Quan es parla de les Brigades Internacionals sol parlar-se de la guerra i de la mort dels homes, però no de les dones”, va explicar el periodista el dia de l’estrena del documental.
Després de dos anys de recerques dirigides pel professor d’Ontinyent Joan Torró i el belga Sven Tuytens, el documental històric ha participat en el Szczecin European Film Festival (SEFF) de Polònia, el Human District Festival de Belgrad, el Ekurhuleni International Film Festival de Sud-àfrica, el XXVIII Certamen Nacional de Curtmetratges d’Alfàs del Pi i el Sose International Film Festival d’Armènia.