El Péndulo | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el subdirector de Música del Palau, Manuel Muñoz, així com el director de l’Orquestra de València, Yaron Traub, han presentat hui l’avanç de la programació del Palau de la Música per a la pròxima temporada 2016-17. La interpretació de la Sinfonia dels Mil de Mahler, la representació de l’Holandés Errant de Wagner en col·laboració amb el Palau dels Arts i el cicle integral de les simfonies i concerts per a piano de Beethoven, seran alguns de les fites de la temporada, durant la qual es commemorarà el 30 aniversari de la inauguració de l’auditori valencià.
En la seua intervenció, l’alcalde Joan Ribó ha recordat la “llarga i profitosa” trajectòria del Palau de la Música, “que hui dia és una eina fonamental en la cultura de la ciutat. València és una ciutat de la música, la capital mediterrània més important a nivell musical. Des d’ací es irradia cultura musical a tot l’Estat i a les principals capitals. És rara l’orquestra important europea que no compta amb joves músics valencians”. L’alcalde ha deixat palés el “orgull” de la ciutat pel Palau i ha fet vots perquè continue el seu treball “cap a la perfecció d’una banda i cap a la màxima divulgació de la música a tota la societat per una altra”.
Per la seua banda, la regidora i presidenta del Palau, Glòria Tello, ha destacat entre les novetats de la temporada “la primera cent per cent d’este govern” el vessant divulgatiu i d’obertura a tots els públics i totes les músiques “mantenint i millorant el nivell d’excel·lència” i amb l’Orquestra de València i els seus músics com a base. En este sentit, la pròxima temporada s’ampliaran a sis els concerts del cicle Música en Família i s’oferiran altres tres dedicats a la música cinematogràfica, amb la projecció de pel·lícules i la interpretació en directe de la seua banda sonora. En total, l’Orquestra de València oferirà 18 concerts més que en la present temporada i la programació total del Palau s’ampliarà en nou concerts i recitals més.
Glòria Tello s’ha referit també a l’ampliació i consolidació del projecte social de l’Orquestra de València, iniciat esta temporada amb la celebració de concerts en la presó de Picassent i l’Hospital de la Fe “perquè creiem que la música és un dret per a tots”.
Així mateix Glòria Tello ha destacat l’inici del cicle Música i Escena, amb la representació de l’òpera de Wagner L’Holandès Errant i Goyescas, d’Enrique Granados, en col·laboració amb el Palau dels Arts, com una mostra “de la nostra voluntat política de maximitzar tots els recursos per a oferir millors serveis”. Segons l’alcalde Joan Ribó esta col·laboració subratlla la necessitat de passar “de la competència a la col·laboració, igual que en les relacions entre institucions”.
Per la seua banda, el director de l’Orquestra de València, Yaron Traub, ha reiterat la importància dels programes educatius i de divulgació “el Palau té un públic fidel, però volem obrir-nos més i captar noves audiències”. Traub ha destacat a més com “un gran privilegi per a l’Orquestra” l’oportunitat de compartir escenari amb el pianista i director argentí Daniel Barenboim, que interpretarà com a solista el concert número 5 Emperador de Beethoven dins del cicle integral de simfonies i concerts per a piano.
El subdirector de Música del Palau, Manuel Muñoz, ha destacat de la nova temporada “l’obstinació a recuperar la presència de grans orquestres internacionals en la ciutat, com la Filharmònica de Sant Petersburg o Londres, igual que en els inicis del Palau. Des de llavors, València ha quedat inclosa en el circuit europeu de la música, la qual cosa va fer pujar el nivell dels intèrprets locals fins al que tenen en l’actualitat”.
El pressupost de la temporada del 30 aniversari del Palau ascendeix a 2,5 milions d’euros. Segons ha recordat la regidora Gloria Tello, el director que ho gestionarà serà nomenat este mateix mes quan el tribunal d’experts que està valorant candidatures aconseguisca una decisió. D’altra banda, Tello ha manifestat que “en compliment de l’anomenada Llei Montoro, l’Orquestra de València podrà cobrir enguany tan sols una de les dues vacants que té en l’actualitat”.
Grans orquestres i mísuca antiga
En la temporada en què es complix el 30é aniversari del Palau, l’auditori valencià comptarà amb grans orquestres, com ara la London Philharmonic, amb Vladimir Jurowski, que debuta al Palau amb el pianista Jan Lisiecki. També torna l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg amb Valeri Guérguiev, i amb Varvara, una pianista mediàtica; la Filharmònica de Sant Petersburg, amb Iuri Temirkànov i la violinista Leticia Moreno.
També es podrà gaudir de pianistes mítics com ara Daniel Barenboim, amb dos concerts, el primer amb l’Orquestra de València i el segon en recital; Ivo Pogorelić, Yuja Wang, Joaquín Achúcarro i Grigori Sokólov. Debuta l’organista atípic i espectacular Cameron Carpenter i veus impressionants com la de Cecilia Bartoli i l’esperat debut de Juan Diego Flórez amb un concert extraordinari.
En la música antiga i barroca destaca la presència de Jordi Savall, amb Le Concert des Nations. Torna també l’esperada Amsterdam Baroque Orchestra amb Ton Koopman, i els valencians Capella de Ministrers amb dos programes. Enguany, El Messies serà participatiu.
Orquestra de València
Per la seua banda, l’Orquestra de València rep la visita de Daniel Barenboim, que inaugura un cicle dedicat als concerts de Beethoven, dirigits per Yaron Traub. Tocarà el Concert núm. 5. Altres pianistes que participen en este cicle són Alexei Volodin, amb el núm. 4, David Frey, amb el núm. 2, i Khatia Buniatishvili, amb el núm. 2.
Una temporada que també destaca pels concerts simfonico-corals. Es podrà escoltar la Missa solemnis de Beethoven, dirigida per Traub, amb la soprano Genia Kühmeier, la mezzosoprano Nora Gubisch, el tenor Sung Min Song, el baríton Daniel Kotlinski i el Philharmonia Chorus.
I tampoc faltarà Gustav Mahler amb les seues simfonies núm. 3, amb la mezzosoprano Daniela Sindram, el cor de dones del Cor de la Generalitat Valenciana i un cor de xiquets, i l’espectacular núm. 8, Simfonia dels mil, per la gran quantitat d’efectius orquestrals i veus, que seran dirigides per Yaron Traub i que comptarà entre altres amb les sopranos Ofèlia Sala i Catherine Foster, la mezzosoprano Svetlana Novicova i els barítons Martin Kronthaler i José Antonio López.
També destaca el cicle “Música i escena” amb dos espectaculars programes: l’òpera L’holandés errant, de Wagner, en una coproducció amb el Palau de les Arts i direcció d’escena de David Livermore, amb la soprano Catherine Foster, la mezzosoprano Marina Rodríguez-Cusí, el baríton José Antonio López i el Cor de la Generalitat Valenciana. I Goyescas, d’Enric Granados, en un concert amb la Coral Catedralícia, la soprano Lorena Valero, la mezzosoprano Cristina Faus i el baríton Carlos Daza, en què hi haurà una obra d’encàrrec al compositor valencià Llorenç Barber, i que serà dirigida per Cristóbal Soler.
Torna el cantautor Raimon amb l’Orquestra, dirigits per Traub. I també destaca la presència del director James Gaffigan i el pianista Michail Lifits, amb la Simfonia núm. 2 de Bernstein i les danses simfòniques de Rakhmàninov. Com també l’especialista Ton Koopman, amb la concertino de l’Orquestra Anabel García del Castillo i la solista, també de l’Orquestra Esther Vidal, interpretant obres de Bach i Händel.