Valencia Noticias | Redacción.- Els veïns i les veïnes de València ja han decidit quines obres i projectes tenen prioritat als seus barris perquè l’Ajuntament els porte endavant abans que acabe 2016. Esta llista se sotmetrà ara a votació oberta a partir del 22 de febrer. Després del debat dut a terme la setmana passada en cada junta municipal de districte, s’ha enviat la llista de prioritzacions a la Regidoria de Participació, que ha derivat a cada servici tècnic els 264 projectes de inversió que finalment han triat els grups de treball.
De la llista inicial de 277 projectes seleccionats en la primera fase, finalment els mateixos grups de treball (integrats per representants municipals, associacions i veïnat a títol individual) n’han seleccionat 264. En les votacions per a prioritzar les propostes presentades en la primera fase, ells mateixos exclogueren 7 actuacions anteriors, perquè van preferir actuar en altres llocs del barri, i 6 més perquè es van adonar que la iniciativa estava duplicada (i, fins i tot, triplicada).
DEBAT I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
El regidor de Participació Ciutadana, Jordi Peris, s’ha felicitat pel to de les sessions de debat, ja que “a pesar de ser la primera vegada que es du a terme este procés democràtic i participatiu per a decidir a on destinar els diners públics, el debat ha transcorregut de forma positiva i animada”.
“Aixó ha permés crear un espai de reflexió col·lectiva, que mai s’havia donat, per a prioritzar els projectes més convenients a cada barri”, ha assenyalat Peris. Les discussions, “sempre en to respectuós i cordial”, s’han centrat en assumptes relacionats amb la mobilitat i l’accessibilitat al barri, la necessitat d’equipaments socials oberts, la rehabilitació i el manteniment de solars, la promoció de zones verdes, esportives i per a mascotes i les intervencions urbanístiques menors”.
En els debats han participat més de 200 persones, amb una mitjana de 30 per cada junta municipal de districte, el més nombrós, el de la Junta del Marítim, en què el grup va estar conformat per 60 persones.
“Tot això amb el propòsit de fer de València una ciutat més amable, amb una millor convivència entre la ciutadania, i de buscar la cohesió social a través d’una distribució més justa de les inversions”.
PROJECTES PRIORITZATS
Al districte de Ciutat Vella, el projecte que encapçala la llista és l’adequació dels solars de la plaça de la Botja per a poder donar-li un ús públic com a horts urbans. A l’Eixample, en primer lloc s’ha prioritzat el projecte d’accessibilitat al túnel de les grans vies. A Extramurs, el veïnat vol que la confluència de Joan Llorenç i Àngel Guimerà, que ara és un espai per a estacionament d’autobusos, es reconvertisca en zona per a vianants. A la Saïdia, l’actuació que ha rebut més vots és la que es faria sobre el solar per l’ampliació del CEIP Max Aub, i a Campanar, la urbanització de la confluència entre l’avinguda de Pius XII – Diego Mirón – Pare Doménech.
A més, al Pla del Real, la priorització ha estat la instal·lació de jocs infantils i l’adequació de l’arbrat a la zona de darrere del número 40 de l’avinguda d’Aragó. A l’Olivereta s’ha prioritzat la construcció de dos places d’aparcament reservades a persones amb mobilitat reduïda i la implantació del carril bici al pont de Campanar.
Per la seua banda, a Patraix el projecte amb més suport ha sigut l’adequació del carrer de Campos Crespo, i al de Jesús, l’enllumenat dels carrers de Sant Vicent, Tomàs de Villarroya, l’avinguda del Dr. Tomàs Sala, Capitular de Gandia i Torremaçana.
A Quatre Carreres, el veïnat vol que s’adeque l’interior de l’illa de cases conformada pels carrers de l’Escultor Josep Capuç, Luis Oliag, Regne de València i Alcalde Reig; als Poblats Marítims, el projecte amb més suport es la implantació de l’itinerari per a ciclistes i vianants CAC-Moreres-Natzaret; al districte de Camins al Grau, la conversió del barri d’Aiora en una gran illa de mobilitat, de tal manera que puga ser un prototip per a tota la ciutat. A Algirós, s’ha votat en primer lloc la construcció d’un gimnàs a l’aire lliure en una part del pati del col·legi públic de la zona.
La reurbanització del carrer de la Murta és, de moment, el projecte que més suport ha rebut al districte de Benimaclet, perquè torne a ser la connexió natural del barri amb l’Horta. A Rascanya, la construcció d’horts urbans a Torrefiel, i a Benicalap, la millora del carrer d’Agullent.
Pel que fa a les pedanies, als Poblats del Nord s’ha prioritzat l’habilitació d’una biblioteca; als de l’Oest, la urbanització de la plaça de Luis Cano de Benimàmet, i als del Sud, la implantació d’un bibliobús i l’ampliació del menjador del CEIP Pinedo.
No obstant això, esta és només la primera llista de prioritzacions. Ara seran els servicis tècnics els que avaluaran cadascuna de les propostes de la llista, des de criteris tècnics, legals i econòmics.
Recordem que el pressupost total que cobrix este projecte de la consulta d’inversions puja a 7 milions d’euros, que representen el 10 per cent del capítol VI del pressupost municipal per a 2016.
En el document adjunt enviem els tres primers projectes de cada districte, però en la web www.valencia.es, dins del bàner de consulta ciutadana sobre inversions als barris, ja estarà disponible esta setmana.
FORMACIÓ, COMUNICACIÓ I SEGUIMENT DE LA PARTICIPACIÓ
Per acabar, cal recordar que la darrera Comissió de Participació aprovà per unanimitat l’impuls de la formació en processos participatius a tècnics municipals i entitats socials, així com veïns i veïnes. També es donà llum verda a l’ampliació de la comunicació als mitjans i al públic i, també, ampliar el seguiment dels processos participatius.