València Notícies | Redacció.- El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyat per l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, el regidor de Medi Ambient, Pau Montalvà, i membres de la Fundació Limne, han visitat en la jornada de hui la Llacuna del Samaruc amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de les Zones Humides.
La Llacuna del Samaruc constitueix una microreserva de flora i reserva de fauna amb una extensió d’11.000 metres quadrats, on es conserven nombroses espècies amenaçades. Quasi vint anys després de la seua restauració i inauguració, s’ha aconseguit una estabilitat natural de l’ecosistema, on la flora i la fauna reintroduïdes s’han desenvolupat amb èxit i s’han estès de forma natural.
Josep Bort ha incidit en que amb aquesta activitat «volem recordar que les zones humides són espais amb un gran valor ecològic i una elevada biodiversitat al nostre territori i que hem de protegir-los dels impactes que l’activitat humana té sobre ells». En eixe sentit, el diputat ha destacat que «algunes figures de protecció tan nostres com les microreserves o els paratges naturals municipals, són un garant per a la conservació d’aquests espais singulars i les espècies protegides que els ocupen», ha indicat.
D’altra banda, des de l’Ajuntament d’Algemesí han apuntat la importància de la Llacuna entre els seus ciutadans: «per a nosaltres és fonamental implicar la ciutadania i posar en valor els nostres paratges, a través de visites guiades i d’activitats de voluntariat ambiental», ha explicat l’alcaldessa Trenzano, qui també ha posat l’accent en que «la gestió d’aquests microespais de biodiversitat s’ha d’entendre com una gestió oberta, un engranatge on intervinguen diverses administracions, entitats conservacionistes i la mateixa ciutadania, un model d’èxit a Algemesí que pot exportar-se a d’altres municipis», ha recalcat.
Per la seua part, des de la Fundació Limne, entitat conservacionista que col·labora estretament amb l’Ajuntament d’Algemesí, s’ha demostrat recentment l’eficàcia d’aquestes figures de protecció. Enguany han publicat un estudi sobre l’adaptació de la tortuga d’aigua europea (espècie protegida, inclosa a la Directiva d’Hàbitats i catalogada com a vulnerable al Catàleg Valencià d’Espècies Amenaçades). L’estudi, publicat a una revista científica, aborda el radioseguiment de tortugues alliberades a la microreserva per comprovar si prefereixen la Llacuna o es desplaçaven fins a l’arrossar. Sales Tomás, directora de Limne ha destacat que «es va posar de manifest que preferien la Llacuna, indicant una bona adaptació al nou hàbitat i demostrant que es un model de gestió que funciona». Des de Limne han assenyalat, també, que «una xarxa de zones humides podria facilitar l’existència de metapoblacions, poblacions interelacionades dins una infraestructura verda de microreserves/reserves».
La visita a la Llacuna del Samaruc ha finalitzat amb la plantació de diversos exemplars de fràngules (Frangula alnus), una espècie en perill d’extinció que té a Algemesí un dels seus escassos reservoris, mercès a la implicació de l’ajuntament, el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Comunitat Valenciana i la Fundació Limne.
Dia Mundial de les Zones Humides
La Convenció Relativa a les Zones Humides d’Importància Internacional, especialment com Hàbitat d’Aus Aquàtiques, coneguda en forma abreujada com a Conveni Ramsar, es va rubricar el 2 de febrer de 1971, raó per la qual, des de l’any 1997, diverses administracions, organitzacions no governamentals i grups de ciutadans aprofiten l’efemèride per programar actes i activitats orientades a incrementar la sensibilització envers els valors de les zones humides i aiguamolls, a més dels beneficis que ens aporten.