Valencia Noticias | Redacción.- Tota companyia de teatre aspira avui dia a una tercera setmana de programació. Tot esforç invertit en un projecte escènic de qualitat mereix una continuïtat per a ser apreciat pel públic. Però les arts escèniques afronten temps difícils. A partir d’aquesta premissa simbòlica, naix a València un nou festival internacional d’arts escèniques, Tercera Setmana. L’Associació Valenciana d’empreses de Teatre i Circ (AVETID) amb el suport de la Universitat de València, ha ideat una cita anual que en aquesta primera edició se celebrarà entre l’11 i el 19 de juny i que aspira a ser un aparador que mostre la qualitat de la creativitat de la nostra Comunitat en un marc apropiat i poderós, així com l’accés a treballs magnífics que no arriben quasi mai a aquesta ciutatȑ, justifica la directora d’AVETID, Mari Ángeles Fayos.
El nou festival se celebrarà en sales i carrers de tota la ciutat. Fins a una desena d’espais acolliran una folgada oferta de teatre, dansa, circ, performance i música que comparteixen la premissa de l’avantguarda i l’excel·lència creatives. A més d’actuar com a estímul de la producció teatral valenciana, Tercera Setmana pren com a models referents internacionals de les arts en viu com Avinyó, Nàpols, Wroclaw i Edimburg. ȐUn festival és una festa que ens permet celebrar amb optimisme que el nostre teatre -i els nostres teatres- estan vius, i volem compartir-ho amb la ciutat i amb els que de fora ens acompanyaran. Un festival és una obstinació i una il·lusió comuna que conjumina a artistes, empreses, hostalers, organismesúblics… Pretenem que Tercera Setmana siga un tresor per a la ciutatȑ, anhela Fayos.
Un director artístic que és una garantia de qualitat
La garantia d’aquest segell de qualitat recau en la direcció artística del projecte, càrrec que ocupa el valencià Salva Bolta. El festival internacional suposa la volta a casa, en termes professionals, del director, escenògraf, gestor i productor. En el seu extens currículum podem destacar col·laboracions amb directors com Mariano Barroso, Robert Wilson, Bigas Lluna, Paco Azorín i Gerardo Vera, i el seu treball de posada en escena com a director de textos de Valle Inclán, Samuel Beckett, Eugene Ionesco, Tom Stoppard i John Fosse entre d’altres. L’home que marca la línia artística de Tercera Setmana ha treballat en el camp de la gestió entre 2012 i 2014 com a director artístic del festival madrileny Escena Contemporánea, un referent de les noves tendències en el camp de les arts en viu, i com a coordinador de direcció artística en el Centro Dramático Nacional del Ministerio de Cultura entre 2005 i 2012.
Bolta va estar vinculat a la producció en l’extint Festival VEO entre 2003 i 2005, i en l’actualitat té en cartell en els Teatros del Canal de Madrid Rinconete i Cortadillo i s’apresta a estrenar l’òpera ‘María Moliner’ que dirigeix Paco Azorín, en el Teatro de la Zarzuela. Aquest festival té una voluntat de comunicació recíproca entre els creadors i el seu públic. Estem abandonant la tendència que els creadors ens proposen assistir a la contemplació passiva de la seua pròpia cerimònia, estrangera al públic, per a fixar l’objectiu dels espectacles en el diàleg amb l’espectador, estimulant la seua consciència i sensibilitatȑ, destaca el director artístic. El festival pretén a més de ser un mostrari de treballs escènics de rigor i qualitat artística, treballar en la coproducció de projectes, articular xarxes de col·laboració entre institucions, crear fibra entre la població de creadors i fomentar l’educació i el creixement de nous públics, de tal manera que el període d’exhibició del mateix genere accions que es desenvolupen posteriorment durant l’any.
“En aquesta primera edició intentarem oferir una xicoteta mostra del model que pretenem desenvolupar en el projecte, plantant la llavor que confiem siga acollida favorablement pel públic valencià, que ens acompanye abrigallant el futur creixement del mateix”. Així detalla Bolta els propòsits d’un festival que pretén ser crític alhora que provocador, optimista i reflexiu.
Els espectadors de Tercera Setmana van a ser reptats amb propostes en els teatres i també en els carrers de tota la ciutat. De fet, una de les consignes del festival va a ser la seua descentralització. M’interessen els treballs escènics que produeixen una certa desestabilització i malestar, fent meues aquestes paraules de Pasolini perquè jo també pense que una de les funcions bàsiques del teatre i per extensió de qualsevol manifestació artística, és generar debat i reflexió. Al meu entendre, la cultura ha de posar ponts entre l’herència del passat i la realitat del present, oferint eines per a avançar cap al futur, sense dogmatitzar ni respondre a preguntes, solament proposant nous ulls per a observar l’existència”, argumenta el director artístic.
Convocatòria per a un site specific
Entre la pluralitat dels llenguatges escènics contemporanis programats s’inclourà un site specific. Açò és, una proposta creativa en un espai no teatral.
El festival ha obert una convocatòria fins al 3 d’abril per als creadors interessats a postular un projecte. La proposta seleccionada, que no ha d’haver sigut estrenada amb anterioritat, es presentarà dins del marc de la primera edició del festival. Els espais hauran de ser preferentment a l’aire lliure, i es prioritzaran espais de reunió i trobada de la ciutadania, tals com a àgores, mercats, parcs i transport públic. La dotació econòmica per a cada projecte seleccionat serà de 4.000 euros, amb el compromís de realitzar entre una i tres representacions en funció de la seua viabilitat.
Els interessats poden enviar les seues propostes a convocatorias@tercerasetmana.com, indicant en l’assumpte Ȑconvocatòria site specificȑ. La nova cita amb les arts escèniques compta amb el suport de l’Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València, Culturarts i l’Ajuntament de València a través de les àrees d’Alcaldia, Cultura, Mobilitat i Desenvolupament Econòmic Sostenible. A més d’aquestes entitats, conformen el consell onsultiu del festival SGAE, FEHV, CECOVAL, UnióN Hotelera, Cadena Ser, Las Provincias i Levante EMV.