València Notícies | Redacció.- La Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, ha presentat la campanya El teu comerç parla en valencià, perquè el valencià és marca de qualitat, orientada a promoure l’ús de la llengua pròpia en els establiments comercials de proximitat, bars, restaurants i negocis en general dels municipis de les comarques valencianes.
La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha destacat que «resulta molt important la implementació de campanyes que persegueixen apropar la nostra llengua als veïns i veïnes» i ha refermat «l’obligació que tenim les administracions públiques de promoure l’ús del valencià en els diferents àmbits socials i de la vida quotidiana per a que la gent es trobe còmoda emprant la seua llengua». En concret, amb aquesta campanya, «volem aconseguir que el valencià no es quede a la porta dels comerços».
En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que segons les dades obtingudes de l’enquesta realitzada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports sobre Coneixements i ús del valencià en 2015, «el 50% de la població parla valencià, mentre que només el 17% l’usa als centres comercials», ha apuntat; i ha afegit que «el 85% dels valencians opinen que la llengua autòctona s’hauria d’utilitzar més o igualment en el conjunt de la societat». Pel que ha reivindicat la necessitat de que «el valencià gaudisca de l’ús que es mereix i no siga considerada com una llengua de segona, sinó de primera».
Per la seua part, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha assegurat que «s’ha reforçat» aquesta iniciativa «per tal de, en col·laboració amb la Generalitat, recuperar l’ús de la nostra llengua i dignificar la seua convivència als diferents àmbits socials», ha remarcat. I ha informat que la mateixa s’acompanyarà d’una campanya de publicitat.
Per la seua part, Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística, ha indicat que aquesta campanya «intenta vincular la qualitat del comerç de proximitat amb la qualitat de la nostra llengua» per tal que «les persones se senten ateses com a casa». I ha posat èmfasi en que «si volem promoure l’ús social del valencià és important tenir al comerç de la nostra part».
La campanya incorpora tota la senyalització obligatòria («lavabos», «magatzem»…), a més d’adhesius i plaques amb informació complementària (horaris, espenteu/estireu…) i lemes de foment de l’ús del valencià (Endavant, l’atenem en valencià i Retolar en valencià, senyal d’identitat).
Aquesta constitueix la segona edició, corregida i ampliada, d’una campanya implementada l’any 2009 i que ara millora amb un disseny de Pablo Ejarque i una campanya de publicitat orientada als comerciants i usuaris dels establiments.
Pablo Ejarque és un dissenyador format en l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València amb qui la corporació provincial ja ha treballat anteriorment amb la campanya de rebaixes i descomptes amb un cartell que va obtenir la màxima qualificació en l’Escola. Pablo Ejarque ha dedicat el seu Treball de Fi de Grau a la revisió de la senyalètica de l’EASD, amb una qualificació excel·lent, motiu pel qual des de la Unitat de Normalització Lingüística s’ha optat per encomanar-li els nous dissenys.
La campanya comprèn una caixa de cartó amb el lema «Retolar en valencià, senyal d’identitat» que conté set plaques adhesives. En les mateixes es disposa dels termes «magatzem», «wi-fi debades», «privat», «lavabos», «hòmens», «dones», «adaptat», una altra amb les inscripcions «obert – tancat» i l’horari; així com els adhesius a doble cara d’«espenteu – estireu» i «Endavant, l’atenem en valencià».
Un total de 3.000 unitats d’aquest material han estat distribuïdes durant els mesos de novembre i desembre als ajuntaments de les comarques de València que han signat les bases d’assistència tècnica lingüística i que no disposen de personal tècnic.
Per als ajuntaments amb oficina de promoció del valencià, la Diputació ha posat a la seua disposició els dissenys –perquè el pogueren personalitzar afegint-hi el seu logotip– i les gestions administratives. Els ajuntaments d’Algemesí, Paiporta, Gandia, Alginet, Sueca, la Pobla de Vallbona, Burjassot, l’Alcúdia o Carlet ja s’hi han sumat en l’any 2016 i està previst que en el 2017 s’hi afigen d’altres municipis. A més, a la campanya també s’han adherit Ajuntaments d’altres comarques valencianes, com és el cas de Xixona, Muro, Vinaròs, Nules, Borriana, Benicàssim, Moncofa i Benissa, entre d’altres.
Immaculada Cerdà ha explicat que aquesta campanya se suma a les iniciatives de cartelleria de fruites i verdures, peix i marisc, dolç i salat, així com els cartells de rebaixes, descomptes i etiquetes de preus, d’indumentària tradicional valenciana i les borses de paper ecològic. «Iniciatives per a les que sempre comptem amb l’assessorament de la unió gremial per conèixer quina resulta la senyalètica i els termes necessaris».