• La exposición ‘Les comarques valencianes i la seua indumentària’ puede visitarse de forma gratuita en el Palau dels Scala de 10 a 14 y de 16 a 20 horas los fines de semana y festivos durante el mes de marzo
• Los trajes, tanto de València y su entorno como de las comarcas de interior, forman parte de la colección de Victoria Liceras y recogen los detalles de esta vestimenta confeccionada con lana, seda y algodón
6/marzo/2019. La valenciana Victoria Liceras, médica de profesión, lleva más de 40 años coleccionando piezas de indumentaria tradicional valenciana. Cuenta con más de 2.000 trajes y accesorios originales, sobre todo de los siglos XVIII y XIX, así como otros diseños de moda internacional que ayudan a entender el origen de la indumentaria que a día de hoy seguimos viendo en las fiestas de nuestras ciudades y pueblos.
Una veintena de estas piezas forman la exposición ‘Les comarques valencianes i la seus indumentària’, que puede visitarse de forma gratuita en el Palau dels Scala, en Plaza Manises, los fines de semana y festivos de este mes de marzo. La muestra incluye trajes y complementos de València y las comarcas de su entorno, desde l’Horta hasta La Safor, pasando por el Camp de Morvedre y La Ribera, así como piezas típicas de las zonas de interior, con vestimenta de Los Serranos, Requena, la Vall d’Albaida, el Camp de Turia, el Valle de Ayora o la Hoya de Buñol.
En palabras de la coleccionista, “en esta selección no hemos querido caer en el folclorismo, que explica muchas de las pequeñas diferencias o detalles entre unos trajes y otros, sino hallar el origen de esta indumentaria, que tiene una fuerte influencia europea, principalmente de Francia e Italia, incluso de los cachemires que empezaron a llegar a raíz de las campañas napoleónicas y las sedas y diseños de China”.
Victoria Liceras propone una mirada actual de una indumentaria que “llegaba a València con una fuerte influencia de la Europa de los Borbones y poco a poco se iba copiando en los pueblos adaptando los diseños a la climatología de cada comarca, con lanas o sedas y algodones según las necesidades”. En todo caso, trajes que mezclaban “utilidad, practicismo y belleza”, y que fueron recogidos en las obras de grandes artistas de la época como el propio Joaquín Sorolla.
Los cuadros de Sorolla inmortalizaron aquellas escenas cotidianas con labradoras valencianas, cuyos trajes comparten espacio en la muestra de la Diputació con el de saragüell o el de Torrentí, y también con la indumentaria típica de los pueblos de interior, con esa diferenciación en rayas, colores, bordados y tejidos que “buscan la identificación de cada pueblo y sus gentes”.
También los complementos tienen su importancia en esta colección de indumentaria tradicional, con pañuelos que cubrían los escotes en señal de pudor y que acababan decorándose al igual que los corpiños, las faldas y las manteletas. “En origen, allá por el siglo XVIII, los cuerpos eran más ajustados, aunque con el tiempo fueron perdiendo rigidez”, explica la comisaria de la muestra, que puede visitarse en la sede de la corporación provincial los fines de semana y festivos de marzo de 10 a 14 y de 16 a 20 horas.
La propia Liceras ha revisado este miércoles los últimos detalles de la exposición, que podrá verse a partir de este sábado en el Palau dels Scala. A continuación, la coleccionista ha explicado los detalles de la muestra al presidente de la Diputació, Toni Gaspar, que la ha acompañado en este recorrido histórico por los orígenes de la indumentaria valenciana.
—————————————————————————————————-
La Diputació mostra l’origen de la indumentària tradicional valenciana amb 19 peces dels segles XVIII i XIX
• L’exposició ‘Les comarques valencianes i la seua indumentària’ pot visitar-se de forma gratuïta en el Palau dels Scala de 10 a 14 i de 16 a 20 hores els caps de setmana i festius durant el mes de març
• Els vestits, tant de València i el seu entorn com de les comarques d’interior, formen part de la col·lecció de Victoria Liceras i recullen els detalls d’aquesta vestimenta confeccionada amb llana, seda i cotó
6/març/2019. La valenciana Victoria Liceras, metgessa de professió, porta més de 40 anys col·leccionant peces d’indumentària tradicional valenciana. Compta amb més de 2.000 vestits i accessoris originals, sobretot dels segles XVIII i XIX, així com altres dissenys de moda internacional que ajuden a entendre l’origen de la indumentària que hui dia continuem veient en les festes de les nostres ciutats i pobles.
Una vintena d’aquestes peces formen l’exposició ‘Les comarques valencianes i la seus indumentària’, que pot visitar-se de forma gratuïta en el Palau dels Scala, en Plaza Manises, els caps de setmana i festius d’aquest mes de març. La mostra inclou vestits i complements de València i les comarques del seu entorn, des de l’Horta fins a La Safor, passant pel Camp de Morvedre i La Ribera, així com peces típiques de les zones d’interior, amb vestimenta dels Serrans, Requena, la Vall d’Albaida, el Camp de Túria, el Valle de Ayora o la Hoya de Buñol.
En paraules de la col·leccionista, “en aquesta selecció no hem volgut caure en el folklorisme, que explica moltes de les xicotetes diferències o detalls entre uns vestits i uns altres, sinó trobar l’origen d’aquesta indumentària, que té una forta influència europea, principalment de França i Itàlia, fins i tot dels caixmirs que van començar a arribar arran de les campanyes napoleòniques i les sedes i dissenys de la Xina”.
Victoria Liceras proposa una mirada actual d’una indumentària que “arribava a València amb una forta influència de l’Europa dels Borbons i a poc a poc s’anava copiant als pobles adaptant els dissenys a la climatologia de cada comarca, amb llanes o sedes i cotons segons les necessitats”. En tot cas, vestits que mesclaven “utilitat, pragmatisme i bellesa”, i que van ser recollits en les obres de grans artistes de l’època com el mateix Joaquín Sorolla.
Els quadres de Sorolla van immortalitzar aquelles escenes quotidianes amb llauradores valencianes, els vestits de les quals comparteixen espai en la mostra de la Diputació amb el de saragüell o el de Torrentí, i també amb la indumentària típica dels pobles d’interior, amb aqueixa diferenciació en ratlles, colors, brodats i teixits que “busquen la identificació de cada poble i les seues gents”.
També els complements tenen la seua importància en aquesta col·lecció d’indumentària tradicional, amb mocadors que cobrien els escots en senyal de pudor i que acabaven decorant-se igual que els cossets, les faldes i les manteletes. “En origen, allà pel segle XVIII, els cossos eren més ajustats, encara que amb el temps van anar perdent rigidesa”, explica la comissària de la mostra, que pot visitar-se en la seu de la corporació provincial els caps de setmana i festius de març de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.
La pròpia Liceras ha revisat aquest dimecres els últims detalls de l’exposició, que podrà veure’s a partir d’aquest dissabte en el Palau dels Scala. A continuació, la col·leccionista ha explicat els detalls de la mostra al president de la Diputació, Toni Gaspar, que l’ha acompanyada en aquest recorregut històric pels orígens de la indumentària valenciana.